Cipru intentioneaza elimine treptat controlul capitalurilor pana in luna ianuarie, a declarat presedintele tarii, Anastasiades Nicos, citat de Financial Times. Cipru a introdus acest mecanism in lu na martie, dupa prabusirea sistemului bancar. Sunt mentinute limita de 300 de euro a retragerilor zilnice de la bancomate si verificarea/aprobarea tranzactiilor care implica sume mari de bani.

Guvernul din Cipru a prelungit in aprilie cu o saptamana masurile de control al capitalurilor dar a mai relaxat resctrictiile, potrivit Wall Street Journal. Nivelul transferurilor financiare permise urcase de la 25.000 de euro la 300.000 de euro iar limita transferurilor de bani inafara tarii a crescut de la 5000 de euro, la 20.000 €. Turistii ciprioti care pleaca in excursie in strainatate pot lua cu ei 2000 € .

Pot fi facute plati ale salariilor angajatilor care lucreaza in afara Republicii si plati privind cheltuieli de subzistenta pana la 10.000 pe trimestru de scolarizare pentru persoanele care studiaza in strainatate sau pentru rude de gradul intai ale persoanelor care isi au resedinta obisnuita in Cipru, cu prezentarea de probe relevante.

  • Transportul de bancnote euro sau valuta straina peste suma de  3000 euro sau echivalentul in moneda straina de persoana, pe calatorie in strainatate, se interzice. Directorul vamii va pune in aplicare aceasta masura.
  • Masurile restrictive se aplica pentru toate conturile, plati si transferuri, indiferent de moneda, cu exceptia misiunilor diplomatice.

Vezi aici in ce a constat limitarea capitalurilor in Islanda

  • Masurile privind controlul capitalurilor ii afecteaza cel mai mult pe ciprioti, o serie de surse media scriind ca miliardarii rusi si-au retras discret banii pe care ii aveau in depozitele din bancile cipriote

Intr-o nota transmisa membrilor sai, IIF atrage atentia ca economia cipriota s-ar putea contracta cu 20% in urmatorii doi ani.