Oamenii de afaceri: Introducerea impozitului pe veniturile din chirii este echivalenta cu o marire artificiala si netransparenta a cotei unice

de DP     HotNews.ro
Marţi, 17 septembrie 2013, 13:02 Economie | Finanţe & Bănci


Ministerul Finantelor Publice a luat decizia de a impune plata contributiei la fondul public al asigurarilor de sanatate pentru venituri din anumite investitii fara consultarea contribuabililor, a mediului de afaceri sau a categoriilor direct afectate in legatura cu impactul real al masurii.  
Incepand de anul viitor, persoanele fizice datoreaza bugetului Casei Nationale de  Asigurari Sociale de Sanatate (CNASS) o cota de 5,5% aplicata veniturilor din chirii, indiferent daca persoana respectiva contribuie deja la respectivul buget prin sumele deduse din alte venituri. Fundatia Romanian Business Leaders si Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania considera ca introducerea unei astfel de masuri este echivalenta cu o marire artificiala si netransparenta a cotei unice, se arata ontr-un comunicat comun al celor doua organizatii.

Intrucat nu exista nicio contraprestatie din partea bugetului asigurarilor de sanatate pentru aceasta cota suplimentara de contributie, ea se traduce printr-o crestere a cotei efective de impozitare a veniturilor din investitii.
Intr-o situatie asemanatoare se afla decizia privind introducerea unor contributii obligatorii la sistemul de pensii pentru persoane fizice care obtin venituri din activitati independente.

 • Este, in fapt, o masura fiscala discriminatorie. Intrucat se aplica numai veniturilor din anumite investitii (chirii) si nu pentru toate veniturile din investitii (dobanzi, dividende, castiguri de capital) sau celor din vanzarea proprietatilor imobiliare. Masura incalca, astfel, atat principiul echitatii fiscale in ceea ce priveste impunerea diferitelor tipuri de venituri ale persoanelor fizice, cat si principiul neutralitatii masurilor fiscale in raport cu diferite categorii de investitori si capitaluri. Ambele principii sunt statuate de Articolul 3 – Principiile fiscalitatii – din Codul Fiscal aprobat de Legea 571/2003, asa cum a fost modificat si este in vigoare in prezent in Romania.
 
 • Nu va genera venituri pentru bugetul pe termen scurt si mediu. Astfel de masuri contradictorii si necorelate au ca efect cresterea gradului de neconformare (evitarea platii contributiei) si o tendinta de a evita declararea veniturilor respective si a veniturilor, in general.

 •  Distorsioneaza competitia in piata imobiliara intre diferite categorii de actori (persoane juridice si respectiv persoane fizice) generand o perturbare artificiala a pietei imobiliare, ca urmare a aplicarii unor cote de fiscalitate diferite. Nu in ultimul rand, este posibil ca scaderea randamentelor din investitiile imobiliare destinate inchirierii sa determine reorientarea fondurilor disponibile pentru acest tip de investitie din constructii (investitii avand grad mare de multiplicare in economie si efect direct in ocuparea fortei de munca si reducerea somajului) catre alte tipuri de investitii, cu fiscalitate mai redusa, dar fara efecte pozitive sau cu efecte foarte limitate pentru economia romaneasca.
 
Credem cu tarie ca masurile de crestere a fiscalitatii pentru veniturile din chirii si activitatile liberale nu fac decat sa descurajeze investitiile in constructii si spiritul antreprenorial al celor ce au decis sa urmeze calea unei activitati independente.

