Lucian Anghel (BVB), pe blogul FT: In timp ce la nivel macro lucrurile arata bine, la nivel micro sunt mai complicate
La nivel macro, sustine fostul economist sef al BCR, Romania si-a facut temele. In primele sapte luni ale acestui an , deficitul bugetar s-a ridicat la doar 0,98% din PIB , fata de tinta anuala de 2,3 la suta, iar contul curent a fost ope surplus.
Datoria publica a fost de 36,7% din PIB (aprilie 2013), un nivel pe care multe economii europene mai mari arputea sa-l invidieze; cresterea economica medie timp de doi ani consecutivi a fost de la 1%-poate modesta, dar care confirma ca suntem pe drumul cel bun. Sa nu uitam in acelasi timp ca aceste rezultate au urmat unei consolidari fiscale vitale, foarte dificil de decis din punct de vedere politic intr-un an electoral (2012), mai spune Anghel.
Inutil sa spun, mai sunt multe de facut, in special in ceea ce priveste guvernanta corporativa la companiile de stat sau in domeniul reformei pensiilor si a Sanatatii. Trebuie de asemenea gandita o strategie de atragere a investitiilor straine.
Dar, in timp ce la nivel macro lucrurile arata bine, la nivel micro sunt mai complicate .
De cativa ani vorbim de privatizarea intreprinderilor de stat prin intermediul bursei de valori, si acolo am si ramas- la vorbe. Criza financiara a inrautatit lucrurile. Intr-o piata bursiera extrem de volatila , cele mai multe companii listate au pierdut consistent din valoare . (...)
Dar acest lucru a inceput sa se schimbe: BVB este acum in cautarea rolului clasic pe care o asemenea piata ar trebui sa il aiba: cel de sursa de finantare pentru companiile locale si de platforma pentru privatizarea eficienta a firmelor de stat .
Citeste textul integral semnat de Lucian Anghel pe blogul Financial Times.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid