Strategia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca: Din 2015 ne-am putea pensiona la o varsta mai inaintata. Se va recurge intr-o mai mare masura la taxele de mediu (proiect)

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 26 august 2013, 11:25 Economie | Finanţe & Bănci


 documente
(26 Aug 2013) PDF, 376KB
(26 Aug 2013) PDF, 3MB
Romania va trebui in acest an "sa exploreze modalitatile" prin care sa recurga intr-o mai mare masura la taxele de mediu, potrivit unei strategii guvernamentale prezentate de Ministerul Muncii, care reia recomandarile Consiliului European. Strategia loveste in mitul muncitorului roman calificat, aratand ca nivelul educational al fortei de munca (15 ani si peste) este scazut in comparatie cu media UE 27, in paralel cu numarul mare de studenti cu nivel scazut al competentelor de baza. Documentul guvernamental recunoaste si slabiciunea serviciilor pentru ingrijirea copiilor. Din 2015, varsta de pensionare ar putea fi si ea prelungita sau vor fi incurajati varstnicii sa reintre in viata activa, se arata in Strategia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca 2013-2020 publicata de Ministerul Muncii.
 • Vezi documentele integrale in atasamentStrategia arata ca prelungirea vietii active se va incuraja incusiv prin masuri fiscale, cel mai probabil din 2015. (vezi in atasament)

Evolutiile demografice, modificarile structurale si de volum ale resurselor de munca din ultimii 10 ani nu au permis aplicarea cu succes a Strategiei anterioare, sustine Ministerul Muncii, care realizeaza un diagnostic ingrijorator al pietei fortei de munca. Iata cele mai importante caracteristici:

 • Rata de ocupare a femeilor redusă;
 • Participare scăzută a lucrătorilor vârstnici pe piața muncii
 • Nivelul ridicat al șomajului în rândul tinerilor și al tinerilor
 • Durata redusă a vieții profesionale;
 • Nivel scăzut al cheltuielilor cu politicile active pe piața muncii; furnizare, focalizare și personalizare insuficientă a măsurilor de ocupare; funcționarea deficitară a serviciilor de ocupare;
 • Acoperire și nivel inadecvat al beneficiilor de șomaj, capcana sărăciei, risc de sărăcie în muncă, capcana salariilor mici;
 • Furnizarea insuficientă a facilităților de îngrijire de calitate a copiilor și/sau a persoanelor dependente;
 • Neconcordanța dintre calificări și cerințele pieței muncii, sistem de previzionare insuficientă a competențelor;
 • Rata de absolvire a educației terțiare redusă;
 • Incidență ridicată a părăsirii timpurii a școlii;
 • Furnizare insuficientă a oportunităților de educație de înaltă calitate;
 • Nivel foarte ridicat de studenți cu un nivel scăzut de competențe de bazăCele mai importante tendinte demografice descrise in document:
 • Scaderea continua a populatiei totale a Romaniei. In perioada 2000 - 2012 populatia totala a Romaniei a scazut cu peste un milion de persoane ceea ce reprezinta o pierdere de 5,0 puncte procentuale. Aceasta tendinta este contrara cu cea a Uniunii Europene in ansamblu, care in perioada 2005 - 2012 a inregistrat o crestere absoluta de populatie de 12,8 milione persoane. Ponderea populatiei totale a Romaniei in populatia totala UE 27 era in anul 2012 de 4,2%, inregistrandu-se o scadere a acesteia cu 0,2% fata de anul 2005.
 • Sporul natural anual inregistrat a fost negativ pentru toata perioada 2000- 2012. In UE27 sporul natural anual a inregistrat permanent o tendinta pozitiva, iar incepand cu anul 2006 acesta s-a mentinut stabil in jurul nivelului de 1%.
 • In ultima decada s-a inregistrat o tendinta continua de crestere a varstei mediane a populatiei Romaniei de la 34,4 ani in 2000 la 36,4 ani in 2005, ajungand la 38,9 la 1 ian. 2012.
 • Ponderea populatiei in varsta de munca in total populatie, a inregistrat o tendinta evidenta de crestere, pe fondul scaderii populatiei tinere. Astfel, ponderea populatiei in varsta de munca (15- 64 de ani) in total populatie, a crescut pentru Romania, de la 68,2% in anul 2000 la 70% in anul 2012, iar pentru media UE 27 a scazut de la 67,2% in anul 2000 la 66,9% in anul2011.
 • Ca urmare a schimbarii structurii pe varste a populatiei, rata de dependenta de varsta in Romania inregistreaza tendinte divergente fata de UE 27 in ansamblul sau (pentru UE 27aceasta rata creste de la 48,9% in 2000 la 49,2% in 2010, iar pentru Romania scade de la 46,4% in 2000 la 43,0% in 2012.
 • Cresterea sperantei de viata la nastere. Pentru perioada 2005 - 2011 s-a inregistrat o tendinta generala de crestere a sperantei de viata la nastere atat pentru barbati, cat si pentru femei, in concordanta cu tendinta generala UE 27. Media de crestere anuala asperantei de viata pentru femei in Romania este de 0,34 ani, aproape dubla fata de media UE 27 de 0,18 ani la aceeasi categorie.
 • Cresterea exploziva a numarului de migranti pentru munca dupa aderarea la UE. Estimarile efectuate la nivel european arata ca un numar de aproximativ 2,1 milioane de romani lucreaza in alte state membre ale Uniunii Europene (principalele state de destinatie fiind Italia - 890.000, Spania - 825.000 si Germania - 110.000). Aceasta migratie masiva a fortei de munca activa petrecuta intr-un interval de timp foarte scurt a dezechilibrat piata muncii, fenomenul fiind greu de gestionat, astfel incat sa poata fi elaborate politici adecvate de echilibrare a concordantei dintre cerere si oferta.
Migratia masiva are un impact major asupra sistemului de protectie sociala, arata documentul citat.