Documentul este semnat de Mihai Marcu (proprietarul Medlife, din partea FRBL) si Florin Pogonaru (din partea AOAR)


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17434 vizualizari

 • +27 (27 voturi)    
  aceasta masura este foarte buna... (Marţi, 17 septembrie 2013, 13:14)

  lucyan [utilizator]

  si se incadreaza perfect in programul de guvernare, ea urmeaza sa creze aproximativ 999500 locuri de munca si, daca reuseste si proiectul rosia montana, se ajunge la 1 milion locuri munca...
  numai nestiutorii nu inteleg aceste lcururi, puteti apela la sova, sa va demonstreze el cum se face, cam asa ca la votare...
  a, sa nu uit, basescu minteeeeee!
  • +10 (10 voturi)    
   ai uitat pe Boc (Miercuri, 18 septembrie 2013, 1:18)

   zaboo [utilizator] i-a raspuns lui lucyan

   tre' sa fie si el vinovat de ceva, ce dreaq!!! ah, si Udrea!!!
 • +22 (24 voturi)    
  ADICA.... (Marţi, 17 septembrie 2013, 13:42)

  Johanis [utilizator]

  Daca am o singura proprietate inchiriata, la cei 12% impozit pe venitul din chirie se mai adauga inca 5,5%???
  Daca a strange surubul pe cei corecti, in timp ce evazionistii prospera este o metoda economica sanatoasa inseamna ca am luat-o razna cu totii...
 • +20 (20 voturi)    
  masura "liberala" (Marţi, 17 septembrie 2013, 13:47)

  Tigertiki [utilizator]

  Aici se vede ce fel de "liberali" sunt in USL, iar cu cresterea impozitelor pe cladiri sunt doua lovituri asupra investitorilor in imobile.
  • +17 (17 voturi)    
   mmm problema e alta (Marţi, 17 septembrie 2013, 16:27)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Tigertiki

   Problema nu-i cuantumul impozitului pe cladiri (oricum la noi e foarte mic fata de media UE), problema e ca impozitul asta e total discriminatoriu. Exact cum scrie si in articol, de ce nu orice forma de venit, de ce nu si investitiile de capital, de exemplu. De ce nu si vinzarile de imobile, de ce nu si dobanzile la banca. Iar efectul va fi ca 90% din cei care declara chiriile vor scadea valoarea declarata a chiriei cu mai mult de 5.5%, impactul bugetar fiind negativ.
  • +2 (2 voturi)    
   cre---ti-nism fiscal! (Miercuri, 18 septembrie 2013, 11:17)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui Tigertiki

   dl X si dl Y isi inchiriaza reciproc apartamentele la 2 E/luna. SI pe acesti 2 E platesc impozitul USL. DUpa care, SUBINCHIRIAZA cui vor ei cu 300 E/luna. Si nu mai platesc nimic, caci numai proprietarul care inchiriza plateste.
   SAU: se dau apartamentele in COMODAT pt. care nu se plateste CAS.
   ROmanul (care traieste din bani greu procurati) sunt ceva mai istetzi decat pomanagii din guvern.
 • +23 (23 voturi)    
  Rusine politicienilor (Marţi, 17 septembrie 2013, 14:23)

  Tanasse [utilizator]

  Pentru cine nu stie, impozitul pe chirii in acest moment este de 12%. Asta pentru ca din suma declarata (chirie incasata) se scade 25% reprezentand o cota fortetara (pentru diverse cheltuieli neprevazute) iar la ce ramane se aplica impozitul de 16% pe venit. Pina aici e foarte corect si toata lumea multumita.

  Acum, daca iti mai ia inca 5.5% pentru CNASS practic "impozitul" platit pe chirie se duce spre 18%.

  N-ar fi o problema daca in contul acestor bani ai capata vreun beneficiu, (servicii medicale, retete compensate, etc.) oricare ar fi acesta, insa nu ti se da absolut nimic.

  A mai aparut o informatie astazi cum ca suma chiriilor pentru care se plateste aceasta cota suplimentara va fi plafonata la valoarea a 5 salarii medii adica ~ 11.000 lei / luna si nu se mai plateste pentru sumele ce depasesc aceasta valoare.

  Intrebarea simpla este: il afecteaza asta pe unul care incaseaza chirie de la 10 apartamente si-i luati 600 lei din 11.000 lei sau pe babuta care isi inchiriaza o camera cu 400 lei si-i luati 22 lei? Procentual e fix la fel, dar valoric? Aveti idee cat inseamna aia 22 lei pentru amarata aia? Va spun eu ... ENORM!

