Ce sa va intampla cu ajutoarele nerambursabile pentru IMM-uri: Nu se stie cand va fi reluata procedura / Participantii trebuie sa-si innoiasca documentele fiscale

de Red. Economic     HotNews.ro
Joi, 29 august 2013, 10:41 Economie | Finanţe & Bănci


Ministerul Finantelor va relua procedura de depunere a ajutoarelor de minimis dupa ce vor finaliza analiza a cauzelor exacte cu privire la esecul de miercuri, urmand probabil sa apara modificari procedurale, au explicat joi oficiali din Finante. "Nu am estimat volumul urias de accesari, chiar daca platforma folosita a fost aceeasi pe care se depun declaratiile fiscale. Procedura a fost atent monitorizata de reprezentantii serviciilor speciale ale Statului, astfel incat respingem orice acuzatie privind o eventuala intentie de viciere a procedurii ", au mai explicat sursele citate. In e-mailurile primite pe adresa redactiei, participantii la sesiunea de depunere a dosarului au mai reclamat doua lucruri: modificarea in 27 august (cu doar o zi inainte de procedura) a unei conditii din Ghidul solicitantului si faptul ca reluarea procedurii inseamna reinnoirea documentelor fiscale care expira pana la reluarea procedurii.

Ce scrie un cititor care a incercat sa participe la depunerea de proiecte:

"Eu personal am reusit sa depun cererea online, am obtinut numar de inregistrare si am obtinut si recipisa. Au fost amanari peste amanari, schimbari MAJORE de ultima ora neanuntate in ghidul solicitantului. Schimbari de ultima ora care ne-au dat oricum peste cap pe cei care am reusit sa obtinem recipisa online. La pg. 59 pct 14 din ghidul solicitantului statea ascunsa o noua modificare introdusa pe data de 27 august de Ministerul Finantelor si anume: "Documentul care atesta dovada detinerii unui drept real principal, unui drept de creanta sau a unui alt document asupra cladirii in care urmeaza a se realiza investitia este autentificat la notar".

Acest paragraf arunca in aer majoritatea dosarelor realizate pana acum de IMM-uri, ea atrage dupa sine autentificarea notarului care dureaza o saptamana, declararea la FISC a noilor contracte de inchiriere, declararea la ORC a punctului de lucru cf noului contract, obtinerea unui nou certificat constatator avand noul contract indicat la punctul de lucru, obtinerea tuturor certificatelor fiscale (pentru ca expira o data cu aceste drumuri). Doua certificate de la taxe si impozite locale si doua certificate de la administratia financiara. Cum este posibil sa se intample asa ceva intr-o tara democratica? Chiar suntem ai nimanui?", ne scrie un cititor.
"Ghidul solicitantului nu face decat decat sa preia prevederile legale mentionate atat in cuprinsul textului cat si in grilele de evaluare, fara a aduce vreo modificare sau interpretare prevederilor legale respective", spun finantistii.

Inainte de modificare textul era: "in cazul achizitionarii activelor prevazute la Cap. II art. 2 alin. (1) lit. c)-f) din prezenta procedura, dovada detinerii unui drept real principal sau a unui drept de creanta asupra cladirii in care urmeaza a se realiza investitia, valabil pe o perioada de minimum 3 ani de la finalizarea acesteia, prin prezentarea unui document legal, in copie". Dupa modificare, articolul devenise: in cazul achizitionarii activelor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. c)-f), dovada detinerii unui drept real principal sau a unui drept de creanta asupra cladirii in care urmeaza a se realiza investitia sau alt document incheiat la notariat in forma autentica, care sa certifice dreptul de folosinta (contract de locatiune, asociatiune in participatie si orice alt contract care transmite, in conditiile legii, dreptul de folosinta), valabil pe o perioada de minimum 3 ani de la finalizarea acesteia, prin prezentarea unui document legal, in copie.


Ce spun consultantii: E necesara o Grila de Evaluare

"Avand in vedere obiectivul declarat al acestor finantari de minimis, este de dorit o revizuire a modalitatii de selectie si evaluare a proiectelor", explica Irina Zugravu, Senior Consultant & Managing partner Vapro.

