BNR a cotat miercuri un euro la 4,46 lei, aproape nemiscat fata de cotatia din ziua anterioara. Euro se tranzactiona miercuri in jurul orei 10 la un curs de 4,46 lei dupa ce in sedinta de marti se apreciase usor (cu 0,3%) pana la acelasi nivel- 4,46/EUR. "Miscarea a fost in linie cu tendinta regionala, cel mai probabil imprimata de imbunatatirea climatului extern pe fondul temperarii tensiunilor geopolitice. Ne reiteram asteptarile ca leul sa mai castige putin teren in urmatoarele zile, intrucat ar putea corecta din deprecierea mai pronuntata decat cea a monedelor regionale din ultima saptamana", scriu economistii ING intr-un raport remis clientilor corporate.

"Mai mult, ramanem relativ optimisti cu privire la perspectivele pe termen mai lung ale leului, intrucat dinamica contului curent a fost pana acum favorabila, iar datele pentru iulie care vor fi publicate astazi vor continua probabil tendinta. Judecand dupa datele de balanta comerciala publicate in urma cu doua zile, estimam un surplus al contului curent pentru primele sapte luni ale anului de 0,7% din PIB, similar cu cifra din primul semestru", se mai arata in documentul citat. .

Potrivit aceluiasi raport, spatiul ratelor a fost relativ tacut ieri, cu unele scaderi de 2-3pb inregistrate la scadenta de 3M si miscari mai notabile la 1Y, unde ratele au scazut cu 10pb pana la 3,6%. Credem ca acestea din urma sunt legate de miscarile din spatiul titlurilor de stat in lei, unde randamentele au corectat aproape in intregime cresterile recente, cu randamentul obligatiunii la trei ani vanduta in urma cu doua zile fiind cotat in jurul a 4,55% in piata secundara, la fel ca inaintea licitatiei de luni. Aceste evolutii, care oglindesc tendinte similare din regiune, sunt favorabile unor rezultate pozitive la urmatoarele licitatii, mai ales fiindca sugereaza ca intrumentele datoriei publice in lei s-au reinscris in tendita regionala, dupa recentul episod de decuplare.