Catalin a plecat putin din statisticile fortei de munca din Romania, dar dupa un an s-a intors iar. In tara a lucrat ca asistent intr-un spital care apoi s-a desfiintat. Ramas fara loc de munca, a avut noroc. In 2010 a intrat in echipa de vanzari a unei firme private din domeniul pharma. Pe scurt, vindea medicamente farmaciilor. N-a prea mers nici acolo si atunci i-a venit ideea de a iesi putin din statistici. In 2011 s-a dus in Portugalia, unde a lucrat la negru pentru o familie cu radacini romanesti. Anul acesta a venit in tara si s-a apucat de agricultura, intrucat nu avea prea multe alternative.

Ca sa nu discutam doar despre cazul lui Catalin, amintim ca (scuze cacofonia) criza a adus pierderea locurilor de munca in majoritatea covarsitoare a zonelor de business din Romania.

  • De fapt, agricultura, informatica si asa numitele servicii administrative si suport (inchirieri, leasing, paza si protectie, call-centere etc) sunt principalele zone in care criza a dus la o crestere a numarului de personal. Intre 1 ianuarie 2008 si 1 iulie 2013 a mai crescut numarul angajatilor din distributia apei si din avocatura, contabilitate si consultanta

Iata mai jos cum a evoluat numarul locurilor de munca din Romania intre 1 iau 2008 si 1 iulie 2013 (click pe imagine pentru a o mari).

Daca e sa ne referim numai la posturile din zona asistentei medicale in UE, intre 2008 si 2012, numarul de locuri de munca a crescut cu aproape 2 % anual. Aceasta crestere este rezultatul efectelor combinate ale imbatranirii populatiei, progreselor tehnologice si terapeutice, cresterii asteptarilor populatiei in ceea ce priveste calitatea serviciilor si punerea unui accent mai mare pe asistenta profilactica. In 2012, aproape un milion de persoane au fost angajate pentru a lucra in domeniul asistentei medicale, se arata in cel mai recent numar al Observatorului european al locurilor de munca vacante

Cu toate acestea, asistam la scaderea cererii de forta de munca in UE, locurile de munca vacante fiind cu 6 % mai putine in al patrulea trimestru din 2012 in raport cu ultimul trimestru al anului 2011.

Profesiile cu cea mai mare crestere a numarului de angajati dupa lucratorii care presteaza servicii de ingrijire personala in domeniul asistentei medicale au fost creatorii si analistii de aplicatii software, personalul secretarial administrativ si specializat, personalul din minerit, supervizorii din industria prelucratoare si a constructiilor, precum si invatatorii.

Intre timp, Catalin s-a intors iar in statisticile pietei romanesti a muncii. A trecut din coloana angajatilor in sanatate in cea a agricultorilor. Ar vrea sa se intoarca in pharma, dar e foarte greu sa treci dintr-o bara de grafic mica in alta mai mare.