  Nu vedeti mai animalelor ca sunteti complet dusi cu sorcova? Va doare-n cur de popor, asta-i adevarul. Pina acum v-am suspectat de prostie pur si simplu dar cu astfel de masuri dovediti reavointa si dispret fata de populatie.

  Sa va fie RUSINE!!!!!
  • +11 (11 voturi)    
   important este ca fratii negoita sa prospere (Marţi, 17 septembrie 2013, 15:53)

   snowflake [utilizator] i-a raspuns lui Tanasse

   Important este ca fratii negoita sa prospere. Nu de alta dar ei au inchiriate sute de apartamente.
   PS: mai stiti fabula cu cainele si catelul?!?
  • +11 (11 voturi)    
   In primul rind e un non-sens (Marţi, 17 septembrie 2013, 16:30)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Tanasse

   De ce fix pe chirii se percepe taxa asta? Ce legatura are chiria cu asigurarea medicala?!? Total abramburistic.

   De ce nu se aplica, de exemplu, la toate veniturile obtinute in decursul anului, indiferent ca-s din salarii, chirii, vinzari de imobile, investiii pe bursa, dobanzi, dividende, etc.

   O masura abramburistica tipica " celui mai cinstit guvern".
   • +7 (7 voturi)    
    ala e clar ca nu e cinstit (Miercuri, 18 septembrie 2013, 1:20)

    zaboo [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    aberant e ca nu e nici macar guvern :(
  • +3 (3 voturi)    
   postacii usl-isti (Miercuri, 18 septembrie 2013, 10:33)

   FPop2013 [utilizator] i-a raspuns lui Tanasse

   Nu ti-e frica, acusi apar mazetele, finutzele, codrutele si alti postaci usl-isti care te vor acuza ca esti basist si ca denigrezi minunata guvernare USL.. :P
  • +2 (2 voturi)    
   care popor? (Miercuri, 18 septembrie 2013, 11:18)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui Tanasse

   cei care i-au votat cu 70%? nu stiau cei 70% ca marxistii nu stiu decat sa taxeze ca sa poata cumpara voturi (pardon, sa dea ajutoare)?
 • +20 (20 voturi)    
  Echitate (Marţi, 17 septembrie 2013, 14:31)

  luavardna [utilizator]

  Intr-o tara cu un guvern si autoritati competente, pentru a creste gradul de incasare la buget, s-ar fi optat pentru solutii care sa determine proprietarii sa declare veniturile din chirii, asa cum este si firesc. Daca s-ar face o statistica sunt convins ca circa 70-80% din proprietarii care inchiriaza imobile nu platesc niciun fel de impozit. Atunci, ma intreb retoric, e normal pentru cei 20-30% care deja platesc, sa suporte o povara fiscala si mai mare? Probabil ca la noi functioneaza mai bine principiul "bate tot boul care trage", ca de...e mai simplu asa. In fond, de ce sa cautam solutii viabile, hai sa punem taxe peste taxe!
  • +8 (8 voturi)    
   Esti optimist (Marţi, 17 septembrie 2013, 16:35)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui luavardna

   Nu cred ca 20-30% platesc impozitul pe chirii. eu cred ca procentul e sub 10%, format din inchirierile catre firme sau catre persoane care deconteaza cuantumul chiriei.

   Daca se voia cresterea incasarilor trebuia scazut impozitul pina la o valoare insignifianta, sa zicem 5%, dubalata de controale dure, incit orice persoana care inchiriaza sa fie indemnata sa declare chiria. Dupa care, in citiva ani, incet, incet, sa creasca gradual impozitul. Exact cum au facut cu tigarile. Daca se scumpeau de la 5 lei la 13 lei, nimeni nu mai cumpara "cu timbru". Asha, cu 50 de bani pe trimestru, au ajuns, usor, usor spre 3 euro.
   • +3 (3 voturi)    
    era o solutie mult mai simpla (Miercuri, 18 septembrie 2013, 1:23)

    zaboo [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    nu mai lasam contul "Creditare societate" decat prin virament bancar si cu contract solid in spate - si atunci sa vezi efecte
 • +12 (12 voturi)    
  Cresterea Fiscalitatii Guvernului USL-ist (Marţi, 17 septembrie 2013, 16:36)

  uluit [utilizator]

  Daca pana acum aveam de gand sa fac investitii in domeniul imobiliar. Cu asemenea masuri, actualii diletanti, care impun taxe si impozite m-au convins ca, nu merita sa mai fac efortul. Voi ajunge sa fac afaceri in alte tari, in care taxele sunt mai mici, iar beneficiile sunt mai bune din partea societatii.

