In luna iulie 2013, comparativ cu luna precedenta, preturile productiei industriale din Romania (IPPI) - "inflatia industriala"-au scazut in medie cu 0,4% a comunicat marti Statistica. Acest indice reprezinta un indicator cheie pentru masurarea inflatiei si pentru determinarea deflatorului PIB (cresterea economica reala se calculeaza prin impartirea PIB nominal la un indice dat de acest deflator). Cu cat IPPI este mai redus, cu atat PIB va fi mai mare in termeni reali.

Preturile productiei industriale pe piata interna cat si preturile productiei industriale pe piata externa au scazut cu 0,2%, respectiv cu 0,9%.

Fata de luna iulie 2012, preturile productiei industriale au fost mai mari cu 1,6%, cu 2,3 puncte procentuale sub cresterea inregistrata pe piata interna si cu 4,4 puncte procentuale peste evolutia inregistrata pe piata externa.

Comparatie lunara

Preturile produselor din industria bunurilor intermediare, industria bunurilor de capital, industria bunurilor de folosinta indelungata si industria energetica, determinante pentru evolutia lunara a preturilor productiei industriale

Comparativ cu luna precedenta, preturile productiei industriale au inregistrat scaderi in industria bunurilor intermediare (-1,2%), industria bunurilor de capital (-0,5%), industria bunurilor de folosinta indelungata (-0,4%) si industria energetica (-0,2%). Preturile din industria bunurilor de uz curent au crescut cu 0,5%.

Comparatie anuala

Preturile bunurilor de uz curent si produselor energetice: peste nivelul de 1,6%, inregistrat pentru total industrie

In luna iulie 2013, comparativ cu aceeasi luna din anul precedent, preturile productiei industriale au crescut semnificativ la bunurile de uz curent si la produsele energetice cu 5,6% si respectiv 4,6%.

Bunurile de folosinta indelungata au inregistrat cresteri de pret sub nivelul mediu estimat pe total industrie (+1,5%). Preturile din industria bunurilor intermediare au scazut cu 1,8%, iar cele din industria bunurilor de capital au scazut cu 1,0%.

Indicele preturilor productiei industriale (IPPI) este bazat pe o ancheta lunara si masoara evolutia medie a preturilor marfurilor industriale produse in Romania si vandute direct de producatori, atat pe piata interna cat si pe piata externa.

IPPI este calculat ca medie ponderata, folosind evolutia lunara a preturilor si ponderile aferente produselor industriale. Ponderile reprezinta importanta relativa a fiecarui produs in totalul productiei industriale, folosind ca variabila cifra de afaceri inregistrata in anul 2010.