 • Concret, adauga Zugravu, se vizeaza crearea a 15.000 locuri de munca noi si mentinerea lor pe o perioada de MINIM 3 ani. Pentru asta este nevoie de proiecte serioase, care sa propuna planuri de investitii viabile, intr-o piata afectata de criza. Contextul economic actual este destul de dificil, asadar IMM-urile trebuie sa poata prefinanta si sa sustina un cashflow substantial pana la rambursarea banilor, care, stim cu totii, vin greu si foarte greu. IMM-urile cu activitate anterioara si stabile financiar care propun un plan de afaceri realist prezinta credibilitate si pot fi parteneri seriosi pentru Ministerul de Finante, cel mai probabil pe o perioada mai mare de 3 ani. Nici start-upurile nu trebuie excluse, insa, ar trebui sa prezinte in plus documente referitoare la experienta in afaceri sau expertiza in domeniul realizarii investitiei, capacitate financiara, piata si strategie. Altfel exista riscul ca fondurile sa fie acordate unor visatori care au curajul sa declare ca vor angaja 7 oameni, insa nu au nici resursele necesare, nici un plan de afaceri fezabil.
 • In orice tip de finantare nerambursabila care presupune o competitie, trebuie sa existe o Grila de Evaluare pe punctaj, clara, transparenta si bine gandita, care sa fie facuta cunoscuta beneficiarilor inca de la inceput (eventual inclusa in ghidul aplicantului) si o procedura publica de depunere, evaluare si contestare. Numai asa putem vorbi de o competitie corecta si transparenta. Sistemul on-line minimal folosit de Ministerul de Finante poate cel mult servi ca modalitate de preselectare a unui numar suficient de aplicatii (apelul se poate inchide la inregistrarea unui numar de proiecte care sa acopere minim 200 - 300% din bugetul total alocat), din care apoi sa se evalueze calitativ proiectele, sa se selecteze cele conforme si sa se acorde finantarea celor mai bune, conform grilei.
 • Un sistem care porneste de la principiul primul venit - primul servit si face o selectie a proiectelor DOAR in baza a 7 linii de informatii, nu poate filtra si asigura accesul unor aplicatii de calitate ci doar a unor norocosi (cu o conexiune mai rapida la internet) si poate si catorva speculanti", mai spune Irina Zugravu.

Aplicantii cer o noua solutie informatica


Mai multi aplicanti nemultumiti de procedura actuala cer o noua solutie IT, care sa excluda sincopele ce blocheaza serverele si distorsioneaza astfel competitia. Ce spune Ministerul Finantelor? "Urmeaza mai intai sa analizam ceea ce a mers prost, apoi sa gasim un set de solutii din care sa o alegem pe cea mai buna. Dar nimeni la ora asta nu poate da un termen cu privire la cand se va relua procedura", au mai spus oficiali din Finante pentru HotNews.ro.

Informatii de context

Reamintim ca Ministerul Finantelor a generat miercuri, 28 august, un scandal urias in rindul doritorilor de ajutor de minimis dupa ce site-ul pe care trebuiau inscrise proiectele a functionat defectuos. Sute de doritori nu si-au putut inregistra proiectele, site-ul fiind picat. In plus, Ministerul a anuntat in jurul orei 13.00 ca sesiunea de depunere a proiectelor s-a incheiat, desi anuntul oficial preciza ca termenul-limita este ora 17.00.

Miercuri seara, ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a decis anularea concursului de proiecte depuse de IMM-uri pentru obtinerea ajutorului de minimis (fonduri guvernamentale), ca urmare a problemelor aparute in procedura de depunere on-line a cererilor.

In comunicatul postat miercuri seara pe site-ul ministerului, Daniel Chitoiu precizeaza ca a fost informat de problemele aparute in procedura de depunere on-line din cadrul schemei de minimis si a dispus imediat  demararea unei anchete interne impreuna cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) si alte institutii competente din domeniul sigurantei IT.

"Din primele investigatii a rezultat faptul ca resursele IT alocate schemei de minimis au fost insuficiente in urma anticiparii gresite a numarului mare de firme care sunt interesate. Astfel, au aparut blocaje si mesaje de eroare in accesarea paginii de internet dedicate schemei de minimis", se arata in comunicat.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3842 vizualizari

 • +3 (7 voturi)    
  Ajutor de minimis - calcule eficienta (Joi, 29 august 2013, 13:18)

  office1360674687266 [utilizator]

  In legatura cu ajutorul de minimis.

  Se pot face cateva calcule foarte simple
  Comparativ: ajutor de stat HG 1680/2008 / ajutor de minimis HG 274/2013
  Ajutor de stat HG 1680: pt minim 50 locuri de munca = 5 milioane euro primiti
  Ajutor de minimis HG 274 : pt minim 7 locuri de munca = 200.000 euro primiti
  Daca s-ar da 5 mil euro la 25 IMM-uri se creeaza 175 locuri de munca
  Deci , unde aloci banii ? sa creezi 50 locuri de munca sau 175 (cu aceeasi suma - 5 mil. euro )

  La ajutor de stat HG 1680 nu este concurenta. De ce nu se realoca bugetul de la HG 1680 pt HG 274 unde este concurenta foarte mare.
  Mai mult ,
  Daca statul ar pune conditia ca un IMM sa creeze nu 7 ci 10 locuri de munca s-ar mai cerne IMM-urile intr-un mod foarte natural si transparent.