Tendinte ale ocuparii fortei de munca

 • In perioada 2000-2012 Romania a pierdut 5,7 puncte procentuale din rata totala de ocupare a populatiei in varsta de munca 20 - 64 de ani, 8,7 puncte procentuale din rata de ocupare a fortei de munca varstnice 55 - 64 de ani si 6,9 p.p. din rata de ocupare feminina de 20-64 ani14.
 • Rata de ocupare a tinerilor (15 - 24 ani) era de 23,9% cu doar 0,1 pp. mai mare decat valoarea inregistrata in 2011, dar cu mult sub media europeana de 32,9%. In ceea ce priveste rata de ocupare a persoanelor varstnice (55- 64 ani) aceasta a fost de 41,4%, in crestere cu 1,4 pp. comparativ cu anul anterior dar sub media europeana de 48,9%.
Modificari in structura sectoriala a ocuparii
 • In prezent, Romania, cu toate eforturile depuse, se afla inca mult in urma mediei europene, in ceea ce priveste nivelul dezvoltarii economico-sociale, in general si al productivitatii muncii la nivel national.  Repartitia populatiei ocupate pe activitati ale economiei nationale in anul 2012 arata ca  29,0% din totalul persoanelor ocupate erau concentrate in sectorul agricol, 28,6% in industrie si constructii, iar 42,4% in servicii. In activitatile neagricole erau ocupate 6.580.466 persoane, ponderi semnificative in randul acestora fiind detinute de cele care isi desfasurau activitatea in industria prelucratoare (25,6%), comert (18,3%) si constructii (10,6%).
 • Daca in cazul industriei, ponderea ocuparii este apropiata de media europeana, discrepantele majore sunt in cazul agriculturii si respectiv al serviciilor.
 • Agricultura este supradimensionata in cazul Romaniei in privinta populatiei ocupate pe care o detine, in detrimentul altor sectoare economice. Aceasta, in conditiile in care, intr-o economie moderna, agricultura isi restrange considerabil proportia populatiei ocupate in raport cu celelalte ramuri.
 • Realocarea pe ramuri si sectoare a lucratorilor pe cont propriu a inregistrat o deplasare catre sectorul de constructii, ceea ce reflecta o precarizare a muncii in acest sector cu tendinte de crestere a segmentarii pietei si a dezvoltarii dimensiunii muncii la negru.
 • La nivel european, ponderea cea mai semnificativa a lucratorilor pe cont propriu se inregistreaza in sectorul de afaceri si servicii financiare, administratie publica si servicii comunitare/ activitati gospodaresti, tendinta neinregistrata in Romania.
 • In anul 2012 67,3% din persoanele ocupate aveau statutul de salariat (65,6% in 2010), 18,9% lucrator pe cont propriu si membru al unei societati agricole sau al unei cooperative (20,4% in 2010), 12,6% lucrator familial neremunerat (12,7 in 2010) si 1,2% patron (1,3% in 2010).
