Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 august 2013 au fost de 35,68 miliarde de euro, fata de 36,69 miliarde euro la 31 iulie 2013, dupa plata unei transe catre FMI si a unei emisiuni scadente de obligatiuni. La inceputul acestui an, rezervele internationale ale Romaniei erau compuse din 88,1% rezerve valutare si 11,9% valoarea aurului detinut - cele 103,7 tone. "Anul trecut, am redus ponderea obligatiunilor guvernamentale in totalul rezervelor valutare fie din cauza randamentelor negative ale unor titluri de stat europene care s-ar fi incadrat in parametrii strategiei noastre, fie ca aceste randamente erau prea mici fata de gradul de risc incorporat sau fata de alternativele de investitii pe care le aveam. Am majorat insa ponderea numerarului si cea a depozitelor plasate", au explicat pentru HotNews.ro oficialii BNR.

Mugur IsarescuFoto: Agerpres
 • Obiectivele administrarii rezervei , stabilite pana in 2015

Pana in 2015 potrivit strategiei votate in CA al BNR, compozitia valutara a rezervei va varia astfel: euro - intre 55 si 85 % din totalul rezervei; dolarul SUA - intre 10 si 35% iar celelalte valute vor pondera cu cel mult 15% totalul rezervei valutare.

Potrivit aceleiasi decizii a CA al BNR, un alt obiectiv este legat de stabilirea unei durate medii de pana la sase luni atat pentru intreaga rezerva valutara, cat si pentru fiecare valuta componenta; fixarea unei limite de expunere fata de entitatile private emitente de obligatiuni garantate cu active de cel mult 10% din totalul rezervelor internationale.

Context:

La nivel global, rezervele valutare mondiale s-au majorat in 2012 cu 734 miliarde dolari SUA fata de sfarsitul anului anterior, ajungand la nivelul de 10.936 miliarde dolari SUA. China a ramas cel mai mare detinator de rezerve valutare la nivel global, cu o pondere de 30,3% din valoarea totala a rezervelor la sfarsitul anului.

 • Obiective ne-am fixat, cine le duce pana la capat?

De administrarea rezervelor se ocupa un comitet foarte discret din interiorul BNR- Comitetul de administrare a rezervelor internationale (CARI) , care se reuneste lunar, fiecare sedinta ne-depasind mai mult de o ora. "La nivel operativ exista consultari zilnice intre membrii comitetului", au declarat pentru HotNews oficiali ai Bancii de emisiune.

"Anul trecut, ponderea obligatiunilor guvernamentale in totalul rezervelor valutare s-a redus fie din cauza randamentelor negative ale unor titluri de stat europene care s-ar fi incadrat in parametrii strategiei noastre, fie ca aceste randamente erau prea mici fata de gradul de risc incorporat sau fata de alternativele de investitii pe care le aveam. Am majorat insa ponderea numerarului si cea a depozitelor plasate", au mai spus oficialii BNR.

 • Cat de rentabila este administrarea rezervei?

In anul 2012, rentabilitatea portofoliilor denominate in euro si dolari SUA s-a situat la nivelul de 0,17 %, respectiv 0,22%. Comparativ, portofoliile de referinta (indicii Bank of America Merrill Lynch, formati din titluri de stat purtatoare de cupon, cu maturitati reziduale de pana la un an) au inregistrat in anul 2012 o rentabilitate totala de 0,07 la suta pentru euro si 0,18 la suta pentru dolarul SUA.

Ponderea monedei unice europene in totalul rezervelor valutare s-a diminuat la sfarsitul anului 2012 pana la 72,72% (de la76,72%) iar ponderea dolarului s-a majorat cu 3,97 puncte procentuale, pana la 18,74%.

In urma evolutiilor prezentate, venitul total obtinut a fost de 57 milioane euro, in scadere fata de nivelul de 271 milioane euro inregistrat in anul anterior.

Asa cum se subliniaza si in literatura de specialitate, cresterea dincolo de nivelul optim al rezervei poate conduce in timp la o serie de riscuri si costuri: presiuni inflationiste, investitii excesive, bule speculative, complicatii in coordonarea politicii monetare, pierderi insemnate de capital in bilanturile autoritatilor monetare etc.

