Leul a fost cotat marti de BNR la 4,44 unitati in fata euro, dupa ce a inchis sesiunea de luni la 4,42/eur. "Moneda nationala a evoluat intr-un coridor de 100 puncte in sedinta de ieri, probabil pe fondul absentei participantilor la piata din Londra. Tranzactionarea a avut loc pe o traiectorie usoara de apreciere, leul inchizand sesiunea intr-o apreciere de 30 de puncte, la nivelul de 4,4280/EUR. Tensiunea in crestere indusa de evenimentele din Siria par sa fi determinat deprecierea leului din aceasta dimineata, moneda nationala deschizand sedinta la 4,44/EUR", se arata intr-o nota a economistului sef al ING, Vlad Muscalu. Zlotul a fost cotat la 4,24/eur (luni cotatia era de 4,23/eur) iar forintul maghiar la 299,7/eur (de la 297,8/eur)

"Evolutia leului de pe parcursul lunii august ofera o baza favorabila, leul fiiind relativ stabil in fata ingrijorarilor determinate de inceperea normalizarii politicii monetare din SUA, insa de aceasta data cauzele deprecierii sunt diferite. Lipsa unor intrari de capital generoase pe parcursul anilor trecuti se poate sa nu mai ofere o protectie similara si, uitandu-ne la dinamica din aceasta dimineata a monedelor dintr-o clasa similara (moneda sud-africana si cea turca inregistrand depreciereri de 0,6% si 0,9%), ne asteptam la o depreciere usoara din partea leului. O pierdere usoara pare cea mai probabila si multumita publicarii unui indicator de incredere pentru economia germana ce a inregistrat o crestere superioara asteptarilor analistilor.

Ratele de dobanda pe termen foarte scurt au inregistrat o crestere de 180pb catre 3,60%. Considerand ca situatia lichditatii nu s-a deteriorat recent, am sperat ca avansul de ieri lipsa din piata a participantilor cei mai activit insa nu am asistat la o corectie in aceasta dimineata. O corectie a avut totusi loc la nivelul ratei 1M ce a inversat mai mult de jumatate din avansul de aproximativ 10pb din sedinta de ieri (in prezent este cotata la 3,27%) in timp ce rata 3M a ramas la nivelul precedent de 3,40%, se mai arata in nota citata.