  Deja, sumele trimise de romanii plecati la munca in strainatate, sunt cu mult mai mici.

  Se anunta ca, va curge "lapte si miere" pe strazile parasite.
 • -4 (4 voturi)    
  hai sa citim (Miercuri, 18 septembrie 2013, 6:03)

  nicost [utilizator]

  fratilor din 2006 se aplica acest inpozit pentru sanatate la cei cu venituri din chirii,mai ales celor care nu aveau calitatea de angajat si pensionarilor,cititi codul fiscal din 2006,va spune unul care a fost patit si a trebuit sa plateasca retro activ 30 000 000 de milioane in bani astia intrand si taxa de fraier adica dobanda la dobanda si peste dobanda,pentru ca functionari statului nu si-au facut datori la timpul potrivit,cand au incasat bani pe inpozitu pe venit din chirii
  • +4 (4 voturi)    
   gresit, deci hai sa citim (Miercuri, 18 septembrie 2013, 10:40)

   BradCalin [anonim] i-a raspuns lui nicost

   acest impozit se aplica din 2006 pentru orice venit declarat, daca cel impozitat nu realiza venituri salariale.
   asa ca e o mare diferenta, intre ce a fost atunci, si ce e acum. acum, chiar daca ai salariul de 2000 euro, si e impozitat la alb, platesti noua taxa. poate gresesc, si garsoniera mea va avea o pensie bunicica peste 20 ani, dar pana atunci nu e corect.
   deci, hai sa citim inainte de a da sfaturi
 • -1 (5 voturi)    
  Cei care sunt proprietari (Miercuri, 18 septembrie 2013, 9:19)

  John M. [utilizator]

  de zeci sau chiar sute de apartamente sunt cei care au facut bani in perioada "capitalismului de cumetrie" si acum fac si mai multi bani din chirii. Investitia e sigura si se poarta in toate tarile capitaliste. Lasati sa fie taxati. E absolut normal. Problema e ca cei care sunt in pozitii politice inalte si care sunt si cei mai bogati o sa se eschiveze cumva...Il vedeti pe Negoita & Co aplaudand legea?!
  • -1 (1 vot)    
   cum stai cu citirea? (Miercuri, 18 septembrie 2013, 11:22)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui John M.

   92% dintre romani au proprietate (record MONDIAL). Cati inchiriaza te lasa sa ghicesti, dar nu sunt doar 2-3!
   presupun ca te roade capra vecin ului (el inchiriaza si tu nu)...... sau ai luat ceva lectii de marxism de la Ponta [am vazut in anii '50: ai casa, ti-o luam sau te taxam pana cand dai faliment]
   • +1 (1 vot)    
    N-ai inteles... (Miercuri, 18 septembrie 2013, 14:42)

    John M. [utilizator] i-a raspuns lui cinic

    (nici nu ma mira!)
    Anyway, in capitalismul adevarat platesti taxe pe orice dollar pe care-l faci. La sfarsit de an fiscal, listezi profitul si cheltuielile si brosura pe care o iei de la biblioteca locala sau de pe net iti spune exact cat ai de primit inapoi de la stat sau cat mai ai de platit.