 • Nivelul ridicat al femeilor cu statutul de lucrator familial neremunerat evidentiaza situatie destul de precara pe piata muncii.
Modificari ale ocuparii in plan regional
 • Datele referitoare la populatia ocupata in varsta de munca (15 - 64 ani) pe regiuni scot in evidenta faptul ca doar regiunea Bucuresti-Ilfov inregistreaza o evolutie pozitiva (crestere de 105 mii de persoane ocupate) in perioada 2000 - 2012, celelalte regiuni inregistreaza evolutii negative.
 • Regiunile cu cele mai negative evolutii din aceasta perspectiva fiind Sud - Muntenia cu o scadere de peste 204 mii de persoane si Sud - Vest Oltenia cu o scadere de peste 150 mii de persoane Regiunea Bucuresti - Ilfov a fost singura regiune care a inregistrat in anul 2012 o rata de ocupare a populatiei in varsta de munca mai mare decat in anul 2000. Cea mai dramatica diminuare a ratei de ocupare pe regiuni s-a inregistrat in regiunea Sud - Vest Oltenia de peste 8 punte procentuale.
Rata ridicata de saracie in munca (In-work poverty) se refera la situatia in care veniturile obtinute prin munca nu permit persoanei si familiei, care se afla in intretinerea sa, sa scape de saracie. Desi ocuparea este vazuta ca fiind cea mai buna metoda de iesire din starea de saracie, sunt persoane care lucreaza si se afla in risc de saracie. Accesul la ocupare nu este suficient pentru imbunatatirea situatiei lor, sustine strategia.

 • Productivitatea redusa si salariile scazute contribuie cel mai mult la starea de saracie in munca. In general, tarile cu risc de saracie crescut au rate ridicate ale saracie in munca si vice-versa. Ratele de saracie in munca au tendinta de a fi mai mari in cazul familiilor mono parentale cu copii in intretinere. De asemenea, ratele de saracie in munca sunt mult mai mari in cazul celor cu contracte temporare sau cu timp partial.
Rata de saracie in munca inregistrata in Romania a fost de 17,3%, cu mult peste media europeana UE 27 de 8,4%.

 • Insuficienta resurselor financiare si umane la nivelul serviciilor locale de ocupare ar putea explica progresele modeste in domeniul politicilor active pe piata muncii.
 • Cheltuielile publice totale pentru politicile privind piata muncii inregistreaza un nivel extrem de scazut in Romania, comparativ cu media UE 27 (0,45% fata de 2,17% din PIB in 2009).
 • Cheltuielile publice privind politicile active in domeniul pietei muncii inregistreaza valori la mai putin de o zecime din media cheltuielilor in UE (0,041% din PIB, in comparatie cu media UE 27 de 0,536% in 2009). Cifra a scazut la 0,025% din PIB in 2010.

Conform legii, termenul de primire a completarilor/proprunerilor este minim 10 zile de la publicarea pe site. Intrucat strategia data a fost pusa pe site pe 23 august, se primesc propuneri pana pe 1 septembrie.

