Bursa de Valori Bucuresti nu a jucat un rol important in economia din Romania si nici nu a fost demult in centrul atentiei internationale. Dar, dupa o perioada de turbulente in care tara a suferit furtuni politice si alegeri generale frenetice, situatia e pe cale sa se schimbe, scrie marti Lucian Anghel, presedintele BVB pe blogul Financial Times.

Lucian Anghel, presedinte BVBFoto: AGERPRES

La nivel macro, sustine fostul economist sef al BCR, Romania si-a facut temele. In primele sapte luni ale acestui an , deficitul bugetar s-a ridicat la doar 0,98% din PIB , fata de tinta anuala de 2,3 la suta, iar contul curent a fost ope surplus.

Datoria publica a fost de 36,7% din PIB (aprilie 2013), un nivel pe care multe economii europene mai mari arputea sa-l invidieze; cresterea economica medie timp de doi ani consecutivi a fost de la 1%-poate modesta, dar care confirma ca suntem pe drumul cel bun. Sa nu uitam in acelasi timp ca aceste rezultate au urmat unei consolidari fiscale vitale, foarte dificil de decis din punct de vedere politic intr-un an electoral (2012), mai spune Anghel.

Inutil sa spun, mai sunt multe de facut, in special in ceea ce priveste guvernanta corporativa la companiile de stat sau in domeniul reformei pensiilor si a Sanatatii. Trebuie de asemenea gandita o strategie de atragere a investitiilor straine.

Dar, in timp ce la nivel macro lucrurile arata bine, la nivel micro sunt mai complicate .

De cativa ani vorbim de privatizarea intreprinderilor de stat prin intermediul bursei de valori, si acolo am si ramas- la vorbe. Criza financiara a inrautatit lucrurile. Intr-o piata bursiera extrem de volatila , cele mai multe companii listate au pierdut consistent din valoare . (...)

Dar acest lucru a inceput sa se schimbe: BVB este acum in cautarea rolului clasic pe care o asemenea piata ar trebui sa il aiba: cel de sursa de finantare pentru companiile locale si de platforma pentru privatizarea eficienta a firmelor de stat .

Citeste textul integral semnat de Lucian Anghel pe blogul Financial Times.