  Si mai mult,

  Daca statul ar pune la bataie 1 miliard de euro si conditia sa se creeze 10 locuri de munca, un calcul simplu arata ca se pot crea
  50.000 locuri de munca.
  Aceste locuri de munca se creeaza si mentin 2 ani pe perioada investitiei si 3 dupa investitie, deci 50.000 locuri de munca timp de minim 4-5 ani.
  Locurile de munca genereaza impozite si contributii, venituri la bugetul statului.

  Dar a facut cineva aceste simple calcule ?
  • -1 (1 vot)    
   Fa calcule,nene (Joi, 29 august 2013, 14:59)

   soren [utilizator] i-a raspuns lui office1360674687266

   cat vei vrea. Poate infiintezi totusi o firma si dai de lucru la 2-3 oameni si pe urma citesti ce-ti spune unul ca tine care vrea sa "cearna IMM intr-un mod foarte natural si transparent". Sa vezi ce sentimente umane te vor incerca ! V-ati obisnuit sa va dati cu parerea fie ca sunteti in cauza fie ca nu, asemeni guvernantilor . Vrei impozite ,vrei sa colecteze Bugetul statului cat mai mult,nu? Dar sa dai inapoi contribuabilului cinstit, te-ai gandit cumva? Dar sa-i spui tu, bugetarul ala oropsitul cat a platit contribuabilul intr-un an si ce-ai facut tu cu banii vei putea? Ei, cand vei face asta, atunci contribuabilul isi va plati cinstit cota,pana atuncea tu vei alerga sa-l prinzi cu evaziunea si el va cauta sa nu faci asta.E si asta un sport.
 • 0 (6 voturi)    
  Nu e corect sa se modifice Ghidul, dar... (Joi, 29 august 2013, 13:25)

  TiberiuEn [utilizator]

  .. de ce nu a facut nimeni sesizare in 27.08.2013 ? Stilul romanesc de balta i-a facut pe toti sa sara in sus doar dupa ce nu au reusit sa isi inscrie proiectul.

  Chiar din articol reiese ca "nu sunt suspiciuni de neregula" ci doar deficiente. Atunci de ce se anuleaza.

  CEI CARE S-AU INSCRIS PE LISTA SA DEA IN JUDECATA MINISTRUL FINANTELOR PUBLICE PENTRU ANULAREA ABUZIVA A UNEI PROCEDURI, ANULARE FARA TEMEI LEGAL !
  • +1 (1 vot)    
   cateva intrebari pentru tine: (Joi, 29 august 2013, 15:18)

   pi5 [utilizator] i-a raspuns lui TiberiuEn

   Ai participat cu vre-un proiect? (intrebare retorica) Ai alergat dupa vre-un act pe lainstitutiile statului sa vezi cam cum se misca treaba? (tot retorica) Vorbeti doar sa te aflii in treaba ?
   • +1 (1 vot)    
    chiar am participat cu un proiect (Joi, 29 august 2013, 23:00)

    TiberiuEn [utilizator] i-a raspuns lui pi5

    ...deci stiu ce vorbesc. Si alerg constant pe la institutii, dar nu am prejudecati ca si tine prietene. Comentariul tau e ala "sa te afli in treaba" de fapt.
 • -1 (3 voturi)    
  minimis (Joi, 29 august 2013, 13:58)

  paulborde [utilizator]

  Buna ziua
  Sunt un adinistrator de firma (productie ), care a aplicat la schema de ajutor de minimis , am fost admisi si am primit recipisa pentru inregistrare,
  Daca nu se dovedeste ca s-a fraudat sistemul , nu este s corect s-a se anuleze procedura,
  Din cei aproximativ 50.000 de doritori , au fost admisi 600 , clar ca vor fi 49,400 de nemultumiti ,
  sistemul nu a inregistrat cereri aprox . 2 minute
  La ora 8.30 am deschis aplicatia , am complectat cererea , am finalizat si la 8,35.32 am primit recipisa , ( fara sa avem consultant si fara specialis IT , doar cu un laptop vechi.
  Dacă se reia procedura , ar trebui modificat gidul
  1. Ar trebui selectionate firme cu un istoric , sanatos , din punct de vedere al cresteri , si al impozitelor platite .
  2. Pentru firme startup sunt alte scheme de ajutor.
  3. Cele cu datorii nu ar avea voie sa aplice la aceasta schema de ajutor.
  • -1 (1 vot)    
   Cu subiect si predicat patroane... (Joi, 29 august 2013, 14:26)