Citeste in atasament proiectul in varianta integrala cu planul de masuri inclus
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9908 vizualizari

 • +15 (15 voturi)    
  Vârsta de pensionare (Luni, 26 august 2013, 12:00)

  m3th0dman [utilizator]

  De ce vârsta de pensionare crește când rata șomajului în rândul tinerilor este imensă?
  • +11 (11 voturi)    
   bun asa (Luni, 26 august 2013, 12:23)

   dandra [utilizator] i-a raspuns lui m3th0dman

   sa se faca varsta de pensionare 80. Ies la pensie si a doua zi decedez. Nu voi avea timp sa imi cheltui milioanele de miliarde de lei. Vor ramane la tineri:)
   • +4 (6 voturi)    
    80? (Luni, 26 august 2013, 13:05)

    Mayhem [utilizator] i-a raspuns lui dandra

    Speranta de viata a barbatilor e cam pe la 69 de ani. La femei cam 74. Practic, de mai creste varsta de pensionare, pentru jumatate din populatie, pensia va insemna decesul.

    Cat oare o sa mai carpim schema Ponzi denumita eufemistic 'sistemul de pensii de stat', nu stiu. Oricum prin 2030 va pica, cu sau fara ajustari ulterioare. De ce ne e frica nu vom scapa.
    • +4 (4 voturi)    
     Incurci notiunile (Luni, 26 august 2013, 13:48)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Mayhem

     Speranta medie de viata se refera la media de viata a tuturor cetatenilor. Si aia e influentata foarte mult de mortalitatea infantila, care la noi e de 9.4 la 1000 de nascuti vii, si de toate decesele din diferite cauze de pina la pensionare.
     De exemplu, daca un copil moare la 1 an si 10 mor la 80, media e de 800/11 = 72.7 ani.

     Ceea ce conteaza e speranta de viata la pensionare, adica numarul de ani cit mai traieste un om dupa iesirea la pensie, care e de 14 ani la barbati si 22 la femei.

     Apropos, ce procent din cunostintele tale moare inainte de 70 de ani?

     si despre sistemul Ponzi... ai si o propunere de a nu-l cirpi? Ca a nu plati pus si simplu pensia pensionarilor de azi inseamna sa condamni la moarte vro 3-4 mil de oameni (restul sa zicem ca ar mai fi ajutati de copii). Singura varianta viabila de a scapa de pensia de stat e pilonul II, adica mutarea treptata a presiunii de pe sistemul public. Tu de exemplu, in loc sa platesti 30% din brut la schema ponzi, platesti doar 26% la stat si 4% la pensia privata numita pilonul 2. In felul asta, cind vei iesi tu la pensie, statul iti va da o parte din pensie, iar pilonul 2 alta parte. In felul asta, treptat, dupa posibilitati, se va muta pensia de la stat la privat.
    • +3 (3 voturi)    
     ce cinic, guvernul USL (PSD) sa (Luni, 26 august 2013, 14:21)

     Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui Mayhem

     ce cinic, guvernul USL (PSD) sa doreasca cresterea varstei de pensionare !!!!!!!!!!

     adica nu face asta guvernul PD-L si face premierul USL, presedintele PSD !!!!!!!

     asta chiar este tara idiotilor !

     cresterea varstei de pensionare peste 65 de ani inseamna o condamnare la moarte in Romania.
     • 0 (0 voturi)    
      Chiar daca printr-o minune (Luni, 26 august 2013, 21:17)

