In cazul verificarii fiscale prealabile de catre Fisc vor fi declarate obligatoriu si animalele de peste 3400 de euro, detinute in tara sau strainatate (proiect).
Codul de procedura fiscala a fost modificat prin OG nr. 8/2013 publicata in Monitorul Oficial nr. 54 din 23 ianuarie 2013.
Potrivit Codului de procedura fiscala, Fiscul are dreptul de a controla daca o persoana are venituri nedeclarate printr-o verificare fiscala prealabila documentara a situatiei fiscale personale. Orice venituri a caror sursa nu a fost identificata se vor impozita cu o cota de 16% aplicata asupra bazei impozabile ajustate pe baza procedurilor si metodelor indirecte de reconstituite a veniturilor sau cheltuielilor. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului si al accesoriilor.
Diferenta se considera semnificativa daca intre veniturile estimate calculate in baza situatiei fiscale personale si veniturile declarate de contribuabili sau de platitorii de venit este o diferenta mai mare de 10%, dar nu mai putin de 50.000 lei
In situatia in care Fiscul constata diferente semnificative, acesta solicita contribuabilului prezentarea, in termen de cel mult 60 de zile de la comunicarea avizului de verificare, sub sanctiunea decaderii, de documente justificative sau alte clarificari relevante pentru situatia sa fiscala.
Termenul se poate prelungi cu 30 de zile, o singura data, la la solicitarea justificata a contribuabilului, cu acordul organului fiscal.
OG nr. 8/2013 modifica si articolul 109^2 din Codul de procedura fiscala, care stabileste in momentul de fata locul desfasurarii verificarilor fiscale. In noua forma, acest articol va contine informatii si despre durata verificarilor fiscale, element care pana acum nu era stabilit prin norme legale.
Mai exact, conform noilor reguli introduse in Codul de procedura fiscala de la 1 februarie, verificarea fiscala nu poate dura mai mult de 6 luni.
Singura exceptie de la aceasta prevedere este cazul in care, in cadrul verificarii fiscale, sunt necesare si informatii din strainatate. In aceasta situatie, durata verificarilor poate ajunge la maxim 12 luni.
Declaratia de patrimoniu si de venituri se depune la solicitarea organului fiscal, in termen de 60 de zile, daca solicitarea are loc odata cu comunicarea avizului de verificare fiscala, sau in termen de 15 zile daca solicitarea are loc in timpul verificarii situatiei fiscale personale.
In aceasta Declaratie de patrimoniu si de venituri urmeaza a fi incluse urmatoarele elemente de patrimoniu:
a) bunuri imobile: terenuri, cladiri si alte bunuri imobile;
b) bunuri mobile:
b.1 - mijloace de transport (terestre/navale/aeriene) inmatriculate/inregistrate, potrivit legii;
b.2 - bunuri sub forma de metale pretioase, bijuterii, obiecte de arta si de cult, colectii de arta si numismatica, antichitati, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural national sau universal, a caror valoare de achititie insumata depaseste 15.000 lei;
b.3 - animale, inclusiv animale de rasa sau care participa la competitii/curse, a caror valoare insumata depaseste 15.000 lei;
c) -active financiare:
c.1 - conturi si depozite bancare, fonduri de investitii, forme echivalente de economisire si investire;
c.2 - plasamente, investitii directe si imprumuturi acordate;
d) alte bunuri, titluri si/sau detineri a caror valoare individuala depaseste 10.000 lei;
e) polite de asigurare, cu exceptia asigurarilor de raspundere civila auto;
f) cheltuieli:
f.1 - cheltuieli personale;
f.2 - cheltuieli cu persoanele aflate in intretinere;
g) datorii.
De subliniat ca aceste elemente de patrimoniu se declara pe fiecare categorie indiferent de locul situarii, in tara sau in strainatate.
De asemenea, aceasta declaratie cuprinde si urmatoarele elemente de venituri:
a) venituri realizate pentru care se aplica regimul de retinere la sursa a impozitului;
b) venituri realizate care nu sunt impozabile;
c) venituri scutite de impozit, potrivit legii.
De subliniat ca aceste venituri se declara pe fiecare categorie si sursa de venit indiferent de locul situarii, in tara sau in strainatate.
- 0 (0 voturi)taxe (Miercuri, 28 august 2013, 16:38) MARTORUL [utilizator]Se reinventeaza COMUNISMUL!!! Oamenii vor ascunde banii si statul va cauta dupa ei cu lupa, dar pot fi 3-4 milioane de functionari sa faca cercetari!! Urmeaza epoca ciripitorilor, mai ceva ca in comunism, ciripitul la fisc aduce bani si, e clar, vor urma anii 50. Degeaba experienta anterioara... Mai bine puneau o taxa de 0,02% pe orice tranzactie, suma mica, dar la milioane de tranzactii aveau bani la buget si nu era necesara birocratia... Cand plateai plateai impozitul si gata, igienic si fara bani, plus restituire 30% din TVA la sfarsitul anului si atunci toti cereau bon fiscal... sau OP...raspunde trimite

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid