Investitiile realizate in economia nationala au scazut atat in trimestrul al doilea 2013, cat si pe totalul primelor 6 luni, comparativ cu perioadele similare din anul precedent, a transmis marti Statistica. Scaderile sunt de 4,2%, respectiv 2,3% si provin din contractia inregistrata la investitiile in constructii noi (minus 18,6%).

  • La investitiile in utilaje (inclusiv mijloace de transport) si la alte cheltuieli s-au inregistrat cresteri cu 14,9%, respectiv cu 7,8%.
  • Comparativ cu trimestrul II 2012, in trimestrul II 2013 se constata o crestere a ponderii utilajelor (inclusiv mijloace de transport) in total investitii nete cu 8,5 puncte procentuale, iar in alte cheltuieli cu 1,2 puncte procentuale.
  • Ponderea investitiilor nete in lucrari de constructii noi a scazut cu 9,7 puncte procentuale.
  • Investitiile concretizate in lucrari de constructii noi, in semestrul I 2013, au insumat 12031,2 milioane lei, reprezentand 43,1% din total, fata de 52,0% in semestrul I 2012. Investitiile in utilaje si mijloace de transport au insumat 13504,0 milioane lei, reprezentand 48,3% din total, fata de 40,2% in semestrul I 2012
  • Ramurile in care s-a realizat un volum mai mare de investitii nete sunt in industrie si comert/servicii (comertul cu ridicata si amanuntul, repararea autovehiculelor).

Pentru cercetarea statistica, investitiile nete (noi) reprezinta cheltuielile destinate crearii de noi mijloace fixe, dezvoltarii, modernizarii si reconstructiei celor existente, precum si valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente si al terenurilor preluate cu plata de la alte unitati (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc.).

Nu se cuprinde in volumul investitiilor nete valoarea terenurilor, a mijloacelor fixe din tara si din import care au mai fost inregistrate ca mijloace fixe la alte unitati din tara, valoarea aporturilor, sumele acordate in avans tertilor, precum si contravaloarea cumpararilor de obiective in curs de executie, inclusiv de natura lucrarilor geologice (considerandu-se investitii doar sumele cheltuite ulterior cumpararii lor, pentru continuarea procesului de investitii).