      GRANDFATHER [anonim] i-a raspuns lui Ed___

      Am deveni al 51 stat al federatiei americane, varsta de pensionare tot ar creste! Pana in 2050 Romania va mai avea 15-16 milioane de locuitori! Peste 5 milioane vor avea atunci peste 65 de ani! Avem o rata de crestere demografica negativa(mor mai multi de cat se nasc) si milioane de romani au emigrat si nu contribuie cu nimic la fondul de pensii! La toate aceste se adauga si lipsa locurilor de munca, sistemul muncii la negru in care angajatul accepta(din prostie) si pentru un asa zis castig mai mare, ca "patronul" sa nu-l angajeze legal cu carte de munca si sa nu plateasca impozitul pe veni, CAS-ul si contributia pentru pensie! Astfel multi se vor trezi la batanete fara nici o pensie si vor trai din mila publica! Chiar si atunci cand cumparam ceva si nu solicitam bonul fiscal, contribuim prin nepasarea noastra la diminuarea fondurilor pentru sanatate si pensii! Vai de noi si vai de urmasii nostri!
    • +1 (1 vot)    
     usor cu cifrele! (Luni, 26 august 2013, 14:27)

     cinic [utilizator] i-a raspuns lui Mayhem

     dupa implinirea varstei de 5 ani speranta de viata e mult crescuta. In cifrele tale e inclusa mortalitatea infantila (destul de mare).
  • +6 (6 voturi)    
   Vârsta de pensionare (Luni, 26 august 2013, 12:30)

   Bujod [utilizator] i-a raspuns lui m3th0dman

   Pentru ca este mai simplu sa platesti ajutor de somaj 6 luni decat pensie 5 ani. E cinic? Nimeni n-o s-o recunoasca public insa acesta este adevarul. Si, mai mult, prin asta, daca esti in varsta si esti data afara, cum varsta nu-ti permite sa iesi la pensie, esti bun sa mori de foame...
  • +1 (1 vot)    
   si acum (Luni, 26 august 2013, 14:18)

   coor [utilizator] i-a raspuns lui m3th0dman

   sunt uni care au indeplinit varsta de pensionare dar nu pleaca , ca nu vor !
 • +9 (9 voturi)    
  Modelul francez (Luni, 26 august 2013, 12:10)

  nick24 [utilizator]

  De ce nu se copiaza modelul francez?
  S-a scazut varsta de pensionare, dar a crescut perioada de contributie pt pensie intreaga.
  Astfel se elibereaza locuri de munca pt tineri.
 • +15 (15 voturi)    
  Mda (Luni, 26 august 2013, 12:12)

  electron [utilizator]

  De fiecare data cand vad cresterea varstei de pensionare ma enervez. Vin niste birocrati care arunca cu niste numere in stanga si dreapta si asa din pix ne spun noua ca putem iesi la pensie cu 3 zile inainte de propria inmormantare.
  Sunt studii care spun foarte clar ca dupa o anumita varsta capacitatea de a munci scade, scade productivitatea si scade si capacitatea de a invata ceva nou. Sunt o serie de joburi unde tinerii vin din urma si te mananca pentru ca nu poti sa tii pasul cu schimbarea. Stiu ca o sa vina desteptii sa spuna ca ce te impiedica sa faci asta, va spun eu varsta. Ati incercat sa ii explicati la bunica cum se foloseste un telefon mobil, sau cum se navigheaza pe internet, ati avut succes? Ce te faci cand la 60 de ani ramai fara servici, acuma mai ai 5 ani pana la pensie, daca vor sa creasca limita de varsta cat o sa ai vreo 10? Adica lucrezi de pe la 20 de ani pana la 60 deci vreo 40 de ani si tot mai ai 10 de lucru. Ca sa ce? Ca timp de vreo 5 ani sa ai bani de medicamente; dupa 60 de ani incep vrand nevrand tot felul de boli ale batranetii.
  Revin ai pierdut locul de munca la 60 de ani cine te mai angajeaza? Concurezi cu cei cu 10, 20 chiar 30 de ani mai tineri ca tine, de ce te-ar alege un angajator pe tine. O sa ziceti ca experianta, sunt o sumedenie de domenii unde dupa un anumit numar de ani experienta nu mai conteaza chiar asa de mult.
  Ajutati familiile sa faca mai multi copii, cresteti natalitatea in clasa de mijloc mai ales. Nu este usor sa faci asta, trebuie sa iti pui mintea la contributie, nu numai sa modifici niste cifre din pix, dar lasati oamenii sa se bucure de batraneti, sa nu ajungem sa ne invoim de la servici pentru propria inmormanare
  • +4 (4 voturi)    
   Te enervezi tu, da' situatia e kknie. (Luni, 26 august 2013, 15:16)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui electron

