In jurul orei 11,15,leul se tranzactiona in ultima sedinta a saptamanii la un nivel de 4,46 unitati in fata euro, cu cateva ore inainte de discutiile boardului FMI despre acordul cu tara noastra. Asa cum ne asteptam, leul a ramas aproape nemiscat ieri, fiind tranzactionat intr-un interval si mai ingust in jurul a 4,46/EUR pe volume in scadere. Evolutii similare s-au inregistrat si in regiune si credem ca aceste conditii vor persista astazi, intrucat piele externe sunt in continuare linistite. In alta ordine de idei, board-ul FMI decide in aceasta seara asupra noului Acord stand-by cu Romania, iar o concluzie pozitiva a discutiilor este de asteptat dupa ce s-a ajuns la un acord la nivelul staf-ului FMI in iulie si nu au aparut noi evenimente de atunci, se arata intr-o analiza a ING trimisa vineri dimineata clientilor corporate.

Un nou acord preventiv de finantare va fi in mod formal demarat insa dupa aprobarea Comisiei Europene, cel mai probabil in urma sedintei ECOFIN de la mijlocul lunii octombrie. Data acestei sedinte este foarte aproape de termenul final pentru incheierea vanzarii CFR Marfa, proces care a inceput in urma cu cateva luni si care a fost un angajament cheie al precedentului Acord stand-by. Indiferent insa de rezultatul privatizarii, credem ca un nou acord de finantare cu FMI-CE va fi aprobat, fapt care prognozam ca va avea o influneta limitata asupra pietelor, evenimentul fiind in mare masura asteptat.

Chiar daca eram precauti in legatura cu un rezultat negativ la licitatia de obligatiuni la zece ani de ieri, acesta ne-a surprins totusi. Ministerul finantelor a vandut suma planificata de 500 milioane lei la un randament maxim de 5,28%, cu circa 8pb peste prognoza noastra si 13pb peste cotatia superioara din piata secundara. Cu toate ca insumand 1,1 miliarde lei cererea a fost relativ ridicata (marcand cel mai mare raport cerere-oferta pentru instrumentele pe termen lung vandute in aceasta luna), aceasta ar fi fost satisfacuta la un randament mediu de 5,32%, iar o diferenta similara fata de piata secundara nu s-a mai inregistrat din iunie, cand licitatia pentru acelasi instrument s-a soldat cu un esec.

Licitatia de ieri a dovedit inca o data ca aceste ocazii sunt importante pentru procesul de evaluare a instrumentelor pe termene lungi, cu o piata mai putin lichida, fapt sugerat si de cresterea randamentelor din piata secundara cu circa 10pb dupa anuntul rezultatului. Totusi, randamentele pentru titlurile de stat in lei cu maturitati de pana la cinci ani au fost neschimbate ieri, reflectand probabil conditiile favorabile de lichiditate, desi ratelel de la 1M la 1Y au corectat recentele scaderi de la inceputul perioadei de rezerva.