In trimestrul II PIB real a inregistrat o noua crestere (cu 1,5%, variatie anuala), aceasta fiind cu 0,7 puncte procentuale mai atenuata fata de primul trimestru. incetinirea de ritm este atribuita unui efect de baza asociat dinamizǎrii activitǎtii economice in trimestrul II 2012. Cresterea economica a fost generata in exclusivitate de cererea externa neta, absorbtia interna accentuandu-si panta descrescatoare, se arata in buletinul lunar al Bancii de emisiune.

Vezi in atasament documentul integral, care arata cum "citeste"BNR evolutia economiei.

Cererea de consum a consemnat o crestere marginala, imprimata de consumul final al populatiei (+0,2 la suta). Evolutia s-a datorat, in buna masura, dinamizarii consumului de produse agricole obtinute in cadrul gospodariilor, in corelatie cu redresarea sectorului agricol in trimestrul II. O influenta de sens contrar a fost exercitata de cumpararile din reteaua comerciala, care au consemnat contractii de volum atat pe segmentul bunurilor de uz curent, cat si pe cel auto, o contributie in ultimul caz revenind efectului de baza generat de momentele diferite de lansare ale programelor de reinnoire a parcului auto in 2012 si 2013.

Formarea bruta de capital fix (investitiile) s-a plasat in continuare pe traiectorie descendenta (-3,8%), atenuata totusi fata de trimestrul I. Din perspectiva categoriilor de investitori, restrangerea cererii de investitii a fost determinata de sectorul public si de cel al populatiei, in timp ce volumul acumularilor de capital fix efectuate de companii a ramas relativ constant in termeni anuali.

Imbunatatirea performantei sectorului extern s-a datorat tranzactiilor comerciale, trimestrul II consemnand, pe de o parte, dublarea ritmului anual de crestere a exporturilor, pana la 11%, iar pe de alta parte restrangerea cu 1,5 la suta a volumului importurilor. Contributia decisiva la dinamizarea volumului vanzarilor de bunuri a revenit pietei Uniunii Europene, in timp ce volumul livrarilor extracomunitare, desi s-a mentinut pe panta ascendenta, si-a incetinit viteza de crestere. De mentionat faptul ca pe ambele piete s-a inregistrat o accelerare de ritm in cazul segmentului auto, expansiunea inregistrata in acest an (rate anuale de crestere de 19,1 si 42,3 la suta in primele doua trimestre) datorandu-se atat reinnoirii aproape complete a gamei Dacia, cat si aprecierii de care s-a bucurat autoturismul Ford B-MAX, considerat cel mai bine vandut monovolum compact de pe piata europeana in semestrul I 2013.

Restrangerea importurilor de bunuri a fost determinata de accentuarea pantei descrescatoare a achizitiilor de pe pietele non- UE, localizata in principal la nivelul materiilor prime energetice. Evolutia a fost atenuata de cresterea mai rapida a volumului tranzactiilor comerciale intra-UE, sustinuta in principal de bunurile intermediare.

Din perspectiva ofertei, pierderea de ritm consemnata de PIB real este consecinta scaderii cu 4,2% in termeni anuali a impozitelor nete pe produs, principala explicatie constand in reducerea TVA colectate, pe fondul unei absorbtii interne slabe si al cresterii productiei destinate exportului. In schimb, valoarea adaugata bruta s-a mentinut pe o traiectorie moderat ascendenta (rata anuala de 2,4 la suta, marginal superioara celei din trimestrul I).

Pentru al treilea trimestru consecutiv, sectorul serviciilor si-a incetinit viteza anuala de crestere, dinamica anuala a VAB ajungand la +1,1 la suta. Rezultate inferioare anului precedent au

fost inregistrate de activitatile de comert si transport, precum si de serviciile de informatii si comunicatii, celelalte subsectoare mentinandu-si traiectoria usor crescatoare – dinamica cea mai alerta a fost consemnata de tranzactiile imobiliare (+3,7 la suta). VAB aferenta sectorului constructiilor s-a diminuat cu 5,4 la suta, cresterile inregistrate de volumul lucrarilor de reparatii capitale la obiectivele ingineresti si de cel al lucrarilor de reparatii curente fiind insuficiente pentru a compensa declinul persistent al segmentului principal al acestui sector – investitiile in constructii noi.