   azi avem 4.5 mil de contributori (din care 1.2 la stat) si 5.5 mil de pensionari. Adica fiecare angajat trebuie sa contrbuie pentru pensia a 1.2 pensionari. Adica la 1000 de euro cheltuieli ale angajatorului, 550 de eur se duc la angajat si 450 la stat. Din care vro 250-300 se duc la sistemul de pensii. Daca tendinta de imbatrinire se mentine, vom ajunge la un salariat la 2 pensionari. Ceea ce devine imposibil de sustinut, oricit am vrea. Din punct de vedere uman te inteleg, da' tehnic cineva tre sa dea banii aia de pensii.

   Si apropos de speranta de viata, aia generala include inclusiv mortalitatea infantila, de aia media e asha jos. Speranta de vata la pensionare e de 14 ani la barbati si 22 la femei. Aia conteaza. Gindeste-te cite dintre cunostintele tale mor la 70 de ani.
   • +2 (2 voturi)    
    Mda (Luni, 26 august 2013, 21:44)

    electron [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Eu nu am zis ca situatia ar fi de alta culoare decat maro. Si nici nu m-am legat de speranta de viata. Mie nu mi se pare normal sa lucrez 50 de ani ca sa pot beneficia vreo 5-10 de pensie(speranta de viata a unui om de 65 de ani este undeva spre 80, daca ies la 70 la pensie prin max 10 ani de pensie ), mai ales ca din aia optimisti 10 poate undeva spre 5 ii bolesc.
    Ce am zis eu este ca solutia nu este cresterea varstei de pensionare. Solutie este cresterea/stimularea natalitatii asta unu , doi sa se schimbe sistemul falimentar in care eu platesc pensia lui tata si fiul meu pensia mea, sa se treaca la sistemul in care fiecare plateste pensia lui, si gata problema, la 60-65 de ani ai suma x . vine statistica zice ca speranta de viata este atata se ia suma care ai adunat-o(suma care a fost manageruita sa tina pasul cu inflatia) se imparte la numarul de luni si gata aia tie pensia. Daca ai contribuit mult ai pensie mare daca ai contribuit putin ai pensie mica, si cu asta basta.
    O sa vine peste 30 de ani toti cei care au muncit la negru, toti "capsunarii" si o sa tina mana intinsa ca vor pensie, si noi astia care chiar am cotizat vom fi.....
    • 0 (0 voturi)    
     Pai (Marţi, 27 august 2013, 11:10)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui electron

     1. Sistemul de pensii se schimba peste tot in lume. Doar ca nu se poate de-odata, ca nu-s resurse. Nu poti spune ca de azi nu se mai platesc pensii. Sistemul se schimba prin ceea ce se numeste pilonul 2. Adica, din cit contribui tu la pensie, un procent merge la plata pensionarilor de azi, un procent intr-un cont privat. In felul asta, cind tu vei iesi la pensie, vei fi contribuit mai putin la stat, deci aia care-ti vor plati tie pensi iti vor plati mai putin.
     In momentul de fata, din 31% din salariul brut cit contribui la pensie, 27% merge la stat, 4% la pilonul 2. Si teoretic asta ar trebui sa creasca cu 1 procent pe an.

