Circa 260.000 de romani au declarat Fiscului ca obtin venituri din chirii
"Facem precizarea ca in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor pentru care chiria prevazuta in contractul incheiat intre parti a fost stabilita in lei, potrivit art.83 alin.(3) lit.c) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal nu exista obligatia depunerii formularului 200 (platile anticipate reprezinta impozit final)", se mai arata in raspunsul remis HotNews.ro.
Guvernul se angajeaza sa aprobe pana la mijlocului lunii septembrie 2013, prin ordonanta de urgenta, taxarea obligatoria prin contributii la fondul de sanatate a veniturilor obtinute de persoanele fizice din chirii, incepand cu anul 2014, potrivit unei variante din 29 iulie a scrisorii de intentie convenite cu FMI si consultata de HotNews.
"In acest scop, pana la mijlocul lunii septembrie 2013 (actiune prealabila) vom aproba o Ordonanta de Guvern, de largire a bazei de contributie, spre exemplu, prin care sa se aplice o taxa obligatorie (contributie la fondul de sanatate) asupra veniturilor obtinute de persoanele fizice din chirii, care sa fie implementata de la 1 ianuarie 2014", se arata in aceasta scrisoare.
Dealtfel Ministerul Finantelor a si confirmat, intr-un comunicat, ca se vor introduce contributii de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile obtinute de persoanele fizice din chirii.
"Referitor la introducerea CASS (contributiei de asigurari sociale de sanatate) in cazul veniturilor obtinute din chirii de persoanele fizice, precizam ca aceasta masura are in vedere largirea bazei de contributie, reprezentand un prim pas in vederea implementarii unei abordari fiscale unitare, astfel incat contributiile pentru sanatate sa fie platite de catre persoanele care obtin venituri si din alte surse decat cele de natura salariala".

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
- Ia faceti un control la firmele de imobiliare, doar in Bucuresti ar trebui sa fie vreo 200.000 de apartamente inchiriate, corelati si cu anunturile de pe site-urile de inchirieri.
- In Franta nu te angajeaza nimeni dacă la munca nu aduci dovada ca locuiesti in zona respectiva (cu chirie sau esti proprietar), in Bucuresti sunt zeci de mii de cetateni care au in buletin alt oras, chiar nu s-a sesizat nimeni de la ANAF ? Chiar toti locuiesc la rudele din Capitala ?
In caz ca inchiriezi un apartament atunci trebuie sa mergi la politie impreuna cu proprietarul pentru a primi un document, amenzile de inchiriere la negru sunt asa mari incat nimeni nu se risca.
Daca vreti sa aplicatia legea atunci ar trebui implementata si in Romania aceasta regula.
Unii oameni au mai multe apartamente la inchiriat.
Plus de asta mi-e greu sa cred ca in Bucuresti (unde sunt 800.000 locuinte) sunt 200.000 apartamente inchiriate (adica 25%). Procentul este in jur de 10-15%- adica in jur de 80-120.000. Asta inseamna ca in jur de 60-70.000 de persoane declara la fisc (vezi ce am scris mai sus, sunt multi care au mai multe apartamente).
Sunt destul de multi care fac "mini-evaziune" cu chiriile, dar nu mai mult de 15-20%. Majoritatea declara la fisc, pentru 12% impozit nu merita sa te risti. Acum o sa fie in plus 5.5% CASS.