Reuniunea G-20 care a inceput in Rusia, temerile legate de posibilitatea unui conflict in Siria precum si deciziile de politica monetaradin zona euro si din Marea Britanie (care a mentinut dobanda) au bulversat joi piata valutara internationala, ducand si la deprecierea leului romanesc in fata principalelor valute. Leul s-a depreciat joi in fata euro, cotatia BNR fiind de 4,46 lei/eur, cel mai ridicat nivel din ultimele zece saptamani. Cu o zi inainte, leul fusese cotat la 4,44 /euro. Deprecierea a survenit si in fata dolarului SUA, unde leul s-a depreciat de la 3,37 lei/dolar (miercuri) la 3,38 lei/dolar, respectiv a francului elvetian, cotatia leului evoluand de la 3,6043 lei/chf la 3,6053 lei/chf.

In perioade de instabilitate, investitorii incearca sa isi plaseze banii la adapoosturi cat mai sigure, preferate fiind dolarul SUA si aurul, asa incat aceste evolutii nu trebuie sa ne mire.

Pe piata valutara internationala euro a scazut fata de dolar, inaintea deciziilor de politica monetara ale BCE si Bank of England, dar si pe fondul temerilor privind conflictul sirian.

In jurul orei 13,45 (ora Romaniei), euro se tranzactiona la 1.32 dolari , fata de 1.31 dolari la cat era cotat in urma cu cateva ore. Dolarul a crescut fata de yenul japonez la cel mai ridicat nivel din ultima luna. Deciziile de Banca Japoniei (BoJ), care a mentinut joi neschimbata politica de relaxare monetara au insa un impact redus asupra pietei, spun dealerii.

In privinta deciziilor de politica monetara, nu sunt asteptate mari schimbari, dar investitorii vor urmari cu mare atentie comentariile care insotesc deciziile luate.

Joi sunt asteptate si cifrele legate de ocuparea fortei de munca in sectorul privat din Statele Unite , cifra cheie pentru decizia FED de a urca dobanda (in cazul in care se consemneaza o scadere a somajului). Reamintim ca Fed injecteaza 85 de miliarde de dolari in sistemul financiar american , in special sub forma de achizitii de active pentru a sprijini redresarea economica. Aceasta operatiune are un efect de "diluare" a valorii dolarului, iar perspectiva de incetinire a acestei masuri face ca dolarul sa fie mai atractiv pentru investitori.

Dolarul american a ramas in mod constant sustinut de temerile legate de o interventie militara in Siria . Instabilitatea asociata cu astfel de decizie duce la plasamente a banilor catre adaposturi cat mai sigure, cum ar fi investitiile in aur si in dolar.

Investitorii sunt cu ochii si pe discutiile din prima zi a reuniunii G20, dominate foarte probabil de criza siriana.

Francul elvetian a scazut usor fata de euro, la 1.2393 CHF pe euro - dupa ce a atins 1.2399 CHF la 07:40 GMT , cel mai scazut nivel de la mijlocul lunii august - dar si in raport cu dolarul la 0.9394 CHF pentru un dolar.

Uncia de aur a fost cotata la 1,391.21 USD fata de 1390 USD miercuri .