     2. Stimularea natalitatii o o problema mare in toate europa. si problema principala nu e neaparat pensia, ci faptul ca incet, incet, cea mai bogata categiroe de oameni face implozie. Traiul bun determina cetatenii sa nu mai faca copii, din comoditate. Daca mergi prin Europa vestica vei vedea ca jumatate sunt asiatici.
     Acu sa revenim la pensie. Cresterea natalitatii e un proces de durata, care poate avea efecte peste 20-30 de ani. Si e extrem de inpopular. Nu e deloc stimulant pentru un politician sa forteze populatia sa faca copii. Iar politicienii, in democratie, se perimeaza in maxim 10-15 ani. Asha ca e foarte greu sa gasesti un politician care sa-si sacrifice prezentul politic pentru ceva ce se va vedea peste 30-40 de ani. Mai ales in Romania, unde se guverneaza doar pentru urmatoarele 2-3 luni.
 • +9 (11 voturi)    
  care va sa zica (Luni, 26 august 2013, 12:16)

  Mazeta [utilizator]

  Cifre, cifre... ca să mascheze un adevăr simplu: munciți, nu munciți, pensie nu mai pupați.
  • +2 (2 voturi)    
   Banul moca devine monopolul (Luni, 26 august 2013, 12:53)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   politicienilor. E de inteles ca-s prapaditi saracii de ei, nu-s capabili nici macar cat mosnegii.
  • +1 (1 vot)    
   adevarul si mai simplu! (Luni, 26 august 2013, 14:28)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ca sa nu fie somaj in RO, Iliescu a trimis la pensie anticipata 2,8 mil. persoane. Dar ce sa inteleaga un postac USL?
 • +13 (13 voturi)    
  Cel putin incredibil (Luni, 26 august 2013, 12:17)

  stiuca [utilizator]

  Este cel putin halucinant modul de gandire a "reprezentantiilor" poporului.
  Cum poti numi strategie ceva ce nu are termen (majoritatea incep cu 2014) de finalizare si nu raspunde nimeni administrativ. Ce fel de management este acesta? Cum au luat BAC-ul cei care concep asa ceva?
  Ce masuri halucinante sa cresti (uniformizezi) varsta de pensionare. Nu tu incurajare a mediului economic corelat cu incurajarea cresterii natalitatii, nu tu metode de a stopa migratia, NIMIC!
  Aceste "strategii" sunt o insulta grosolana adusa oamenilor care muncesc si au muncit sa sustina aceasta tara. O gluma proasta aceasta adunatura de "specialisti" si guvernanti.
  Ca sa nu mai vorbim ca majoritatea celor peste 55 de ani din firmele care inca mai merg sunt "trasi" pe dreapta.
  • +3 (3 voturi)    
   Asta nu e strategie, e clauza la genocid (Luni, 26 august 2013, 12:32)

   Clop [utilizator] i-a raspuns lui stiuca

   Un comentariu sintetic si pertinent.
 • +17 (17 voturi)    
  Aaaa! (Luni, 26 august 2013, 12:25)

  nick24 [utilizator]

  E mai convenabil pt stat sa nu plateasca pensie pana la 65 ani, astfel incat de la 55 la 65, cand nu te mai tine niciun privat la servici, sa stai fara venit , fara asitenta medicala si poate crapi si nici nu mai iei pensie si scapi tara de cheltuiala, nu?
 • +18 (18 voturi)    
  ... (Luni, 26 august 2013, 12:26)

  Constantin89 [utilizator]

  In conditiile in care lucreaza, parintii mei, nu cred ca vor apuca sa isi vada prima pensie, desi au peste 30 de ani vechime.
  Trist pentru oamenii care muncesc o viata intreaga si nu pot avea o batranete linistita!
  • +1 (5 voturi)    
   asta e (Luni, 26 august 2013, 13:14)

   gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui Constantin89

   ce sa faci, daca parintii tau au votat USL acum sunt fericiti cu ceea ce au votat. totul este bine, ati scapat de aia care au taiat 25%, zambiti acum.
 • +4 (4 voturi)    
  Statistici, statistici... (Luni, 26 august 2013, 12:53)

  prompt [utilizator]

