Politia elvetiana a efectuat o perchezitie la locuinta din Geneva a miliardarului Beny Steinmetz, cel mai bogat israelian, la solicitarea guvernului din Guineea, unde omul de afaceri detine un important proiect minier, scrie Mediafax. BSG Resources este unul dintre actionarii principali ai Gabriel Resources, companie inregistrata in Canada. Gabriel Resources detine 80% din Rosia Montana Gold Corporation, compania care vrea sa dezvolte proiectul minier de la Rosia Montana. Celalalt actionar al RMGC este statul roman, prin Minvest Deva.

Razia a fost dispusa de procurorii din Geneva la solicitarea guvernului din Guineea, iar politistii nu au ridicat niciun document in urma perchezitiei, a declarat pentru Bloomberg o sursa apropiata situatiei.

Steinmetz (57 de ani) are o avere estimata la 7,4 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

Compania miniera controlata de acesta, BSG Resources, detine 51% din actiunile zacamantului de minereu de fier Simandou din Guineea, unul dintre cele mai mari din lume.

Guvernul din Guineea ancheteaza modalitatea in care au fost acordate mai multe licente miniere, inclusiv pentru proiectul de la Simandou.

Autoritatile americane au inceput in aprilie o investigatie privind BSG Resources, acuzata de dare de mita in schimbul obtinerii unor licente miniere in Guineea.

Contactat de Bloomberg, purtatorul de cuvant al procuraturii din Geneva a refuzat sa comenteze informatiile. De asemenea, reprezentantii BSG Resources au refuzat sa comenteze, iar biroul de relatii cu publicul al politiei din Geneva nu a putut fi contactat, noteaza Bloomberg.

Tot la cererea guvernului din Guineea, procurorii din Geneva au inceput in luna august o investigatie privind firma Onyx Financial Advisors UK. Politia a efectuat o perchezitie la birourile din Geneva ale Onyx. Onxy are sediul la Londra, iar CEO-ul companiei, Dag Cramer, este de asemenea director in cadrul BSG Resources.

Frederic Cilins, cetatean francez care sustine ca a lucrat pentru BSG Resources in Guinea, este in arest in Statele Unite, fiind acuzat ca a obstructionat ancheta autoritatilor federale americane, inclusiv prin influentarea martorilor si distrugerea unor dovezi.

Cilins a pledat nevinovat. Cererea acestuia pentru eliberare pe cautiune a fost respinsa in luna iulie.

Steinmetz a facut avere din comertul cu diamante, in Africa de Sud, Namibia, Botswana si India, potrivit site-ului personal al miliardarului. Miliardarul si familia sa locuiesc din 2010 la Geneva.

Pe langa diamante si operatiuni miniere, familia Steinmetz are afaceri in imobiliare, industria financiara si sectorul petrolului si gazelor naturale.