   Sting [utilizator] i-a raspuns lui paulborde

   ...ca nu ne aflam in sectie. Da-ne firma sa vedem cat de in regula esti.
  • -1 (1 vot)    
   MINIMIS (Joi, 29 august 2013, 15:11)

   mursor [utilizator] i-a raspuns lui paulborde

   corect... exact in aceleasi conditii am aplicat si noi... din moment ce principiul de acordare afost "primul venit, primul servit", nu inteleg motivul pt care M.F vrea sa anuleze procedura, din moment ce au reusit 600 de firme sa se inscrie 'primele'... oricum, sper ca un Ordin de ministru, sa nu poata anula o Ordonanta de urgenta(sa nu fim chiar ca in tara lui Papura-voda)...
   • -1 (1 vot)    
    de acord... (Joi, 29 august 2013, 23:07)

    TiberiuEn [utilizator] i-a raspuns lui mursor

    si eu aplicat si am reusit sa ma inscriu in mod corect. Povestile de la TV cum ca in mod normal ia 5 minute sa completezi formularul de inscriere e o prostie. Lua 30 de secunde daca ai ceva dexteritate la tastatura. Si cica "e imposibil ca lista se se publice in 5 minute dupa inchiderea sesiunii". Asta e zisa de afoni in domenijl IT, care nu inteleg ca se genereaza automat in 3 milisecunde de fapt.

    Si, mai grav, nu e nici macar un ordjn de ministru care sa anuleze procedura, e un simplu COMUNICAT DE PRESA !!! Verificati pe site-ul mfinante.ro sa va convingeti.
    • +1 (1 vot)    
     daca nu exista OMF este grav (Vineri, 30 august 2013, 12:07)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui TiberiuEn

     Poate juristii de la MF sunt in vacanta si de aceea nu au pregatit OMF.

     Sau poate OMF a fost scris si semnat de MF, dar nu a fost publicat.. Mai trebuie verificat un pic si la marea ciupaleala din IT orice se poate la MF.

     Sa asteptam poate se defineste mai clar MF!

     si daca nu, timpul oricum le rezolva pe toate!
   • +1 (1 vot)    
    anularea are explicatii... (Vineri, 30 august 2013, 12:04)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui mursor

    Exista suspiciuni de frauda si ca inscrierea firmelor a fost viciata - deci normal este sa fie anulat procesul.

    Ce implicatii sunt pentru MF?

    Da, este posibil ca MF sa fie dat in judecata pentru prejudiciile create celor care au reusit sa se inscrie.

    Normal este ca sa existe o pedeapsa pentru persoanele care aveau responsabiltiati si care ar fi trebuit sa gestioneze acest proces.

    Si la fel de important este ca procedura sa fie imbunatatita sau schimbata!

    scapa cine poate!
    • -1 (1 vot)    
     asta e o logica periculoasa... (Vineri, 30 august 2013, 12:15)

     TiberiuEn [utilizator] i-a raspuns lui ..13

     ... doar pe vremea comunismului timpuriu (pe vremea lui Groza) oamenii erau judecati pe baza de suspiciuni.

     Iti doresc ca niciodata sa nu ti confiste vreun drept sau chiar libertatea pentru ca "exista suspiciuni". Suntem intr-un stat de drept, sa se pronunte organele abilitate, si daca se gasesc nereguli, sa se anuleze.
   • -1 (1 vot)    
    Toti care v-ati inscris in mod legitim pe lista (Vineri, 30 august 2013, 12:11)

    TiberiuEn [utilizator] i-a raspuns lui mursor

    ...vociferati pe unde puteti. eu am trimis deja scrisoare la diferiti lideri de opinie, la ministerul finantelor publice. la tv a aparut si teza: de ce aia care s-au inscris tac ? e ceva dubios in linistea lor.

    dar de fapt nimeni nu ne asculta. nu il cunosc pe gadea sau cosmin gusa sa intru in direct la antena 3 sau realitatea, am tot incercat sa o fac dar pe noi cei care ne-am inscris in mod legitim pe lista proiectelor nu ne asculta nimeni !!!
 • +3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 29 august 2013, 14:43)

  [anonim]

