Proiect de Ordonanta de Urgenta: Ministerul Finantelor limiteaza contributiile de sanatate la veniturile din chirii la 5 salarii si stabileste criteriile dupa care o investitie publica e semnificativa

de DP     HotNews.ro
Vineri, 13 septembrie 2013, 14:34 Economie | Finanţe & Bănci


Daniel Chitoiu
Foto: AGERPRES
 documente
Ministerul Finantelor a publicat vineri un proiect de Ordonanta de Urgenta care plafoneaza la 5 salarii medii brute  (2 223 lei X 5 = 11 115 lei -valabil pentru 2013) obligatia de plata a contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele care realizeaza venituri din chirii (indiferent daca acestea mai realizeaza sau nu si alte venituri). Proiectul mai introduce obligatia organului fiscal competent de a determina venitul anual realizat, in categoria veniturilor din chirii si mai aduce clarificari in privinta clasificarii investitiilor publice care vor fi finantate cu prioritate de la buget. Pana la mijlocul lunii octombrie 2013, Guvernul aproba prin memorandum lista proiectelor de investitii publice semnificative ce urmeaza a se finanta din fonduri publice in anul 2014, se arata in proiectul de OUG.
Vezi in atasament proiectul de OUG integral.

Cele mai importante modificari propuse in proiect:

 • La  Impozitul pe venit
1. Introducerea obligatiei organului fiscal competent de a determina, pe categoria venituri din cedarea folosintei bunurilor, venitul anual realizat (suma de venituri nete anuale) in vederea aplicarii prevederilor referitoare la verificarea incadrarii in plafonul corespunzator anului fiscal respectiv pentru contributia de asigurari sociale de sanatate.

2. Contributiile de asigurari sociale de sanatate efectuate in cursul anului se vor deduce din veniturile realizate din categoria venituri din cedarea folosintei bunurilor numai de organul fiscal competent la stabilirea obligatiilor fiscale anuale.

3. Introducerea obligatiei organului fiscal competent de a recalcula baza impozabila in vederea acordarii deductibilitatii contributiei de asigurari sociale de sanatate si de a determina impozitul pe venit datorat.

4. Procedura de aplicarea a prevederilor noi introduse urmeaza a fi stabilita prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

 • La Contributiile sociale obligatorii:
Se instituie obligatia de plata a contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, indiferent daca acestea mai realizeaza sau nu si alte venituri, cu conditia plafonarii bazei lunare de calcul a contributiei, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, in limita a de 5 ori castigul salarial mediu brut.

 • In privinta investitiilor publice:
Argumentele finantistilor in privinta prioritizarii investitiilor publice tin de "imbunatatirea  planificarii bugetare si prioritizarea proiectelor de investitii publice semnificative, pentru a spori absorbtia fondurilor UE, in vederea crearii spatiului fiscal si a sustinerii cresterii economice".
Mai buna prioritizare a proiectelor de investitii publice semnificative, mutand finantarea de la resursele nationale catre sursele UE, va contribui la imbunatatirea deficitului fiscal, se sustine in argumentarea proiectului de OUG.

Pana la mijlocul lunii octombrie 2013, Guvernul aproba prin memorandum lista proiectelor de investitii publice semnificative ce urmeaza a se finanta din fonduri publice in anul 2014, se arata in proiectul de OUG

"In acest sens, in cadrul Ministerului Finantelor Publice s-a infiintat Unitatea de Evaluare a Investitiilor Publice, care va contribui la intarirea controlului calitatii in procesele de elaborare, prioritizare, evaluare si gestionare a proiectelor noi de investitii publice.
Totodata, in cadrul negocierilor purtate de Romania cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana in cursul lunii iulie 2013 in contextul semnarii unui potential nou aranjament stand-by de tip preventiv, unul din angajamentele asumate il constituie aprobarea prin ordonanta de Guvern, pana la mijlocul lunii septembrie 2013, a unor criterii de prioritizare a proiectelor de investitii publice semnificative (actiune prealabila)", se mai arata in nota de fundamentare a proiectului.

Prin prevederile Capitolului II -"Criterii de prioritizare a investitiilor publice semnificative" din proiect se propune emiterea unui nou set de criterii de prioritizare a caror aplicare sa determine o utilizare a fondurilor bugetare alocate proiectelor de investitii semnificative de o maniera mai echilibrata si mai eficienta.

