Romania a inregistrat o valoare record a exporturilor in luna iulie, acestea urcand la 4,48 miliarde de euro, in vreme ce importurile au fost de 5 miliarde de euro, a anuntat Statistica luni dimineata. Atunci cand discutam despre exporturi, e bine sa avem in vedere faptul ca din cei mai mari 100 de exportatori (care asigura peste 52% din totalul exporturilor), 96 sunt companii cu capital strain. Si ca din totalul celor 34 de piete cat are industria in total (cf. CAEN), 25 au lideri companii cu capital strain.

Exista insa studii si cercetari extrem de riguroase care ofera solutii pentru cresterea exporturilor produselor fabricate de companii cu capital local, unul fiind realizat de profesorul Cezar Mereuta, membru de onoare al Institutului de Prognoza Economica al Academiei Romane. "Daca vrem sa crestem importanta Romaniei pe pietele externe, trebuie sa invatam sa cream modele pentru intreprinderi mijlocii, mari si foarte mari cu capital romanesc. Pana cand nu vom avea cateva modele de intreprinderi din aceasta categorie - mari exportatoare- nu ne-am facut treaba", considera profesorul Mereuta.

Citeste aici Exporturile si importurile Romaniei. Ce, cat si de unde importam sau exportam? Un argument pentru o strategie eficace a diplomatiei economice romanesti

El a indicat si 8 piete pe care am putea deveni mari exportatori: industria constructiilor metalice si a produselor din metal, exclusiv masini, utilaje si instalatii, textila, alimentara, pielarie, echipamente electrice, constructii nemetalice, farmaceutice, alte activitate industriale.

Din cele 8 piete, numai una are gradul de acoperire al importurilor prin exporturi supraunitar. Deficitul comercial cumulat al celor 8 piete reprezinta 75,5 % din deficitul comercial global al exporturilor de bunuri al Romaniei. "Oportunitatea crearii de capacitati de productiei in aceste 8 sectoare este fara echivoc", explica profesorul Mereuta.

  • Exportul strainilor este clar mai mare de doua treimi, ultimele cifre confirmand ca reprezinta 75%

Pe ansamblu, exportul strainilor este clar mai mare de doua treimi, ultimele cifre confirmand ca reprezinta 75%. "Cum unul dintre motoarele cresterii economice este exportul, daca noi inregistram in anul 2013, spre exemplu, o cadere a exporturilor, intram in pierdere, pentru ca nu am relansat consumu

O alta mare problema pe care trebuie sa o constientizam este ca avem niste vulnerabilitati la export. O prima vulnerabilitate este dependenta de exporturile a doua companii mari- Dacia si Ford. Daca acestea prind, din varii motive, o conjunctura proasta sau decid sa se mute, riscul este imens.

Citeste si Capitalul strain domina autoritar economia romaneasca. Un studiu.

Companiile multinationale si-au deschis filiale in Romania de mii de angajati, au un numar foarte mic de companii cu mai putin de 500 de salariati. Pe cand noi avem o puzderie de companii mici si micro. Raportul dintre cifra medie de afaceri a unei companii cu capital majoritar strain si una cu capital romanesc depaseste cifra 6 - multiplul este 6,32.

  • Este nevoie de elaborarea unui model de creare a companiilor exportatoare cu capital majoritar romanesc, mijlocii, mari si foarte mari

Prima este ca trebuie sa cream IMM-uri micro, cat de mici, pentru a avea o clasa mijlocie cu un trai decent si a-i invata pe romani sa isi conduca propria afacere. A doua este ca, daca vrem sa crestem importanta Romaniei pe pietele externe, trebuie sa invatam sa cream modele pentru intreprinderi mijlocii, mari si foarte mari cu capital romanesc. Pana cand nu vom avea cateva modele de intreprinderi din aceasta categorie - mari exportatoare- , nu ne-am facut treaba. Daca lasam lucrurile asa cum sunt, vom ajunge intr-o situatie si mai grava decat a acelor putine companii romanesti mari care mai sunt si care vor fi pana la urma inghitite de concurenta straina. Problema atomizarii trebuie judecata foarte serios.

In primul rand este nevoie de elaborarea unui model de creare a companiilor exportatoare cu capital majoritar romanesc, mijlocii, mari si foarte mari. A doua recomandare este atragerea filialelor companiilor multinationale de tehnologie avansata. A treia este stabilirea ca prioritate zero pentru Romania a agriculturii cu procesarea materiilor prime in industria alimentara si o supraveghere extraordinara a calitatii produselor, pentru ca trebuie sa fim constienti ca vom fi atacati pe piata externa", mai crede Mereuta.

