Deficit bugetar de 6 miliarde de lei dupa primele 7 luni

de DP     HotNews.ro
Marţi, 27 august 2013, 8:38 Economie | Finanţe & Bănci


Executia bugetului general consolidat aferenta primelor sapte luni ale anului s-a incheiat cu un deficit de - 6,02 miliarde lei ( 0,96% din PIB) fata de - 6,97 miliarde lei (1,19% din PIB), realizat in aceeasi perioada a anului precedent, se arata intr-o nota a Ministerului de Finante publicata luni seara.

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 116,1 miliarde lei, reprezentand 18,5% din PIB, au fost cu 5,2% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent.
 • Incasarile din impozitul pe profit au crescut cu 2,1% fata de aceeasi perioada a anului 2012, aceasta evolutie fiind determinata de cresterea incasarilor de la agentii economici cu 5,9%.
 •  Incasarile din impozitul pe venit au crescut cu 8,7% datorita cresterii veniturilor salariale, ca urmare a reintregirii salariilor personalului bugetar, a cresterii punctului de pensie si a majorarii salariului minim de la 1 februarie 2013.
 • Fata de aceeasi perioada a anului precedent, veniturile din TVA au crescut cu 4,9%, in conditiile in care incasarile din TVA au crescut cu 5%, in timp ce rambursarile de taxa au fost cu 7% mai mari.
 • Accizele au crescut cu 2,4% ca urmare a majorarii accizei la motorina, bere si tigarete precum si a influentei cursului de schimb luat in calcul la plata accizelor.
 • Cresteri semnificative s-au inregistrat la incasarile din dividende (+ 290 mil. lei) precum si la taxa pe utilizarea bunurilor (+2,0 mld. lei), in principal, ca urmare a incasarii taxelor de licenta pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio
 • Incasarile din contributiile de asigurari sociale au crescut cu 4,4%, datorita cresterii veniturilor salariale, ca urmare a reintregirii salariilor personalului bugetar si a majorarii salariului minim de la 1 februarie 2013.
Incasarile din contributiile de asigurari au fost afectate de obligatia de restituire a contributiilor de asigurari sociale de sanatate catre pensionari dar si de cresterea in anul 2013 cu 0,5 puncte procentuale a cotei de contributii aferenta fondurilor de pensii administrate privat de la 3,5% la 4%.

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la veniturile din impozite si taxe pe proprietate cu 9,5 % si la venituri nefiscale cu 8,2%.

Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au continuat evolutia ascendenta fiind cu 26,9% mai mari fata de cele din luna precedenta, nivelul inregistrat fiind similar cu cel din aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 122,15 miliarde lei, reprezentand 19,5% din PIB, au crescut in termeni nominali cu 4,1% fata de aceeasi perioada din anul precedent.
S-au inregistrat cresteri la cheltuielile de personal (+16,4%), ca urmare a reintregirii salariilor personalului bugetar si a platii obligatiilor stabilite prin hotararilor judecatoresti.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut de asemenea cu 7,4%, ca urmare a accelerarii procesului de achitare a arieratelor de catre autoritatile locale si a platilor din fondul national de sanatate.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 14,9 miliarde lei (2,38% din PIB).
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1856 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  chitoiu minte (Marţi, 27 august 2013, 9:11)

  Gustav666 [utilizator]

  Domnul pres a spus ieri ca guvernarea merge prost, degeaba cifrele arata mai bine. Eu il cred pe domnul pres.
 • 0 (0 voturi)    
  Deficitul arata bine (Marţi, 27 august 2013, 10:32)

  bogdan1477 [utilizator]

  ... ceea ce e esential in vremurile astea, mai ales ca avem o gramada de imprumuturi ajunse la scadenta si care trebuie rostogolite.

  Dar...

  La venituri:
  "taxe vamale" -16% = coruptie in vami
  "Sume primite de la UE in contul platilor efectuate si prefinantare" -0.6% = fonduri atrase de la UE mai deloc

  Iar la cheltuieli:
  salarii + 16%
  bunuri si servicii +7.4%
  Proiecte cu finantare din fonduri
  externe nerambursabile -10%
  Cheltuieli aferente programelor cu
  finantare rambursabila - -46% !!!
  Cheltuieli de capital -10%

  Deci.. bagat bani in salarii, si cheltuieli de capital si luat bani de la investitii si de la proiectele cu fonduri europene. Sau mai simplu, luat de la investitii si bagat in consum. Continuind pe directia asta, la anul sigur intram in recesiune.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by