Datoria externa pe termen mediu si lung a insumat 78,336 miliarde euro la 31 iulie 2013 (79,7% din total datorie externa), in scadere cu 0,5% fata de 31 decembrie 2012, transmite miercuri BNR. Datoria externa pe termen scurt era la aceeasi data de 19,99 miliarde euro (20,3 % din total datorie externa), iar rata serviciului datoriei externe pe termen mediu si lung a fost 35,4 % in perioada ianuarie - iulie 2013. Gradul de acoperire a fost 7,5 luni de importuri de bunuri si servicii la 31 iulie 2013, comparativ cu 7,1 luni de importuri la 31 decembrie 2012, se mai arata in comunicatul Bancii Centrale.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu si lung se calculeaza ca raport intre serviciul datoriei externe pe termen mediu si lung si exportul de bunuri si servicii.

Gradul de acoperire a rezervei in luni de importuri se calculeaza ca raport intre rezervele internationale ale Romaniei (valuta + aur) la sfarsitul perioadei si importul mediu lunar de bunuri si servicii din perioada respectiva.

  • Isarescu: ar fi o crima economica sa ajungem cu datoria la zero

Tot legat de problema datoriei, Isarescu a explicat ca ar fi o crima economica sa ajungem cu datoria la zero, asa cum a facut Ceausescu. "Unii dintre noi isi amintesc cum, in anii '70, dupa 10 ani de prosperitate au venit 10 ani in care ne-am platit datoria. A fost o crima economica. Solutia Romaniei este sa avem o datorie pe care s-o putem gestiona", a explicat Isarescu.

"Doar o mica parte e datorie publica. O alta parte a ei e formata din datoriile sectorului privat si o a treia parte e creata de banci care au finantat romanii. Cand unii analisti vorbesc despre datorie nu fac aceste nuante care pot degenera in discutii periculoase", a mai adaugat Isarescu la un seminar pe tema datoriei.

Vezi aici si alte declaratii ale Guvernatorului pe marginea datoriei externe