Izbucnita in 2010, criza datoriilor suverane ale tarilor din zona euro a afectat puternic sistemul bancar si a necesitat interventii ale guvernelor si bancilor centrale comparabile cu interventiile din cursul crizei financiare din 2008-2009, consecintele sale extinzandu-se cu mult peste granitele Europei, se arata intr-o analiza remisa vineri HotNews din partea Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar. Citeste in atasament documentul integral

Impactul sever pe care criza datoriilor suverane l-a avut asupra bancilor din zona euro a fost determinat de existenta unei ponderi ridicate a titlurilor de stat in portofoliul acestora. Pierderile inregistrate ca urmare a crizei datoriilor suverane au afectat bilanturile si profitabilitatea bancilor, precum si posibilitatea utilizarii titlurilor de stat drept garantii pentru

imprumuturi, ceea ce a condus la consecinte adverse asupra costului si disponibilitatii obtinerii de finantari. Sectorul bancar din Grecia a fost sever afectat de mai multi factori, ajungandu-se la periclitarea stabilitatii financiare si a sustenabilitatii pe termen lung a mai multor banci.

De la infiintare, FESF a contribuit in procesul de solutionare a situatiilor urmatoarelor banci-problema:

  • Proton Bank

In 2011, Proton Bank a fost prima institutie problema in cazul careia s-a aplicat instrumentul

banca-punte avand FESF ca unic actionar. Banca nou infiintata New Proton Bank a preluat toate depozitele, precum si activele si pasivele selectate, cele ramase in vechea banca fiind supuse lichidarii. FESF a contribuit intr-o prima etapa la capitalul New Proton Bank cu 250

milioane euro, suplimentandu-l cu 265 milioane euro in 20126.

De asemenea, FESF a contribuit cu circa 260 milioane euro la acoperirea sumei rezultate ca urmare a reevaluarii diferentei dintre valoarea pasivelor si cea a activelor transferate ale Proton Bank, care a fost supusa procedurii de lichidare.

In 2013, FESF a vandut New Proton Bank catre Eurobank.

  • ATE Bank (Agricultural Bank of Greece)

In 2012, partea viabila a Agricultural Bank of Greece a fost preluata de Piraeus Bank, iar portofoliul neperformant a fost supus lichidarii. Aceste operatiuni au fost sustinute financiar de FESF. Diferenta dintre valoarea pasivelor si cea a activelor transferate a fost de circa 7.470,7 milioane euro, acoperirea acesteia de catre FESF avand ca provenienta titlurile de valoare cu rata flotanta a dobanzii emise de Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara.

  • TT Hellenic Postbank

Dupa preluarea activelor si pasivelor viabile ale T-Bank, FESF a platit 227 milioane euro

reprezentand diferenta de finantare aferenta transferului activelor si pasivelor T-Bank catre TT Hellenic Postbank. Intrucat banca nu a putut fi vanduta, s-a decis solutionarea situatiei acesteia prin intermediul instrumentului banca-punte. Toate activele si pasivele viabile ale TT Hellenic Postbank au fost transferate catre banca-punte New Hellenic Postbank, avand ca unic actionar FESF, a carui contributie la capital a fost de 500 milioane euro. De asemenea,

FESF a acoperit diferenta intre activele si pasivele transferate, in suma de 3.732,6 milioane euro. New Hellenic Postbank a fost vanduta in 2013 catre Eurobank.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste bancile viabile, FESF a fost implicat in recapitalizarea acestora prin obligatiuni emise de Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara. Contributia totala a FESF se ridica la 24.262 milioane euro.

  • Eurobank

FESF a devenit actionarul majoritar al Eurobank (93,55% din actiuni), intentionandu-se

vanzarea in doua etape a acesteia pana in primul trimestru al anului 2014. FESF a aprobat in vara acestui an acordul dintre Eurobank si Fairbax Financial Holdings, prin care acesta din urma va acoperi o crestere de capital la Eurobank Properties. Eurobank a achizitionat in 2013 New Proton Bank si New Hellenic Postbank, cele doua banci-punte mentionate mai sus.

  • National Bank of Greece

FESF detine 84,35% din capitalul National Bank of Greece. National Bank of Greece a achizitionat portofoliul viabil al FBB, FESF contribuind cu 350 milioane euro la transferul activelor si pasivelor FBB catre National Bank of Greece. FESF a participat la recapitalizarea National Bank of Greece cu 9.756 milioane euro.

De asemenea, in iulie 2013 a fost aprobat transferul activelor si pasivelor viabile ale Probank

catre National Bank of Greece. Potrivit unei evaluari preliminare, FESF urmeaza sa suporte sc) Alpha Bank FESF detine 83,71% din capitalul Alpha Bank.

In 2013, Alpha Bank a absorbit Emporiki Bank dupa injectia de capital efectuata de Credit Agricole in aceasta din urma. Valoarea totala a titlurilor de valoare cu rata flotanta a dobanzii emise de Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara a fost de 3.960,5 milioane euro.

  • Piraeus Bank

FESF detine 81,01% din capitalul Piraeus Bank. In 2012, Piraeus Bank a achizitionat 99,08%

din actiunile Geniki Bank de la Societe Generale, iar un an mai tarziu a preluat partea viabila a ATE Bank si Millennium Bank of Greece. De asemenea, in 2013 Piraeus Bank a preluat depozitele, creditele si sucursalele din Grecia ale Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank si Hellenic Bank. FESF a contribuit cu 7.347 milioane euro la capitalul Piraeus Bank, prin intermediul titlurilor de valoare cu rata flotanta a dobanzii emise de Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara.

In urma fuziunilor si achizitiilor care au avut loc in sectorul bancar din Grecia, bancile care au

beneficiat de ajutor de stat vor trebui sa prezinte Comisiei Europene, prin intermediul Ministerului de Finante, planuri actualizate de restructurare pe 5 ani, aprobate de catre FESF.