Precizam faptul ca de la aplicarea prevederilor Capitolului II - criterii de prioritizare a investitiilor publice semnificative al prezentei ordonante de urgenta sunt exceptate proiectele de investitii publice din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala. Acest tip de investitii beneficiaza de un regim special stabilit prin Legea nr.157 / 2007 privind detalierea obiectivelor cuprinse in listele de investitii ale institutiilor publice din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala. Potrivit prevederilor mentionate, obiectivele specifice acestor sectoare a caror detaliere contine informatii clasificate potrivit legii se prevad in pozitii globale in programul de investitii publice.
 • Sistemul de raportare contabila al institutiilor publice va fi integrat cu sistemul de plati al Trezoreriei
Prin proiectul de OUG se are in vedere integrarea sistemului de raportare contabila al institutiilor publice cu sistemul de plati al Trezoreriei statului si care va include un modul pentru raportarea si controlul angajamentelor legale pentru toate nivelurile administratiei publice si un modul pentru raportare si modificare bugete, se mai arata in proiectul de OUG

Prin implementarea sistemului national de verificare, monitorizare, raportare si control a situatiilor financiare, angajamentelor legale si bugetelor entitatilor publice se asigura :
- introducerea in sistem de catre entitatile publice a unor date si formulare de raportare simplificate, in format electronic, standardizat, securizat avand ca efect cresterea gradului de incredere a datelor colectate prin validari incrucisate cu date din sistem si furnizarea de informatii de incredere pentru uzul intern al MFP, al institutiilor publice, al altor institutii abilitate;

- reducerea timpilor de intocmire a situatiilor financiare si a altor situatii de raportare ale institutiilor publice si a costurilor aferente;

- crearea unor mecanisme electronice pentru agregarea, centralizarea, consolidarea si reconcilierea datelor si formularelor introduse in sistem pe ierarhii de entitati raportoare, surse de finantare, sectoare ale administratiei publice, etc;

- imbunatatirea disciplinei financiar-bugetare prin prevenirea si reducerea arieratelor institutiilor publice, ca urmare a introducerii de functionalitati de monitorizare si control electronic al angajamentelor legale;

- validarea automata a platilor efectuate din fondurile publice din punct de vedere al incadrarii acestora in limitele bugetelor aprobate si a programelor actualizate la nivelul fiecarei institutii publice.

Astfel, reglementarea propusa stabileste obligatiile ordonatorilor de credite privind accesul la sistemul national si introducerea datelor de identificare ale institutiilor publice precum si regulile de baza privind: raportarea situatiilor financiare si altor tipuri de rapoarte, controlul angajamentelor entitatilor publice, raportarea bugetelor entitatilor publice inclusiv interactiunea Sistemului national cu entitatile publice raportoare.

Citeste integral proiectul de OUG in atasament.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5254 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  o noua victorie (Vineri, 13 septembrie 2013, 15:23)

  N@xus [utilizator]

  "Cel mai cinstit guvern" loveste din nou.
  Un nou bir pentru prostime dar protectie pentru marii smenari imobiliari cu sute de apartamente la nivelul de 5 salarii medii brute.
  Pe cine protejati cu baremul asta jigodilor, ca doar nu pe cetateanul de rand?
  Urmeaza impozitul pe sanatate sa se aplice si la depozitele bancare dupa asta, nu?
  Iar motivatia va fi din nou reducerea tva la paine cu siguranta.
  • +3 (3 voturi)    
   Pe aia mari... (Vineri, 13 septembrie 2013, 15:45)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui N@xus

   La veniturile din salarii, contributiile sociale sunt limitate la 5 salarii medii pe economie. Probabil s-au gindit sa faca asta si pentru chirii. Dar nu pricep de ce cite 5 salarii medii pentru fiecare categorie... Da' de la cel mai la plesneala guvern ever la ce altceva sa te astepti? Cind votezi ca iole cu 70% mafia, asta primesti.
  • 0 (2 voturi)    
   NU !!! (Vineri, 13 septembrie 2013, 16:24)

   SRA [utilizator] i-a raspuns lui N@xus

   Cine v-a spus de impozit pe sanatate, poate de prima de asigurare de sanatate !!! Oare unde traiesc aceti oameni, nici in AFRICA nu se discuta de impozit pe sanatate, prima de asigurare este cu totul altceva. Se doreste totul GRATIS creati CHIBUTURILE, dati tot ce va apartine la CHIBUT si primiti casa, masa, asigurare de sanatate,si trebuie sa munciti in functie e capacitatea fiecaruia 8 ore/ zi 6 zile / saptamana, 12 luni fra zilele de SABATAT !!!
 • +5 (5 voturi)    
  m-am linistit (Vineri, 13 septembrie 2013, 15:26)

  benicio [utilizator]

  5 salarii medii brute sunt cam 2500 EUR/luna. Venituri din chirie. Plafonul asta probabil e pentru Manhattan :) Pe de alta parte, de ce ar plafona contributiile la veniturile din chirii? Ce au special chiriile?
  • +2 (2 voturi)    
   e logic (Vineri, 13 septembrie 2013, 15:40)

   Vuck [utilizator] i-a raspuns lui benicio

   pentru ca oricum nu sunt tratat de 5 ori mai bine la spital decat unul care plateste CAS la salariu mediu brut.
  • +1 (1 vot)    
   de aia (Vineri, 13 septembrie 2013, 15:47)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui benicio

