(Cica) ANAF vrea identitate vizuala noua si are brief. Am primit pe adresa de office a firmei un e-mail trimis de o oarecare doamna de la ANAF in care nu scria nimic dar era atasat un document word numit "Scrisoare de intentie". Documentul original poate fi gasit aici: Scrisoare de intentie – proiect SMIS 31224- 12 09 2013 si este in fapt o invitatie de participare la licitatie. Prima observatie: lipsa de elementara politete in abordarea unui posibil furnizor de servicii. Data si numarul de inregistrare a Scrisorii este 12.09.2013. Data limita pentru depunerea ofertei este conform documentului 24.09.2013, scrie Bogdan Branzas pe blogul lui.

Colega mea Simona cere in scris informatii suplimentare. Raspuns: le gasiti la noi pe site.

A doua observatie: lipsa de un minim "savoire faire" in relatii de afaceri.

In sfarsit facem rost de documentul oficial al achizitiei publice prin e-mail. Raspund personal acelui e-mail si acelei doamne multumindu-i in primul rand pentru interesul de a colabora cu noi, aducand apoi cateva observatii la cele scrise acolo si cerand lamuriri suplimentare, cele care pot fi citite in continuare. Nici un raspuns pana in ziua de azi.

A treia observatie: dezinteres total, in contradictie flagranta cu titlul al proiectului "Dezvoltarea unui parteneriat viabil…" vezi enuntul mai jos. Parteneriat !? Nu rezulta de nici unde judecand dupa actiunile ANAF.

Si acum fondul problemei.

Din documente reiese ca ANAF isi doreste o noua identitate vizuala si un manual de identitate. Trec peste toata burtologia obisnuita aferenta documentelor de la Stat, trec peste lipsa de politete, dezinteres si lipsa de "savoire-faire" si citez urmatoarele:

"Agentia Nationala de Administrare Fiscala cu sediul in Bucuresti, str. Apolodor, nr. 17, sector 5, intentioneaza sa achizitioneze direct, in conformitate cu prevederile legale in vigoare:

- servicii pentru realizarea unui concept creativ privind identitatea vizuala a institutiei: elaborarea unui manual de identitate vizuala a A.N.A.F., precum si scrierea specificatiilor privind redesenarea si restructurarea portalului A.N.A.F. si ale site-urilor unitatilor subordonate."

"Mentionam ca achizitia se desfasoara in cadrul proiectului "Dezvoltarea unui parteneriat viabil intre Agentia Nationala de Administrare Fiscala si beneficiarii directi ai serviciilor furnizate de aceasta – premisa a eficientizarii sistemului de colectare a veniturilor publice""

"Bugetul maxim alocat: 58.050,00 lei fara TVA, echivalentul a 13.130,81 Euro (curs BNR din 22.07.2013, 1Euro = 4,4209 lei); respectiv 71.982,00 lei inclusiv TVA.

Modalitatea de achizitionare: achizitie directa."

Pentru conformitate si detalii documentul poate fi gasit in intregime aici: Anunt achizitie directa Manual id vizuala – proiect SMIS 31224- 12 09 2013 (2).

Abia acum urmeaza partea cea mai interesanta:

Ce era de facut, adica livrabilele pentru identitate (nu mai detaliez si despre portalul web):

"A. Elaborarea unui manual de identitate vizuala si reconfigurarea siglei Agentiei Nationale de Administrare Fiscala

in cadrul acestei activitati sunt vizate toate documentele interne si externe ale institutiei, inclusiv legitimatii de serviciu. Prestatorul trebuie sa furnizeze template-uri pentru documente, sa defineasca caracteristicile standard de redactare a documentelor interne si externe (paragraf, font etc.). Template-urile trebuie furnizate in mai multe formate (pentru utilizarea interna, pentru tipar s.a.m.d.) compatibile MS Word, iar elementele grafice din cuprinsul manualului se vor furniza color si alb-negru. De asemenea, Prestatorul trebuie sa respecte masurile minime de identitate vizuala prin aplicarea pe copertile manualului a elementelor grafice si informative obligatorii (potrivit Manualului de implementare si a Manualului de identitate vizuala pentru instrumente structurale 2007-2013 in România) care vor fi furnizate electronic de catre Beneficiar, ulterior incheierii contractului de achizitie publica. Prestatorul trebuie sa asigure reconfigurarea siglei Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (A.N.A.F.) din punct de vedere al culorii, fonturilor si formei. Noul concept al siglei constituie parte integranta a manualului de identitate vizuala elaborat in concordanta cu Manualul Ministerului Finantelor Publice si cu legislatia in domeniu aflata in vigoare. Sigla Agentiei Fiscale trebuie elaborata in Corel sau echivalent, convertibila la curbe, astfel incât sa poata fi utilizata in orice documentatie a institutiei. Sigla va fi furnizata in mai multe formate compatibile MS Word pentru o mai mare flexibilitate in gestionarea si arhivarea documentelor si va fi declinata, in variante adaptate, pentru unele dintre structurile agentiei."

