Daniel Chitoiu: Nivelul de colectare a veniturilor ca pondere in PIB este intre 32,5 si 33,7%, cu 10 puncte procentuale sub media UE
"Noi avem o foarte mare problema- suntem pe ultimul loc ca volum al colectarii veniturilor ca pondere in PIB la Bugetul General Consolidat. Toate guvernele si-au asumat lupta impotriva evaziunii, dar daca te uiti pe cifre, constati ca am avut cel mai mare nivel al colectarii in 2008. In iulie 2008 aveam 33,7% incasari la buget ca pondere in PIB. Media europeana e de 42-44% si acolo vrem sa ajungem. Acum suntem la 32,5%-33% in PIB ca nivel de colectare", spunea in martie Chitoiu.
'Romania are, in prezent, un nivel de colectare a veniturilor ca pondere in Produsul Intern Brut undeva intre 32,5% si 33,7%, oscilant de la an la an. Media Uniunii Europene este la 42-44% ca pondere in PIB. Deci, avem un deficit de 10 puncte procentuale fata de media UE. Aici, trebuie sa venim cu precizari pentru ca sunt tari care au, intr-adevar, un grad mare de colectare ca pondere in PIB, dar si nivelul fiscalitatii este mult mai ridicat, de exemplu in tarile nordice", a explicat seful MFP.
Daniel Chitoiu a precizat, totodata, faptul ca, in urmatorii patru ani, ca urmare a reformarii administratiei fiscale, va exista o imbunatatire a colectarii veniturilor la bugetul general de consolidat de 4%.
"Ca urmare a infiintarii noii entitati de control fiscal /Directia Nationala de Antifrauda Fiscala, n.r./ si in proiectul cu Banca Mondiala, avem o imbunatatire a colectarii anuala de 0,5 puncte procentuale, adica in patru ani de reforma sa avem doua puncte procentuale ca pondere in PIB ca si colectare a veniturilor la bugetul general consolidat, fara nicio majorare sau scadere de taxe. In urma acestei reforme, imi doresc ca gradul de colectare ca pondere in PIB sa fie dublu, adica de 4%. Cand spun asta ma bazez pe faptul ca personalul care va fi selectat in noua structura va trebui ca, pe langa evaluarile profesionale, sa treaca doua teste: de integritate si de psihologice", a afirmat ministrul Finantelor.

Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Pentru exemplificare intrati pe pagina http://www.skatteetaten.no/upload/Applikasjoner/Enkel2013_20130107.htm unde se pot calcula online taxele intr-o tara nordica din aceea cu "nivel al fiscalitatii ridicat": Norvegia
La un salariu de 3000 euro/ luna taxarea este de 14%
La un salariu de 30000 euro/ luna taxarea este de 41%
Si atentie!
La un salariu de 1000 euro : impozitul este 0
Chitoiu ar face bine sa nu mai compare prune cu balene.
Una este impozitarea unei persoane care castiga milioane anual (un rockstar, proprietar de lanturi de magasine, samd) si care este intradevar supraimpozitata in tarile nordice si alta este impozitarea medie a omului mediu de pe strada.
Cand il vad cum vine si imi explica cat de putin impozitati suntem noi fata de aia din tarile nordice imi vine sa vars!
In Norvegia, din venituri cam 30% dai pe taxe (nu asigurari, pensii,etc) si 30% pe housing (chirii/rate+intretineri).
Ei sunt peste noi, nu asta e ideea, insa taxele sunt ridicate. Dar e bine sa stiti despre ce vorbiti.
Apropo: chilul de cirese la ei este de 100RON :)