  • In luna iulie 2013, conform estimarilor preliminare ale Institutului National de Statistica, exporturile FOB au insumat 19,93 miliarde lei (4,48 miliarde euro), iar importurile CIF au insumat 22,46 miliarde lei (5,05 miliarde euro).
  • Comparativ cu luna iulie 2012, exporturile au crescut cu 16,1% la valori exprimate in lei (18,1% la valori exprimate in euro), iar importurile au crescut cu 9,3% la valori exprimate in lei (11,3% la valori exprimate in euro).
  • Deficitul balantei comerciale (FOB/CIF) a fost in luna iulie 2013 de 2,53 miliarde lei (574,0 milioane euro), mai mic cu 867,7 milioane lei (171,5 milioane euro) decat cel inregistrat in luna iulie 2012.

In primele 7 luni din acest an, ponderi importante in structura exporturilor si importurilor sunt detinute de grupele de produse: masini si echipamente de transport (42,5% la export si 34,7% la import) si alte produse manufacturate (33,6% la export si respectiv 30,3% la import) .

Analizand structura intreprinderilor mari si foarte mari din industrie constatam ca mai mult de 72 % din cifra de afaceri este realizata de filialele companiilor multinationale rezidente in Romania. Spre exemplificare, in Top 100 Romania un numar de 46 de companii reprezentau industria. Aceste companii cumulau 49,8 % din cifra de afaceri a topului. Repartitia pe structura a capitalului celor 46 de companii era urmatoarea:

  • 30 de companii cu capital majoritar strain acoperind 76,55 % din cifra de afaceri a companiilor din industrie din Top 100
  • 3 companii cu capital majoritar privat romanesc, acoperind 3,87 % din cifra de afaceri a companiilor din industrie din Top 100
  • 13 companii cu capital majoritar de stat acoperind 19,58 % din cifra de afaceri a companiilor din industrie din Top 100

"Constatam prezenta decisiva, din punct de vedere al deciziilor in mediul de afaceri si al performantei economice, a companiilor cu capital majoritar strain", spune profesorul Mereuta.

Industria are in total 34 de piete clasificate (CAEN Rev. 2 cu 2 cifre). Dintre acestea:

  • 25 piete, adica 73,4 % au liderii companii cu capital majoritar strain
  • 21 piete, adica 61,8 % au 2 companii din Top 3 cu capital majoritar strain
  • 15 piete, adica 44,11 % au Top 3 format integral din companii cu capital majoritar strain.

Din perspectiva exportului in Top 100 exportatori, care acopera circa 52 % din exporturile totale ale Romaniei, 96 de companii au capital majoritar strain.

  • "Primul obiectiv in crearea intreprinderilor romanesti mijlocii, mari si foarte mari este identificarea gradelor de accesibilitate a pietelor din perspectiva investitorilor, respectiv a barierelor de intrare pe piata. Un studiu de referinta, utilizand metodologia romaneasca de identificare a oportunitatilor avizata atat de comunitatea academica romana cat si de cea internationala, referitoare la industria prelucratoare a identificat 8 industrii care raspund la intrebarile: In ce sectoare capitalul romanesc trebuie sa investeasca? Care sunt sectoarele cu minime bariere de intrare din punct de vedere al concurentei si attractive din punct de vedere a profitabilitatii care pot sprijini o crestere economica? Acestea sunt: industria constructiilor metalice si a produselor din metal, exclusiv masini, utilaje si instalatii, textila, alimentara, pielarie, echipamente electrice, constructii nemetalice, farmaceutice, alte activitate industriale", explica Cezar Mereuta

Citeste si: Multinationalele din Romania: cati salariati lucreaza, cum sunt distribuite pe industrii si tari de provenienta si care e valoarea adaugata bruta

Acestea sunt, din cele 34 de piete clasificate (CAEN Rev. 2 - 2 cifre) ale industriei, cele 8 care sunt incadrate in clasele A si A-, prezentand oportunitati clare de investitii. Alte 5 piete corespund oportunitatilor reduse, iar celelalte 11 unor oportunitati moderate.

"Din cele 8 piete, numai una are gradul de acoperire al importurilor prin exporturi supraunitar. Deficitul comercial cumulat al celor 8 piete reprezinta 75,5 % din deficitul comercial global al exporturilor de bunuri al Romaniei in anul 2011.

Oportunitatea crearii de capacitati de productiei in aceste 8 sectoare este fara echivoc", explica profesorul Mereuta.

