De ce exista 30.100 de locuri vacante in economie si 736.000 de someri. Cazurile lui Ionescu si al lui Popescu

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 29 august 2013, 9:13 Economie | Finanţe & Bănci


Avem peste 30.000 de locuri de munca vacante, transmite joi Statistica, dar si 736.000 de someri. De ce? De ce nu se pupa cererea cu oferta de munca astfel incat sa nu existe locuri de munca vacante? Explicatiile nu sunt foarte complicante, ci tin de mobilitatea redusa a fortei de munca si de tipul de serviciu oferit pe piata muncii. Dar mai intai sa luam cifrele oficiale, ca sa avem o baza de discutie.

In trimestrul al doilea al acestui an, rata locurilor de munca vacante a fost de 0,70%, iar numarul locurilor de munca vacante a fost de 30.100, in crestere cu 2.100 locuri de munca vacante fata de trimestrul anterior.
 
Cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in activitatile de spectacole, culturale si recreative (3,43%), alte activitati de servicii (2,76%), respectiv in administratie publica (1,61%). La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit invatamântul (0,13%), productia si furnizarea de energie (0,14%), si cele din industria extractiva (0,15%).
 • Cazul domnului Ionescu
Domnul Ionescu este somer. A lucrat ca functionar bancar pana cand institutia l-a pus pe liber. Ionescu lucra intr-un orasel de provincie, in care toata lumea cunoaste pe toata lumea. Exista locuri de munca vacante dar dl. Ionescu refuza posturi pe care le considera sub demnitatea lui. "De la 4000 de lei nu ma pot angaja ca vanzator in butic cu 900 de lei pe luna", spune el. E de inteles. Ionescu incearca sa isi gaseasca un loc de munca tot in zona financiara si a luat legatura cu alte banci din oras ca sa isi ofere serviciile. Deocamdata asteapta. Este somajul de asteptare.

 • Cazul domnului Popescu

Domnul Popescu a lucrat in marketing. Vanzari, mai precis. Vindea produsele unei fabrici de perdele si lenjerie de pat. Asta a facut o viata, la asta se pricepe. N-a mai mers afacerea asa ca a ramas pe drumuri.  Ar mai fi o fabrica similara care e la vreo 5 judete distanta si unde s-ar putea angaja, dar cu sa-si lase sotia si copii ca sa se mute practic la 300 de kilometri distanta? Cererea lui de munca nu se va intalni prea curand cu oferta de munca. Iar tara e plina de Popesti si de Ionesti.

Mai e si capcana stipendiilor sociale si a muncii la negru, dar intr-o mai mica masura. Un somer care "se descurca" si obtine un certificat de handicap in baza caruia incaseaza o renta lunara si mai lucreaza la negru si mai are eventual si ajutor de somaj nu va fi dispus sa isi caute un loc de munca pentru cativa lei in plus pe care i-ar obtine. Cazurile sunt putine, dar exista.

In termeni mai generali, industria prelucratoare a concentrat mai putin de o treime (9.800 locuri vacante) din numarul total al locurilor de munca vacante.
 • Sectorul bugetar a insumat putin peste o patrime din numarul total al locurilor de munca vacante. Astfel, 3900 locuri vacante se regasesc in administratie publica, 3.400 locuri vacante in sanatate si asistenta sociala, iar 500 de locuri vacante sunt in invatamânt.
 • Angajatorii au prezentat cea mai redusa cerere de forta de munca salariata in productia si furnizarea de energie, tranzactii imobiliare, respectiv in industria extractiva.


Rata si numarul locurilor de munca vacante pe grupe majore de ocupatii
In trimestrul II 2013, cea mai mare cerere de forta de munca salariata exprimata de angajatori prin intermediul ratei locurilor de munca vacante a fost pentru ocupatiile de tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic - (0,97%), respectiv de muncitori necalificati - (0,95%), iar la polul opus s-au situat ocupatiile de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit  - (0,37%) si cele de membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori (0,39%).

Cele mai multe locuri de munca vacante au fost identificate pentru ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate  (7,8 mii locuri vacante), muncitori necalificati  (5,3 mii locuri vacante). Numarul cel mai redus de locuri de munca vacante s-a constatat in ocupatiile de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit  (0,1 mii locuri vacante), urmate de ocupatiile de membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori (1,1 mii locuri vacante).