  ...care nu tin cont in nici un fel ca suntem atat de diferiti si fiecare om este un unicat. Dar la varsta biologica v-ati gandit, domnilor politicieni? Sunt oameni care la varsta de 50 de ani sunt mai ,,batrani" decat unii de 70 de ani! Cunosc oameni care muncesc la peste 80 de ani si oameni care sunt pensionati de la 50 de ani si ajung sa beneficieze de pensie mai multi ani dacat au avut vechime in munca! Sigur ca trebuie sa ne gandim si la natura muncii depuse, dar, cum spuneam, trebuie tratat fiecare caz in parte, in functie si de optiunile viitorului pensionar. Legea ar trebui sa fie mai putin rigida si mai aplicata personalizat. In orice caz, actuala lege nu este catusi de putin cinstita cu majoritatea pensionarilor pentru ca este ,,croita" tot in interesul celor care detin puterea. Nevoile pensionsrilor nu pot diferi intr-un raport de 20 la 1 cum se intampla azi intre pensiile ,,nerusinate" si pensiile mici. Iar motivatia ,,contributiei", lasati-o ca ne-am lamurit demult!
 • +1 (3 voturi)    
  Schema Ponzi este pentru fraieri (Luni, 26 august 2013, 13:30)

  all23 [utilizator]

  Daca faceti un calcul la salariul mediu pe economie veti vedea ca un om strange in 40 de ani cam 250000$ , plus dobanzi ajunge lejer la 500 000 $ . De ce spune statul ca nu ii ajung banii ? ?? Fiindca i-a cheltuit !!! Pai daca i-a cheltuit , sa ii puna inapoi , fiindca nimeni nu apuca sa manance din pensie toata suma cu care a contribuit !!
  Ne uitam ca fraierii cum sunt retrocedate averi confiscate de comunisti catre nepoti ai lui Burebista si Traian , dar nimeni nu cere inapoi ce a furat statul ( si cel comunist si cel de dupa) de la contributiile la pensii !!!
  Acum ne-au mai pus pe cap la sistemul public si armata si serviciile speciale , de parca astia au contribuit vreodata ....
 • +2 (2 voturi)    
  traim cu succes viitorul (Luni, 26 august 2013, 13:42)

  Pretorian [utilizator]

  Facut de Iliescu, Nastase etc prin anii '90..acum se coace cel facut de Ponta si Antonescu-e absolut minunat..! In viitorul anilor '90 am pierdut vreo 2.5milioane de cetateni , cred ca pana in 2030 vor fi cel putin 3 milioane..lipsa!
 • +4 (4 voturi)    
  Hmmmm (Luni, 26 august 2013, 14:05)

  mithrill [utilizator]

  ""Aceasta migratie masiva a fortei de munca activa petrecuta intr-un interval de timp foarte scurt a dezechilibrat piata muncii, fenomenul fiind greu de gestionat, astfel incat sa poata fi elaborate politici adecvate de echilibrare a concordantei dintre cerere si oferta.""
  Pai sa ziceti saru mana celor care au plecat la munca. Ce dracu mai gestionati voi acum cu inca 2-3 miliaone de someri in plus?! Daca erau locuri de munca aici, fiti siguri ca nu mai plecau atatia. Nu de placere au plecat in pribegie, grosul acestor oameni...
 • +2 (4 voturi)    
  iesim in strada (Luni, 26 august 2013, 14:15)

  semperfidelis [utilizator]

  daca se ajunge la asta, iesim toti in strada. e de-a dreptul umilirea celor care muncesc
 • +1 (1 vot)    
  Date false, concluzii aberante (Marţi, 27 august 2013, 11:05)

  herhetzl [utilizator]

  Numarul real de pensionari din Romania este de numai 4,73 de milioane, conform datelor Casei Nationale de Pensii si Institutului de Statistica. Ceilalti sunt beneficiari de ajutor social tip pensie si urmasi ai veteranilor, nu-i mai includeti in aceeasi categorie. Iar numarul contributorilor la sistemul de pensii este mult mai mare: 5,2 milioane de salariati plus aprospe 800 de mii de alti contributori (lucratori individuali etc). Deci povestea ca sunt mai multi pensionari decat contributori e o prostie, asa ca si ideea de a majora varsta de pensie este lipsita de fundament.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by