 • Economiile emergente ar putea sa isi diminueze in mod progresiv nevoia de a acumulare de rezerve prin elaborarea unor strategii, precum: (i) masuri structurale si macroeconomice menite a stimula cererea interna; (ii) reformarea sistemului financiar la nivel national si regional, inclusiv dezvoltarea pietei obligatiunilor; (iii) o trecere treptata catre o flexibilitate mai mare a cursului de schimb, coroborata cu reformarea pietei monetare; (iv) supraveghere economica si cooperare monetara la nivel regional care, printre altele, ar reduce nevoia de acumulare unilaterala de rezerve

In mod traditional, aurul a constituit un element de activ pentru care nu s-a platit nici o dobanda. Desi este adevarat ca in prezent unele banci centrale isi imprumuta aurul, in realitate profitul este foarte mic, iar multe banci centrale nu isi imprumuta aurul deloc, deoarece nu doresc sa isi asume riscul.

Detinerile de aur fac sa scada marja dintre profitul activelor si costul pasivelor, reducand profitabilitatea bancii centrale din punct de vedere al venitului net la dobanda. Cu toate acestea, din punct de vedere al diversitatii, aurul s-a dovedit o investitie excelenta. Profitabilitatea detinerii de rezerve valutare este determinata de relatia dintre ratele dobanzii la rezervele constituite in moneda nationala si ratele dobanzii la rezervele valutare si de impactul evolutiei cursului de schimb asupra valorii rezervelor exprimate in moneda nationala.

 • "In cazul in care ratele dobanzii la rezervele constituite in moneda nationala sunt mari, iar ratele dobanzii la rezervele valutare sunt mici, este posibil ca respectiva banca centrala sa aiba probleme.

E bine sa ai rezerve pentru situatia in care moneda nationala se afla in scadere.

 • In cazul in care moneda nationala scade, banca centrala isi poate vinde rezervele pe piata, poate stabiliza moneda si poate obtine un profit, care cu putin noroc indeparteaza efectele negative cauzate de detinerea initiala a rezervelor. Pe de alta parte, in cazul in care rezervele sunt investite in active denominate in dolari de exemplu, o scadere considerabila a dolarului reduce valoarea investitiei masurata in moneda nationala.

Faptul ca bancile centrale isi asuma riscuri tot mai mari in incercarea de a imbunatati profitul la rezerve da nastere unei intrebari: este indicat sau nu ca bancile centrale sa detina capital impotriva acestor riscuri asa cum face orice firma din sectorul privat?",se arata intr-o alta lucrare de specialitate.

 • Isarescu, despre rezerva de aur: "Nu vreau sa mai creasca"

"Eu am o invatatura. Este cam pesimista. Deci eu nu vreau sa mai creasca rezerva de aur, personal, sunt aici peste 100 de tone, pentru ca sunt superstitios. De cate ori am trecut peste 100 de tone Romania a patit ceva. De data asta sa ramanem la 100 de tone, este suficient de mult, 103 tone", a declarat Mugur Isarescu la Simpozionul anual de istorie si civilizatie bancara "Cristian Popisteanu", cu tema "Aurul in istoria bancilor centrale", gazduit de BNR.

De-a lungul timpului, seful bancii centrale a avut mai multe interventii in care a afirmat ca nu mai doreste cresterea rezervei de aur din superstitie.

El si-a amintit ca in anul 1990, la doua ore dupa ce a fost numit guvernator BNR, a mers la Tezaur. "De ce? Ca sa ating aurul, era si ultima rezerva tangibila a Romanei si ca sa capat incredere", a mai spus Guvernatorul.

Aurul s-a apreciat timp de 12 ani consecutivi pana in luna septembrie a anului 2011, cand a atins pretul record de 1.923,7 dolari pe uncie (aproximativ 61,8 dolari pe gram). Ulterior, cotatia metalului pretios a intrat pe o panta predominant descendenta si se plaseaza acum la aproape 30% sub nivelul record din 2011. Totusi, cotatiile sunt mult peste cele din urma cu opt ani, cand uncia se tranzactiona la circa 400 de dolari.

