Factura afacerii "Balena de la Londra" continua sa se agraveze pentru banca JPMorgan Chase, care va plati amenzi in valoare de 920 de milioane de dolari pentru patru autoritati de reglementare britanice si americane, fiind in continuare vizata de alte anchete, scrie AFP.

In urma unei serii de acorduri amiabile publicate joi, banca a acceptat sa plateasca Statelor Unite 200 milioane de dolari autoritatii de reglementare bursiera (SEC), 300 de milioane autoritatii de reglementare bancara (OCC) si 200 de milioane pentru Federal Reserve (Fed). In Marea Britanie, va plati 220 de milioane de dolari autoritatii bursiere FCA.

Aceste amenzi sanctioneaza in special lipsa unor sisteme de control si de informatii interne la JPMorgan in legatura cu investitiile "Balenei de la Londra", Bruno Iksil, un broker francez al bancii supranumit astfel datorita enormelor pozitii riscante asupra derivatelor pe credite. La inceputul lui 2012, aceste pozitii au devenit prea vizibile si brokerii altor banci au pariat impotriva lui, fortand JPMorgan sa-si inchida pozitiile.

In urma acestor incidente, banca a anuntat ca a pierdut sase miliarde de dolari, o lovitura dura pentru reputatia sa, in conditiile in care pana atunci rezistase bine in raport cu concurenta in fata crizei.

Bruno Iksil a ajuns si el la un acort cu autoritatile, care ii garanteaza imunitatea in schimbul cooperarii. Unul dintre subordonatii sai, francezul Julien Grout, si seful sau, spaniolul Javier Martin-Artajo, au fost in schimb pusi sub acuzare de autoritatile americane, care ii acuza pe cei doi ca au ascuns pierderile bancii.

Intr-un document separat, JPMorgan a precizat ca Departamentul american al Justitiei, autoritatea de reglementare a pietelor produselor derivate (CFTC) si autoritatile financiare din statul Massachusetts (Massachusetts Securities Division) continua anchete separate, ceea ce ar putea atrage amenzi suplimentare.