BNR a cotat luni euro la 4,47 lei, confirmand estimarile economistilor ING. Leul s-ar putea aprecia luni, in prima sedinta de tranzactionare din aceasta saptamana pana la 4,47 unitati in fata euro dupa ce vineri a avut o evolutie contrara cu monedele regionale vineri, pierzand circa 0,3% pana la 4,48/EUR in pofida unor castiguri similare in regiune, considera economistii ING. In jurul orei 11,30, cursul eur/ron era de 4,4757. Leul s-a indepartat de tiparul recent al unei corelatii stranse cu miscarile regionale fara a avea un motiv fundamental. Mai mult, moneda locala se afla la nivelurile cele mai depreciate din ultimele doua luni, fapt ce ar fi putut crea o stare de neliniste in piata, favorizand aceasta evolutie, mai considera economistii citati.

"Insa judecand dupa climatul extern pozitiv din aceasta dimineata, inclinam sa credem ca leu isi va reveni usor astazi, cand ne asteptam la o apreciere de pana la 4,47/EUR.

Ratele ON au ramas la 2,75% vineri, insa ratele pentru scadente mai indelungate au reactionat din nou cu intarziere la recentele scaderi inregistrate in segmentul ratelor foarte scurte, cu 1M scazand cu circa 10pb pana la 2,9%. In acelasi timp, randamentele titlurilor de stat in lei au beneficiat de scaderile inregistrate de randamentele titlurilor de stat SUA (de circa 10bp la 10Y) si au scazut usor cu circa 2-3pb pe intreaga curba.

Prima licitatie de titluri de stat in lei din septembrie are loc astazi, cand ministerul finantelor incearca sa vanda obligatiuni pe trei ani in valoare de 1 miliard de lei. Suma relativ ridicata, care ne asteptam sa fie vanduta in intregime, impreuna cu scadenta relativ indepartata a instrumentului (licitatii similare ale MF au fost pentru titluri de stat la 11 si 6 luni in octombrie anul trecut) ar putea impinge randamentul maxim in jurul a 4,6%, cu circa 5pb peste cotatiile superioare din pata secundara, o usoara inrautatire fata de precedentele licitatii

din august", mai scriu analistii ING intr-o nota remisa luni dimineata clientilor corporate.