Curba Beveridge

 • Atunci cand ne uitam la piata muncii, unul dintre cele mai bune instrumente este asa numita curba Beveridge. Ea analizeaza legatura dintre somaj si locurile de munca vacante. Daca aceasta curba se orienteaza mult spre stanga , semnalul este ca somerii sunt compatibili cu locurile de munca vacante, in timp ce o curba mult spre dreapta indica lipsuri severe si un somaj de echilibru inalt. Atat somajul cat si locurile de munca vacante se schimba periodic ca urmare a evolutiei economiei, iar pozitia pe curba poate indica in care faza se afla economia in ciclul de afaceri. Recesiunile, de exemplu, sunt asociate in general cu un somaj ridicat si putine locuri de munca vacante, corespunzatoare punctelor de pe curba situate mult spre dreapta-jos, in timp ce in expansiune se verifica opusul, adica punctele cele mai din stanga sus. Sa vedem cum arata in cazul Romaniei curba Beveridge.Calculele se refera pana la finele anului trecut.


O miscare a curbei spre dreapta ar indica o crestere a somajului de echilibru, in timp ce o miscare spre stanga implica o scadere a ratei somajului de echilibru

Unul dintre motivele pentru care se inregistreaza deficite ale pietei muncii consta in necorelarea numarului de someri cu numarul de locuri vacante existent intr-o economie. Astfel, pot coexista segmente ale pietei muncii in care se manifesta un surplus de forta de munca (cele care ofera salarii mai ridicate si conditii bune de munca) cu segmente in care exista deficit de forta de munca, acestea fiind caracterizate prin persistenta unui numar ridicat de locuri de munca vacante (acelea in care salariile sunt apropiate de salariul minim, iar conditiile de munca sunt dificile).

Slaba compensare a surplusului cu deficitul de forta de munca poate fi cauzata atat de diferentele de dezvoltare ale regiunilor, cat si de disparitatile fenomenului de migratie la nivel regional. Astfel, regiunile relativ dezvoltate tind sa inregistreze locuri de munca vacante in sectoarele remunerate mai putin, in timp ce regiunile relativ mai sarace inregistreaza surplusuri de forta de munca in majoritatea segmentelor pietei muncii; insa, daca regiunile mai putin dezvoltate se caracterizeaza printr-o migratie ridicata a fortei de munca, atunci acestea pot avea o rata mai ridicata a numarului de locuri de munca vacante in anumite sectoare de activitate.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5123 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  Cazul Georgescu (Joi, 29 august 2013, 12:19)

  fdaniel [utilizator]

  Dl. Georgescu a fost toata viata bugetar; ajungea la serviciu la 8, bea cafeaua pana la 9. Pana pe la 10 muta pe alt raft niste cereri vechi si apoi mergea "pe teren", in control... pana a doua zi.
  Acum s-a restructurat servicul si s-a mutat la regiune.
  Cum sa se angajeze el in orice functie, la orice firma, care nu-i ofera acelasi program de lucru?
  • +4 (6 voturi)    
   Locurile de munca din statistici sunt false (Joi, 29 august 2013, 13:10)

   dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

   ANOFM isi face listele cu locuri de munca din ce publica agentiile de recrutare pe internet, adica joburi false postate cu scopul de a atrage CV-uri pentru ca agentia sa aiba mereu de unde sa selecteze pe cineva daca cumva, posibil, pe viitor gaseste vreun contract.
   Trimiteti CV-uri si incercati sa va angajati. Veti vedea ca vi se zice ca locul de munca nu este inca disponibil dar ca exista sanse pentru urmatoarele luni - 1 an.
 • -1 (7 voturi)    
  Toate dar absolut toate exemplele ... (Joi, 29 august 2013, 14:52)

  GicaContraX [utilizator]

  sunt false, nerelevante si dovedesc o "usurinta" in gandire ca sa nu spun mai mult... cifrele sunt false, oferta de locuri de munca e falsa, statistica e falsa, ce e real este pe teren, in piata oameni buni... nu mai comentati lucrurile aiurea....in plus, acolo unde exista oferta de locuri de munca retributia este absolut insignifianta in raport cu munca, cu necesitatile unui trai normal ( nu mai spun decent), contrar legislatiei si a oricaror norme de drept sau de bun simt... da, exista oferta in acest moment doar pentru SCLAVIE....ATAT!!!!
  • +2 (2 voturi)    
   excelenta oportunitate (Vineri, 30 august 2013, 3:20)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui GicaContraX

   atata oferta de sclavie si atata cerere de munca onesta.. iti dai seama ca imediat ce ti-ai facut tu o firma unde vei da salarii cat pentru un train 'decent', vei angaja rapid cei mai buni salariati de la concurenta si vei cuceri toata piata!
 • +3 (5 voturi)    
  in 50 de ani, oricum nu va mai conta. (Joi, 29 august 2013, 15:46)

  dr_bear [utilizator]