- proiectul trebuie realizat in 15 zile de la semnarea contractului de achizitie publica.

A patra observatie: ANAF isi doreste imposibilul, frizeaza ridicolul si arata cat de mult ii pasa de propria identitate ca Institutie, de interactiunea cu furnizorii si contribuabilii, in ciuda enuntului pompos al proiectului. In toata cariera mea de 19 ani in domeniu nu am intalnit un studiu de caz asemanator in care o intreaga identitate vizuala, un manual de standarde de identitate si specificatii pentru portalul web au fost realizate in fix 15 zile lucratoare !

- conditii de participare, printre altele: participantul "sa fie titularul unui premiu de publicitate (gen Effie, Ador sau alt premiu international)".

A cincea observatie: Daca e o licitatie de branding si design de identitate, de ce conteaza premiile de publicitate ca si conditie obligatorie ? In fond, de ce conteaza vreun premiu ? Sau, de ce am mai primit noi (Branzas) acea Scrisoare? Daca acea persoana care este responsabila de licitatie s-ar fi documentat putin asupra posibililor furnizori ar fi putut afla foarte simplu ca noi nu detinem nici un premiu deoarece nu participam din principiu la concursuri, mai ales de publicitate. Suntem o companie de branding si design.

- "oferta depusa la sediul A.N.A.F. va contine obligatoriu o propunere de concept creativ plecând de la misiunea institutiei; vor fi avute in vedere: cunoasterea misiunii si a serviciilor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, calitatea si gradul de adecvare a conceptului propus (schita) la misiunea si serviciile A.N.A.F".

A sasea observatie: concept creativ pentru identitatea ANAF din 12 pana in 24 Septembrie incluzand aici weekendul ?

Sa nu uitam de pretul maxim specificat, adica "58.050,00 lei fara TVA, echivalentul a 13.130,81 Euro (curs BNR din 22.07.2013, 1Euro = 4,4209 lei); respectiv 71.982,00 lei inclusiv TVA".

A saptea observatie: Daca frunza D-nei Udrea a costat peste 800.000 Euro si proiectul s-a desfasurat pe o durata considerabila, cat de firesc este sa coste 13.000 Euro noua identitate vizuala a celei mai importante institutii de administrare fiscala care practic intra in contact cu totalitatea cetatenilor Romaniei ?

In rezumat:

ANAF, cea mai importanta institutie de administrare fiscala a Romaniei, doreste o reformulare totala a identitatii sale vizuale, standardizarea acesteia prin intermediul unui manual de identitate si reformularea portalului web in 15 zile lucratoare de la semnarea contractului la pretul maxim de 13.130,81 Euro. Selectia furnizorului trebuie sa se faca prin intermediul procedurii de achizitie directa in termen de 12 zile timp in care acesta trebuie sa realizeze si sa prezinte concepte (schite, conform ANAF) pentru livrabilele specificate. Acest demers se face in cadrul unui proiect denumit "Dezvoltarea unui parteneriat viabil intre Agentia Nationala de Administrare Fiscala si beneficiarii directi ai serviciilor furnizate de aceasta – premisa a eficientizarii sistemului de colectare a veniturilor publice" cofinantat din Fondul Social European, Programul Operational „Dezvoltarea Capacitatii Administrative", pentru implementarea activitatii "Constientizarea si educarea fiscala a contribuabililor"

Ultima observatie: Pana astazi am vazut zeci de Anunturi, Invitatii si Caiete de Sarcini emise de diverse institutii de Stat. Fara exceptie, toate sunt la fel, avand acelasi tip de abordare superficiala si neprofesionista, in total dezacord cu interesul Institutiei respective. Cred ca cineva ar trebui sa-si puna extrem de serios problema profesionalismului, competentei si chiar si a politetii acestor institutii platite din taxele noastre care cheltuie astfel sume de bani, distrugand din start orice posibilitate de a obtine rezultate reale si pozitive din cheltuirea lor.

Nu ma pot abtine: Daca atat de superficial trateaza ANAF o achizitie publica directa din bani publici cofinantata din fonduri europene, cat credit sa acord Statului si unui contract realizat prin intermediul unei legi speciale trecute prin Parlament pentru exploatarea de la Rosia Montana !? Cred ca pentru acest gen de abordare si comportament al Statului protesteaza oamenii in strada, mai mult ca orice. Si cum Statul este o notiune abstracta insa este format din cei care lucreaza in structurile sale, cata incredere sa am eu si altii in aceste persoane ca isi vor face treaba asa cum trebuie !? Absolut niciuna.

La ora la care public articolul pe blog termenul de licitatie a expirat: 24 Septembrie 2013, ora 12.

Comenteaza pe blogul lui Bogdan Branzas