   La salarii exista plafonul asta de 5 salarii medii pentru contributii. Cit despre cei 2500 de euro, nu zice nimeni ca tre sa fie 2500 euro per apartament inchiriat. Hai sa ne gindim la o cladire de birouri, sau la orice spatiu inchiriat in scop comercial...
 • +2 (2 voturi)    
  Asta e dreptate sociala? (Vineri, 13 septembrie 2013, 15:36)

  Ferry [utilizator]

  Adica luam de la bogati sa dam la saraci - principiul PSD. Dar ai nostri social-democrati numai iau si nu mai dau nimic...
  Dar de la cei foarte bogati (adica de la EI) nu mai luam nimic. Adica o porcarie.
  Am si eu un apartament mostenit de la parinti si platesc ca prostu' dar cei care au zeci nu mai platesc.
  Cum e cu dreptatea sociala domnilor social-democrati?
  PSD = Partidul Stanga Degenerata
 • +7 (7 voturi)    
  ce tare (Vineri, 13 septembrie 2013, 15:45)

  Xorciser [utilizator]

  in loc sa dea scutiri pentru incasarile mici, ei pun prag pentru incasarile mari.

  misto capitalismul asta :)
 • +4 (4 voturi)    
  asigurare medicala (Vineri, 13 septembrie 2013, 15:50)

  demaGOGU [utilizator]

  nu ar fi mai simplu cu asigurare?

  nu ma intereseaza care e sursa de venit (poti face video-chat acasa/servicii de "companie" ptr un domn generos(sic), etc)...

  vrei servicii medicala iti cumperi asigurare!
  • +2 (2 voturi)    
   ba ar fi, dar... (Vineri, 13 septembrie 2013, 16:02)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Ce te faci cu amaritul care citiga 700 de lei pe luna, are nevasta casnica si are 4 copii. ala cum isi va permite asigurare medicala? Il lasi sa moara acasa? Cu tot cu copii?

   Solutie ar fi, dar mafia care conduce tara n-are interes sa simplifice lucrurile. Exista modelul american, simplu si eficient:
   La inceputul anului iti declari averea, la finalul anului la fel, iar taxele le platesti pentru toate veniturile din anul respectiv
   • -1 (1 vot)    
    subventie (Vineri, 13 septembrie 2013, 16:25)

    demaGOGU [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    isi cumpara asigurare singur, iar apoi, in functie de cat de "amarat" este, i se ramburseaza 20, 50, 100% din costul asigurarii
 • -1 (1 vot)    
  VINE (Vineri, 13 septembrie 2013, 16:20)

  SRA [utilizator]

  2 223 lei salariulmediu brut este imbucurator !!! Atunci unde este SARACIA ???

  Mai trebuie inca mai multa munca, solidaitate si SA TRAITI BINE vine !!!

  Am spus SOLIDARITATE, exista in lexicul român ???
 • +3 (3 voturi)    
  nu este corect (Vineri, 13 septembrie 2013, 16:24)

  AlexRatoi [utilizator]

  Adica practic daca lucrezi si platesti CAS si mai ai venituri din chirii, trebuie sa platesti extra.

  Exista deja impozit pe chirii, oare nu e de ajuns?
 • +2 (2 voturi)    
  Portita (Vineri, 13 septembrie 2013, 18:37)

  marvio [utilizator]

  Exista cel putin o portita. Declararea cheltuielilor la contractele de inchiriere in sistem real (adica nu mers pe cota forfetara, care este limitata la 25%). Astfel, la cheltuieli reale de 50-60% impozitul de plata se va reduce, iar cei 5% pentru CASS nu vor mai conta. Numai ca trebuie facut un registru de incasari si plati, ca in cazul unei firme. Se poate aplica mai degraba pentru chiriile mai mari de 5000 lei, ca sa merite efortul.

  Oricum, majoritatea nu isi declara contractele de inchiriere la fisc, asa ca masura este doar pentru putinii romani cinstiti din aceasta tara. Ne-am obisnuit.
  • 0 (0 voturi)    
   practica ne salveaza (Vineri, 13 septembrie 2013, 20:23)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui marvio

   Nu e nevoie de nici o obligatie de declarare a chiriilor. Cine inchiriaza fara sa declare se expune la riscuri majore oricum. Probabil ca in timp toti proprietarii vor invata acest lucru.
 • 0 (0 voturi)    
  exploatare totala (Duminică, 15 septembrie 2013, 11:09)

  argoman [utilizator]

  Tipica mentalitate socialist-comunista.Biruri cat mai mari si cat mai multe pe spatele celor care lucreaza si fac profit.Ce liberalism mai practica si PNL?Comunism pur.Cand ii auzi ca se declara singurul partid de dreapta,te apuca greata.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by