  Oferta de locuri de munca va fi in permanenta scazuta, iar numarul somerilor va creste stabil, in fiecare an.
  Externalizarea serviciilor si informatizarea lor, acolo duce.
  Cei foare bine instruiti : IT. medici, avocati, contabili ,vor supravietui la un nivel decent, restul 50% in somaj, 50% in servicii platite extrem de prost, ale caror sarcini nu vor justifica achizitia de robotica. Curieri, curatenie, etc.
  Comertul va fi 100% online, la "serviciul asistenta clienti" va raspunde mereu un robot, la banca va fi doar "internet banking" si "self-banking" ,facturile vor veni doar online, si le vom platit tot online, la metrou vei intra dupa ce iti platesti calatoria cu o cartela achizitionata de la un automat, sau direct prin SMS, iar metroul va fi condus automat.
  In aceste conditii oamenii vor trai foarte prost si la mila statului, nu vor mai face copii, si uite asa vom disparea incet-incet de pe planeta, lasand corporatiile sa vanda si sa-si cumpere online si automat, una de la alta :)
  Cool, huh?
  • +2 (2 voturi)    
   interesant (Vineri, 30 august 2013, 3:22)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui dr_bear

   oare asa ziceau si muncitorii acum 100 de ani cand apareau primele masini cu aburi? deci totul va fi robotizat, mancarea si serviciile vor fi livrate automat si.. omenirea va pieri? :))
  • +1 (1 vot)    
   de ce in 50 de ani? (Vineri, 30 august 2013, 15:10)

   mateiescu [utilizator] i-a raspuns lui dr_bear

   Eram sigur ca unii vor intelege ca faci descrierea unui scenariu fantezist nu a unei realitati.

   Nu inteleg de ce zici 50 de ani. Te referi strict la Romania? In alte tari deja este cam 90% din ce zici tu. Majoritatea sunt ok pentru ca apar ca parte a evolutiei si automatizeaza anumite actiuni ca plata facturilor, etc. Eu pierd maxim 10 min pe luna sa platesc facturile curente deoarece am 2 care nu vreau sa fie automate ca sa nu pierd niste bani cind conditiile de facturare se schimba, restul sunt automate.
   In urmatorii 30 de ani nu va fi un alt boom si nu cred ca somajul va scadea fara recalificare. O data cu cresterea automatizarilor si a externalizarilor piata se va micsora si salariile vor continua sa scada ( in putere de cumparare ) cum o fac de zeci de ani.
   Avem nevoie de o noua revolutie pentru a rezolva problemele curente. Trebuie sa putem garanta o pensie buna ( pensiile private nu rezolva problema deoarece trebuie sa ai un salar bun ca sa poti economisi si scaderea puterii de cumparare o sa taioe mult din acea pensie ). In viziunea mea saptamina de lucru trebuie redusa poate la jumate, paradisurile fiscale sa dispara si bogatia sa fie redistribuita printr-o taxare mai agresiva la partea de sus.
   Articolul atinge si o problema culturala: romanii nu accepta inca sa se mute usor. Tinerii au inceput sa o faca dar cei peste 35-40 de ani au o problema cu asta. Noua realitate este ca trebuie sa te muti acolo unde sunt slujbe.
  • +1 (1 vot)    
   optimistule ... :-))))) (Vineri, 30 august 2013, 19:47)

   Radu_B [utilizator] i-a raspuns lui dr_bear

   Noi poate (sa speram) in 50 de ani vom ajunge acolo, dar Suedia, Finlanda, Olanda, Belgia si altii sunt deja acolo. Comert 100% online, super servicii bancare, plati cu telefonul in autobuz, facturile doar online, direct debit peste tot, ba chiar pe Schiphol au si un serviciu premium (Privium) care-ti scaneaza retina si pasaportul automat (in locul ofiterului care-ti verifica pasaportul), livrari de legume la usa, etc.

   Si acuma ia zi tu, bine ca nu suntem ca ei, nu ? Saracii olandezi, bietii belgieni, noroc cu tine ca ti-ai dat seama de riscul ce ne paste....

   Na c-am ras cu pofta.... :-))))))


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by