Euro se tranzactiona luni, cu circa o ora si jumatate inaintea cotatiei BNR, la 4,41 in fata leului, atentia investitorilor fiind orientate asupra evenimentelor din Orientul Mijlociu, ceea ce a permis o corelatie ridicata cu monedele regionale in ultima saptamana, se arata intr-un Raport al ING furnizat clientilor corporate luni dimineata. "Intarirea de 0,25% de vineri pana la 4,43/EUR se inscrie in acest tipar. Cum tensiunile s-au mai diminuat pe fondul deciziei SUA de a astepta aprobarea Congresului asupra unei interventii armate in Siria (Congresul

SUA se intruneste pe 9 septembrie), leul ar putea avea o noua sedinta de apreciere astazi", conchid economistii bancii citate. Cotatia BNR pentru luni a fost de 4,42 lei/Eur.

Zlotul şi forintul s-au intarit si ele cu aproximativ 0,5%, rulajele fiind reduse pe aceste piete, spun dealerii.

"Totusi, credem ca potentiale avansuri vor fi limitate, intrucat participantii la piata sunt probabil precauti inaintea unor date economice de interes global in aceasta saptamana, in vreme ce pietele din SUA sunt inchise astazi de Ziua Muncii.

Ne asteptam ca rezervele valutare ale BNR sa fi atins circa 32 miliarde euro in august, in scadere fata de cele 33,4 miliarde euro din luna precedenta.

Diferenta provine in mare masura din platile catre FMI (raportate la aproximativ 1 miliard euro), intr-o luna in care credem ca banca centrala nu a intervenit in piata valutara.

Sentimentul de incredere in economie (ESI) publicat de Comisia Europeana a fost aproape neschimbat in august fata de iulie (95.6 fata de 95.7), fapt ce face ca sentimentul din T3 2013 sa nu sufere modificari majore fata de trimestrul precedent. Datele istorice indica faptul ca o stabilizare a indicatorului de sentiment sugereaza faptul ca activitatea economica nu accelereaza. Iar cum ESI nu acopera si sectorul agricol, credem ca avansul PIB in T3 2013 (pentru care ne asteptam sa posteze o crestere trimestriala importanta, de 0,8% fata de

0,3% in T2 2013) va fi determinat in totalitate de agricultura.

Nu s-au inregistrat schimbari majore in spatiul ratelor, in vreme ce randamentele pentru titluri de stat in lei au crescut usor cu circa 2pb vineri. Ne asteptam ca activitatea redusa sa persiste si astazi, cu pietele din SUA inchise.", se mai arata in raportul citat.