Cele zece masuri necesare pentru relansarea capitalului autohton sunt, in opinia profesorului roman:

1. Crearea de capacitati de productie in cele 8 sectoare

2. Elaborarea modelului de finantare a crearii de companii romanesti mijlocii, mari si foarte mari in industria prelucratoare

3. Promovarea parteneriatului public-privat in scopul crearii unor companii romanesti puternice si masuri de sprijinire a companiilor romanesti mijlocii, mari si foarte mari:

4. Imbunatatirea cooperarii dintre companiile multinationale si companiile romanesti semnificative

5. Legea holdingurilor - in scopul cresterii puterii de negociere a companiilor romanesti pe pietele externe.

6. Elaborarea strategiei de export pentru companiile romanesti la orizont 2020.

7. Branding si internationalizare pentru companiile romanesti prin urmatoarele modalitati principale:

organizarea unei campanii de constientizare a firmelor romanesti in privinta detinerii unor branduri puternice si organizarea unor programe de pregatire, identificarea produselor romanesti ce detin caracteristici distinctive sau ofera beneficii deosebite consumatorilor sustinerea si dezvoltarea la nivel international a brandurilor romanesti ce au avut succes pe piata din Romania si care au potential de internationalizare.

8. Extinderea companiilor romanesti in strainatate. Crearea companiilor transnationale romanesti

9. Cresterea ponderii cheltuielilor de cercetare - dezvoltare in PIB si realizarea in Romania prin cofinantare europeana a unui institut de cercetare in industria farmaceutica

10. Dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii in mediu rural, in scopul procesarii produselor agricole. Masuri guvernamentale pentru stimularea crearii acestor intreprinderi.

Referitor la cifra de afaceri din industria romanesca:

  • 64,70 % era realizata de intreprinderile mari si foarte mari (peste 250 salariati)
  • 19,60 % era realizata de intreprinderile mijlocii (50 - 249 salariati)
  • 15,70 % era realizata de intreprinderile mici si microintreprinderi

Referindu-ne la valoarea adaugata la costul factorilor:

  • 69,00 % era realizata de intreprinderile mari si foarte mari (peste 250 salariati)
  • 18,45 % era realizata de intreprinderile mijlocii (50 - 249 salariati)
  • 12,55 % era realizata de intreprinderile mici si microintreprinderi

Referindu-ne la valoarea exporturilor directe:

  • 79,61 % era realizata de intreprinderile mari si foarte mari (peste 250 salariati)
  • 16,20 % era realizata de intreprinderile mijlocii (50 - 249 salariati)
  •   4,19 % era realizata de intreprinderile mici si microintreprinderi

Analizand structura intreprinderilor mari si foarte mari din industrie constatam ca mai mult de 72 % din cifra de afaceri este realizata de filialele companiilor multinationale rezidente in Romania. Spre exemplificare, in Top 100 Romania un numar de 46 de companii reprezentau industria. Aceste companii cumulau 49,8 % din cifra de afaceri a topului.

Repartitia pe structura a capitalului celor 46 de companii era urmatoarea:

  • 30 de companii cu capital majoritar strain acoperind 76,55 % din cifra de afaceri a companiilor din industrie din Top 100
  • 3 companii cu capital majoritar privat romanesc, acoperind 3,87 % din cifra de afaceri a companiilor din industrie din Top 100
  • 13 companii cu capital majoritar de stat acoperind 19,58 % din cifra de afaceri a companiilor din industrie din Top 100

Constatam prezenta decisiva, din punct de vedere al deciziilor in mediul de afaceri si al performantei economice, a companiilor cu capital majoritar strain.

Mai mult, analiza celor 34 de piete clasificate (CAEN Rev. 2 cu 2 cifre) a evidentiat ca:

  •  25 piete, adica 73,4 % au liderii companii cu capital majoritar strain
  • 21 piete, adica 61,8 % au 2 companii din Top 3 cu capital majoritar strain
  • 15 piete, adica 44,11 % au Top 3 format integral din companii cu capital majoritar strain.

Din perspectiva exportului in Top 100 exportatori, care acopera circa 52 % din exporturile totale ale Romaniei, 96 de companii au capital majoritar strain !

"De asemenea, recomandam analiza de structura a IMM-urilor din comert si servicii de piata. In prezent Romania nu indeplineste criteriul de convergenta cu UE care consta in valoarea raportului dintre cifra de afaceri a intreprinderilor din comertul cu ridicata si amanuntul si cifra de afaceri totala din comert si servicii de piata de 05 - 0,55. In Romania, valoarea acestui indicator este de 0,64, ceea ce indica faptul ca inca dupa 20 de ani de la Revolutie, crearea de IMM-uri in activitatile de servicii prestate intreprinderilor si pentru populatie este nesatisfacatoare, aceasta devenind o prioritate in perioada actuala", mai spune profesorul Mereuta