  • +1 (1 vot)    
   Pai ,este... (Joi, 29 august 2013, 19:31)

   catalin72 [utilizator] i-a raspuns lui

   Basescu desigur ! :) Daca nu ma crezi pe mine ,intreaba-l pe Viorel !
 • +1 (1 vot)    
  Incompetenta! (Joi, 29 august 2013, 14:52)

  soren [utilizator]

  numele tau e USL! Cine are incredere intr-o masura economica a acestor nepriceputi ,menita sa faca IMM sa aiba sperante in mai bine ,naiv se cheama. Nu vedeti ca oriunde nu pot sa-si faca loc jocurile subterane renunta la a mai face ? Nu vedeti ce harababura au facut in accesarea fondurilor europene?Nu vedeti incapacitatea de a crea o strategie de absorbtie a bugetului 2014-2020? Ce sperante va puneti intr-o gasca ametita, in niste plagiatori si sfidatori ai bunului simt ? Astia sa creeze locuri de munca prin politici normale si coerente?
  De la debutul programului i-am pus "cruce alba de mesteacan".Acuma baietii au "colectie" de idei de afaceri pe care vor incerca sa le faca impreuna cu acolitii, caci bani, sa fiti siguri ca au. Cu initiativa stau mai prost. Numai de bine de la mine pentru naivi!
 • +1 (1 vot)    
  Minimis (Joi, 29 august 2013, 14:59)

  mursor [utilizator]

  o alta bataie de joc fata de oameni... de ce trebuie schimbate regulile jocului la sfarsitul lui(tipic romanesc)...? daca a fost cazut sistemul, cele aprox 650 de firme cum au reusit sa aplice...? la noi in birou, din 5 aplicatii, s-a reusit una...dar, am inteles ca daca au aplicat peste 20000 de firme, nu puteam reusi toti...iar, la o eventuala reluare a procedurii, evident ca vor reusi tot 650 din aprox 20000, restul ramanand la fel de nemultumiti...
 • +1 (1 vot)    
  . (Joi, 29 august 2013, 15:03)

  pi5 [utilizator]

  Tot ce se releteaza in acest articol in legatura cu probleme sesizate este cat se poate de adevarat. S-a incercat prin toate mijloacele eliminarea a cat mai multe proiecte.
  In situatia mentionata in articol :" Documentul care atesta dovada detinerii unui drept real principal, unui drept de creanta sau a unui alt document asupra cladirii in care urmeaza a se realiza investitia este autentificat la notar" ne-am aflat si noi intru'cat exista un contract de comodat intre 2 firme iar una dintre ele este cea care face obiectul participarii la acest proiect. Este sfidator la cer ca in data de 27, cu o zi inainte de inscriere, sa soliciti acte suplimentare a caror durata de eliberare dureaza peste 5 zile neexistand posibilitatea emiterii in regim de urgenta.
  Suntem la al 3-lea proiect, nu spun ca la cele dinainte lucrurile au decusrs fara probleme dar o bataie de joc si un amatorism mai mare ca la acest proiect nu am mai vazut.
 • +1 (1 vot)    
  Surprishi de numarul de cereri? (Joi, 29 august 2013, 17:26)

  Lupulsas [utilizator]

  Cand se da moca ceva, surprishi de numarul de cereri, in RO? Sa fim serioshi: la placinte inainte!
 • +3 (3 voturi)    
  amanari peste amanari (Joi, 29 august 2013, 17:53)

  cont20 [utilizator]

  Pe 28 mai 2013 s-a publicat ghidul in MO si de atunci au fost 4 amanari si modificari de ghid de pe 1 pe 16 august, apoi 26 si 28. Cu fiecare amanare s-au mai operat si modificari - mai mari sau mai mici - unele destul de greu de observat. Trebuie sa stai cu ambele ghidurile in fata si sa cercetezi litera cu litera sa vezi schimbarile. In mod normal, toate aceste modificari ar trebuie evidentiate in mod distinct - intr-un corrigendum, ceva care sa iti indice in mod clar ce s-a schimbat. Ce sa mai vorbim, ca de la data lansarii ghidului in mai, abia cu cateva zile in urma (deci inainte de inchiderea apelului) s-a publicat o lista de intrebari si raspunsuri. Intreb: cati dintre aplicanti au primit raspunsuri in scris, clare si complete, la intrebarile specifice adresate Ministerului de finante pe acest ghid? Din pacate, abordarea functionarilor de acolo este fie sa nu raspun adeloc, fie sa dea copy-paste dintr-un ghid care este neclar si incomplet si care lasa loc la interpretari. Este de departe cel mai prost gestionat program de finantare de care am auzit pana acum.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by