    Nu ma roade nicio capra... In America le vedem numai la National Geographic.
    • -1 (1 vot)    
     habar n-ai! (Miercuri, 18 septembrie 2013, 16:15)

     cinic [utilizator] i-a raspuns lui John M.

     in USA se GLOBALIZEAZA veniturile si se fac deduceri. Autoritatea fiscala din RO nu poate globaliza (nicio baza de date din RO nu e integrata), asa ca daca ai o pensie din DObrogea, un salariu din Hunedoara si cate un imobil in alte trei judete, NU SE CUMULEAZA!!
     diferenta mare fata de USA.
     Iar "marii proprietari"sunt cativa cu rezidenta fiscala aiurea.
     • 0 (0 voturi)    
      Ba am! (Sâmbătă, 21 septembrie 2013, 7:51)

      John M. [utilizator] i-a raspuns lui cinic

      Imi fac taxele singur. N-am vrut sa intru in amanunte ca nu intereseaza pe nimeni din Ro. Toata lumea uraste ziua de 15 Aprilie -the deadline for taxes- ,dar toata lumea plateste! IRS (Internal Revenue Service) e cea mai temuta agentie din tara. Ea poate ruina viata cuiva in a snap, ca Securitatea ceausista pe vremuri.
 • +6 (6 voturi)    
  gata, nu mai platesc (Miercuri, 18 septembrie 2013, 9:52)

  BradCalin [anonim]

  deci situatia e cam asa: am o garsoniera, pe care o inchiriez. de asemenea un apartament, in care locuiesc, dar la care mai am de plata cam de doua ori cat valoreaza garsoniera.
  pana mai ieri, am fost unul dintre putinii corecti, care facea, ba chiar insista sa faca contract de inchiriere, inregistrat la finante.
  a venit prima buba, cu certificatul energetic. pur si simplu nu a vrut sa imi inregistreze contractul fara acea hartie, care costa 300 ron( daca nu ar fi facuta intun apartament, fara deplasare la locul "faptei", si daca nu s-ar da pe ochi frumosi, poate ar fi utila, dar pentru vanzare).
  acum asta, in consecinta am scazut chiria cu 10 euro, dar nu mi fac contract. de ce? pentru ca tot atat m-ar costa? din cauza birocratiei, si a nesimtirii.
  am un salariu bun, chiar foarte bun pentru zilele noastre, totul la alb. platesc aprox 2000 ron/luna la pensii. cu ce ma ajuta pe mine, aceasta noua (da e noua, sa nu imi povesteasca cu largirea bazei) taxa? imi creste pensia? hahaha. nu vreau sa aud de solidaritate sociala. am avut o pauza intre joburi de 2 luni, nu m-am "facut" somer sa fiu asigurat, astfel, nefiind anuntat am platit vreo 5 milioane cu actualizari, la CAS. am facut contractul de inchiriere pe numele ambilor soti, iar sotia nerealizand venituri, fiind in CIC, a trebuit sa platesca pe 2 ani CASS la salariul minim :d
  de ce e considerat venit ala? de ce nu pot deduce din venituri rata pe care o platesc la banca? pentru ca asta fac: dintr-un buzunar merge in altul.
  din pacate de grava fiscala nu poate fi vorba, ca vorba aia, bati tot calul ala care trage, asa ca astept sugestii de evaziune pe salariu. chiar nu vreau sa platesc toti asistatii sociali, toti pensionarii la 40 ani, si acum, cu noua taxa, sa le mai dau de o votca.
 • +3 (3 voturi)    
  5.5% aceeasi baza ca 16% (Miercuri, 18 septembrie 2013, 10:38)

  benicio [utilizator]

  Eu nu stiu de ce se scarpina dupa ureche Guvernul. E logic, baza de impozitare pentru acel 5.5% contributii la sanatate trebuie sa fie aceeasi cu baza de impozitare pentru 16% cota unica. Aici intra chirii, activitati independente, vanzari de actiuni etc.
  Dar, pentru ca aceasta uniformizare a contributiilor CASS sa fie legitima, ar trebui ca si serviciile prestate de spitalele de stat sa fie diferentiate, in functie de nivelul contributiei anuale. De ce sa aiba parte de acelasi tratament cel ce contribuie 500 de lei pe an, cu cel ce contribuie 5000 de lei? Ar trebuie sa existe 4-5 pachete de servicii, ceva de genul ofertelor de la clinicile private. Abia atunci spitalele de stat vor putea sa faca o concurenta serioasa celor private.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by