"Acest nou proiect de lege a fost initiat de CCIR ca urmare a respingerii de catre Senat a initiativei legislative B69/2013, prin care s-a incercat trecerea Oficiului National al Registrului Comertului in subordinea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, preluarea de catre CCIR a controlului asupra 90% din veniturile ONRC si anularea autonomiei si independentei Camerelor de Comert si Industrie judetene.
Adoptarea proiectului de lege L285/2013 ar avea repercusiuni grave asupra mediului de afaceri, a economiei nationale si a functionarii Camerelor de Comert si Industrie judetene, ca entitati asociative autonome ale agentilor economici.
Va prezentam o imagine de ansamblu cu privire la Propunerea legislativa L285/2013:
- Potrivit noului proiect de lege, firmele vor avea nevoie de avizul CCIR pentru a inregistra marci la O.S.I.M. De asemenea, orice targ sau expozitie va trebui sa fie autorizat de catre o camera de comert. Un alt articol impune companiilor din Romania sa se inregistreze in Catalogul Firmelor administrat de Sistemul Cameral. Aceste prevederi contravin legii concurentei si legislatiei europene si vor creste presiunea birocratica asupra firmelor.
- Initiatorii proiectului legislativ instituie contraventii si amenzi pe care CCIR le-ar putea aplica firmelor, pentru nerespectarea unor prevederi care nu au nimic de a face cu principiile unei economii libere. Avand posibilitatea de blocare a activitatii firmelor, camerele de comert se transforma intr-un organ de represiune.
- Initiatorii proiectului L285/2013 incearca in continuare sa elimine autonomia Camerelor de Comert Judetene. Proiectul legalizeaza relatiile de obedienta si dependenta totala a Camerelor judetene fata de Presedintele CCIR, al carui mandat este ¬pe viata¬. Actualele Camere de Comert si Industrie judetene sunt desfiintate si reinfiintate numai cu acordul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.
- Conform legislatiei in vigoare, fiecare presedinte de Camera de Comert judeteana este ales prin vot de Adunarea Generala a membrilor respectivei Camere de Comert. Prin noul proiect de lege, presedintii trebuie validati de biroul de conducere al CCIR. In acest fel, este restransa libertatea de exprimare si asociere a membrilor, incalcandu-se prevederile Constitutiei Romaniei.