Politica monetara a avut, in Romania, o conduita anticiclica atat inainte, cat si dupa declansarea crizei financiare globale, a aratat luni intr-o prezentare la Constanta, Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Vezi prezentarea Guvernatorului in atasament. "In Romania, politica monetara a urmarit reducerea inflatiei, care, in pofida unor intreruperi temporare de trend, tinde, in prezent, catre un nivel compatibil cu definitia europeana a stabilitatii preturilor. BNR a actionat in sensul asigurarii unui cadru macroprudential adecvat restabilirii echilibrelor economice si mentinerii stabilitatii financiare", se arata in document.

Potrivit acestuia, in perioada de expansiune economica, BNR a adoptat o conduita restrictiva, scrie Agerpres, respectiv majorari considerabile ale ratelor rezervelor minime obligatorii, cresteri ale ratei dobanzii de politica monetara, inasprirea normelor de creditare. In perioada de recesiune economica, BNR a actionat in sensul stimularii cererii agregate, precum reduceri ale ratei dobanzii de politica monetara si diminuari ample ale ratelor rezervelor minime obligatorii.

'Diferentele dintre politica monetara din economiile emergente si cea din tarile dezvoltate sunt generate de contextele economice diferite. In economiile dezvoltate, ratele dobanzilor de politica monetara au fost reduse pana aproape de zero inca de la inceputul crizei, pentru a evita riscul deflatiei. In economiile emergente, socurile de oferta au impiedicat reducerea mai abrupta a ratei dobanzii de politica monetara', conform documentului.

In prezentarea guvernatorului BNR, citata de Agerpres, se precizeaza ca politica monetara actioneaza pentru maximizarea bunastarii, iar acest proces implica asigurarea stabilitatii preturilor si mentinerea productiei cat mai aproape de potential.

'Urmarind stabilitatea preturilor, politica monetara contribuie, implicit, la sustenabilitatea cresterii economice. Nicio tara nu a realizat crestere economica relativ ridicata pentru perioade lungi in conditii de inflatie inalta persistenta', informeaza documentul.

In perioada 2 - 6 septembrie, la Constanta, se desfasoara a doua etapa a proiectului educational "Academica BNR' 2013, un forum-dezbatere organizat de BNR, care isi propune sa consolideze dialogul dintre banca centrala, mediul economic institutional si comunitatea academica.

Manifestarea de la Constanta are ca parteneri Consiliul National al Rectorilor si Universitatea Maritima Constanta. Agenda de lucru include o suita de prezentari si mese rotunde dedicate cadrelor didactice desemnate de universitatile partenere in proiectele educationale derulate de banca centrala. Discutiile se vor axa pe teme de actualitate privind rolul institutiilor de invatamant si al bancii centrale in sporirea nivelului de educatie financiara a publicului, problematica financiar-bancara europeana, procesul de convergenta cu Uniunea Europeana, dezvoltarea activitatii economice si a sectorului bancar in general.