Alegerile din Germania au iesit cum trebuie pentru Angela Merkel, insa lasa Europa si moneda euro intr-o stare de incertitudine. Victoria zdrobitoare a lui Merkel arata ca o buna parte din puterea partidului sau rezida in alegatorii care au abandonat "corabia" partenerului de coalitie, FDP. Prin urmare, alegerile o aduc pe dna.Merkel in postura de a forma o coalitie bizara fie cu SPD, fie cu ecologistii.

Ideea e ca una dintre aceste posibile coalitii ar trebui sa fie mai prietenoasa cu UE, din moment ce partidele de stanga tind sa fie mai generoase cu ideea proiectului comunitar decat este Merkel. Dar chiar si o "mare coalitie" cu SPD va fi orice mai putin "mareata", de unde si riscul ca rolul de lider al Germaniei in Europa sa devina pe atat de mic, pe cat de mare a fost victoria lui Merkel. Si asta pentru ca orice decizie la nivel european trebuie recalculata in termeni de "risc intern" pentru Germania, in conditiile unei coalitii inconfortabile.

Angela Merkel va continua, probabil, sa aplice reteta care i-a mentinut succesul pana acum, cu mici concesii ici colo, cum ar fi al treilea val de rascumparare acordat Greciei, pentru a evita ca acea criza sa se extinda in alte regiuni. Ceea ce nu vom vedea de acum inainte, insa, va fi o noua viziune pentru Europa. Marea Problema pentru UE este ceea ce va duce la ruperea uniunii, in cele din urma, daca nu se va gasi un raspuns: moneda unica si o singura banca centrala intr-o uniune de state suverane.

Uniunea Europeana este o casa fara fundatie, iar o asemenea casa nu poate rezista la infinit. O noua coalitie condusa de Germania nu va aseza aceasta tara pe drumul constructiei unei asemenea fundatii; cel mult o vom vedea pe dna.Merkel carpind si reparand crapaturile din pereti, in timp ce casa va continua sa se clatine.

Euro a ajuns saptamana trecuta la cea mai ridicata valoare comparativ cu dolarul american, iar Banca Federala a SUA a socat lumea intreaga, anuntand ca nu va renunta la programul de achizitii de obigatiuni. Dar chiar si daca ar fi facut-o, expansiunea balantei Bancii tot va ajunge curand la 1 trilion, si asta numai in 2013.

Intre timp, balanta Bancii Centrale Europene a scazut cu 25%, in acelasi interval. Euro nu va face altceva decat sa se devalorizeze daca Merkel nu se va angaja ca va conserva viitorul UE si va spori rolul BCE. In caz contrar, ne vom intoarce la vechea poveste cu ¬ruperea uniunii¬.

Europa deja risca prin formarea noului guvern german, iar un Euro in crestere va accelera aceste tensiuni din UE, motiv pentru care credem ca se va ajunge rapid la urmatorul capitol din istoria acestei uniuni bizare, oricare ar fi el.