In luna iulie, volumul productiei industriale a consemnat o accelerare a dinamicii anuale (pana la 11,4%), in principal ca urmare a evolutiilor din industria prelucratoare (salt de 6,7 p.p. fata de luna anterioara, pana la 13,3 %).

Acest sector a continuat sa beneficieze de influenta favorabila a cererii externe, analiza in structura relevand intensificari de ritm anual in majoritatea ramurilor orientate catre export.

Industria chimica a consemnat, de asemenea, o dinamizare, insa ca urmare a manifestarii unui efect de baza favorabil, in prezent ramura confruntandu-se cu difi cultati. Pentru perioada august-octombrie, asteptarile raman pesimiste, indicatorul de incredere calculat de DG ECFIN indicand doar o ameliorare usoara.

Rata somajului inregistrat a stagnat in luna iulie in jurul valorii de 5,3%, in timp ce rata somajului BIM a continuat sa se plaseze in apropierea nivelului maxim consemnat de la debutul

crizei economice (7,5%). Mentinerea acestui din urma indicator pe un trend ascendent in primele sase luni ale anului, coroborata cu semnale aditionale din piata – disponibilizarile curente din unele ramurile industriale (sectorul chimic, industria usoara), precum si cele programate –, contureaza o perspectiva mai degraba pesimista asupra pietei muncii. in aceste conditii, accelerarea, in luna iulie, a dinamicii anuale a castigului salarial mediu net pana la 5,1 la suta este de natura temporara, reflectand acordarea unor prime ocazionale si, intr-o anumita masura, majorarea salariului minim de la 750 la 800 de lei.

Activitatea de comert si servicii a revenit in plaja valorilor pozitive in iulie (crestere anuala de aproape 2 la suta), pe fondul unei evolutii marcate in continuare de volatilitate pe segmentul

comercial. Grupa bunurilor durabile a consemnat o revigorare a volumului cifrei de afaceri, contributia principala in acest sens revenind achizitiilor de autovehicule, impulsionate de derularea programului de reinnoire a parcului auto. In ceea ce priveste comertul cu bunuri de uz curent, in luna iulie s-a consemnat o stagnare in termeni anuali, in conditiile in care intensificarea comertului cu produse farmaceutice a fost contrabalansata de scaderile anuale (mai temperate fata de perioada anterioara) ale vanzarilor de carburanti si respectiv de bunuri alimentare.

Incasarile din servicii de piata destinate populatiei au crescut cu 1,1 la suta, luna iulie marcand redresarea vizibila a activitatii operatorilor din turism (+24 la suta in termeni anuali), probabil

in asociere cu ofertele mai atractive promovate pe perioada verii 2013.

Conform datelor preliminare, valoarea exporturilor de bunuri a avansat in luna iulie cu 18,1% in termeni anuali, beneficiind de amplificarea cererii pe ambele segmente majore de piata – Uniunea Europeana si spatiul extracomunitar (+20 la suta, respectiv +13,7 la suta). in cadrul sectorului manufacturier, o serie de activitati au continuat sa inregistreze performante robuste la export – industria mijloacelor de transport auto, industria alimentara, industria de masini si echipamente, industria de prelucrarea a lemnului, industria textila, industria mobilei. O crestere alerta s-a produs si in cazul importurilor de bunuri (+11,3%), astfel incat deficitul comercial si-a atenuat ritmul anual de contractie pana la 34,5%, valoarea inregistrata fi ind de 366 milioane euro.

In luna iulie 2013, rata anuala de crestere a preturilor productiei industriale pentru piata interna a incetinit la 3,8%, cel mai scazut nivel din ultimul an, sub infl uenta unui mix de factori: ieftinirea energiei electrice, continuarea trendului descendent al preturilor interne si externe ale unor materii prime (agricole, metale), aprecierea monedei nationale in raport cu principalele

valute. Astfel, pierderi mai importante de ritm au consemnat preturile bunurilor energetice si intermediare, in cazul primei grupe o infl uenta de sens contrar revenind ascensiunii pretului titeiului pe pietele externe, pe fondul cresterii sezoniere a consumului global, problemelor de aprovizionare din Libia si Irak, dar si temerilor privind posibilitatea extinderii tensiunilor din Egipt. in ceea ce priveste preturile bunurilor de capital, dinamica anuala s-a mentinut la un nivel similar celui din perioada anterioara.

Citeste intreg documemtul in atasament