 • Aurul de la BNR- o scurta istorie

De la infiintarea Bancii Nationale a Romaniei, in 1880, rezervele de aur au fluctuat in functie de evenimente istorice - razboaie si decizii politice -, dar si de ciclurile de crestere economica.

 • Romania avea mai putin de 15 tone de aur in rezerva Bancii Nationale (BNR) la sfarsitul secolului al XIX-lea, imediat dupa infiintarea institutiei, si a atins recordul istoric in 1940, cand detinea aproape 140 de tone din metalul pretios, ocupand locul al 12-lea in lume.
 • BNR avea in 1940 mai mult aur in rezerva decat bancile centrale din Italia, Australia, Grecia, Brazilia sau Norvegia, si usor mai putin decat Japonia, reiese din datele World Gold Council.
 • Astfel, Romania avea in anul 1900, la inceputul secolului XX, 10,5 tone de aur. Rezerva s-a dublat in urmatorii cinci ani si a ajuns la 22,5 tone in 1905, pentru ca apoi sa urce constant pana in 1940, cand a atins maximul de 139,88 tone.
 • Un important punct de inflexiune in aceasta directie este perioada 1915-1920, cand Romania a predat Rusiei tezaurul. Astfel, BNR avea mai putin de 2 tone de aur in 1920, insa rezerva a revenit in urmatorii cinci ani pentru a ajunge la aproape 73 de tone in 1925, de la 64,1 tone in 1915, cu un an inainte de semnarea decretului de predare a Tezaurului.
 • Dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial urmeaza o perioada de trei decenii in care datele privind rezerva de aur a BNR lipsesc din statisticile World Gold Council.
 • Raportarile reapar insa din 1973, la scurt timp dupa ce Romania a devenit membru al Fondului Monetar International. Statul avea atunci rezerve de aur de 71 de tone, care au crescut constant pana in 1985, cand au ajuns la 119 tone.
 • Rezerva s-a injumatatit insa in 1987, la 48 de tone, si a continuat sa scada in 1988, la 45 de tone, dupa decizia lui Nicoale Ceausescu de a vinde aur pentru a rambursa datoria de stat. Spre sfarsitul lui 1989, BNR a cumparat aproximativ 20 de tone, rezerva revenind la 68 de tone.
 • Dupa 1989, rezerva de aur a Romaniei a crescut constant pana in 1999, fiind mentinuta de BNR la 103-105 tone din 2000 pana in prezent.

Scopul rezervei internationale:

 • Onorarea platilor aferente obligatiilor externe ale statului roman
 • Asigurarea credibilitatii tarii, fluidizarea imprumuturilor externe, limitarea vulnerabilitatii externe (absorbtia socurilor financiare adverse in perioade de criza sau in situatia restrangerii accesului la pietele internationale de capital)
 • Consolidarea credibilitatii politicii economice, a politicii monetare si a celei de curs de schimb, inclusiv prin posibilitatea interventiei in sprijinul monedei nationale
 • Acumularea de avutii pentru generatiile viitoare si pentru a face fata unor socuri exogene neprevazute

Utilizarea rezervei valutare

 • Rambursarea imprumuturilor externe contractate de statul roman, a dobanzilor si comisioanelor aferente
 • Onorarea obligatiilor externe rezultate din garantiile emise de Guvernul Romaniei
 • Participatii ale statului roman la organismele internationale
 • Alte plati efectuate cu scopul indeplinirii unor obligatii externe ale statului roman
 • Plata comisioanelor si spezelor aferente operatiunilor specifice de administrare a rezervei
 • Rambursari de sume catre bancile comerciale in limita rezervelor minime obligatorii detinute de acestea in conformitate cu regulamentele BNR
 • Vanzarea de valuta pe piata valutara interbancara.

In prezent, rezerva de aur se situeaza la 103,7 tone, ceea ce plaseaza Romania pe pozitia a 34-a in clasamentul privind rezervele de aur, condus de SUA cu peste 8.000 de tone.