Potrivit opiniilor exprimate in luna septembrie 2013, de catre managerii societatilor comerciale, se contureaza pentru perioada septembrie - noiembrie 2013 tendinta de crestere moderata in industria prelucratoare, relativa stabilitate in servicii, scadere moderata in sectorul de comert si scadere in constructii, in raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural furnizat de Statistica. Soldul conjunctural indica perceptia repondentilor asupra dinamicii unui fenomen, dar NU trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii valorii indicatorului.

  • Industrie prelucratoare  -  Tendinta de crestere moderata a activitatii 

In cadrul anchetei de conjunctura din luna septembrie 2013, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +11%).

In ceea ce priveste estimarea productiei, pentru unele dintre activitati se va inregistra tendinta de crestere si anume: fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +32%), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (sold conjunctural +27%), fabricarea hartiei si a produselor din hartie si fabricarea substantelor si a produselor chimice (solduri conjuncturale +24%).

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +4%).

In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucratoare.

  • Constructii   -  Tendinta de scadere a activitatii 

Potrivit estimarilor din luna septembrie 2013, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni, scadere a volumului productiei (sold conjunctural -18%) si a numarului de salariati (sold conjunctural -17%).

Managerii estimeaza scadere moderata a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -13%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza relativa stabilitate a acestora (sold conjunctural +4%).

  • Comert cu amanuntul  -  Tendinta de scadere moderata a activitatii 

In sectorul de comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de scadere moderata a activitatii economice (sold conjunctural -15%) si a volumului total al vanzarilor de marfuri (sold conjunctural -12%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra scadere moderata (sold conjunctural -9%).

Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +4%).

Managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri moderate pentru urmatoarea perioada (sold conjunctural +13%).

  • Servicii  -   Tendinta de relativa stabilitate a activitatii 

Conform estimarilor din luna septembrie 2013, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste relativa stabilitate (sold conjunctural +4%).

In sectorul de servicii se estimeaza pentru urmatoarele trei luni, scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -6%).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural +4%).

Cateva precizari:

Anchetele de conjunctura sunt anchete calitative, al caror scop este analiza tendintei de evolutie a indicatorilor economici pe termen scurt si mediu. Aceste anchete sunt complementare anchetelor statistice cantitative, de care difera prin metoda si utilizare.

Ceea ce e caracteristic anchetelor de conjunctura este ca in loc de cifre exacte, raspunsul obisnuit il constituie o apreciere a repondentului fata de nivelul "peste normal/ normal/ sub normal", in cazul intrebarilor de nivel, sau de genul: "a crescut/ la fel/ a scazut" sau "va creste/ la fel/ va scadea", in cazul intrebarilor care indica o evolutie in timp a unui fenomen.

Raspunsurile primite (managerii intreprinderilor din esantionul supus cercetarii statistice aleg o singura varianta de raspuns la acest tip de intrebari) sunt apoi prelucrate, iar rezultatul final se obtine sub forma unui sold conjunctural procentual, obtinut ca diferenta intre procentajul celor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.

Urmatoarele praguri de interpretare a soldurilor conjuncturale au fost convenite (stabilite):

pana la +/- 5% relativa stabilitate;

de la +/- 6% pana la +/-15% crestere moderata, respectiv scadere moderata;

de la +/- 16% pana la +/- 40% crestere, respectiv scadere;

peste +/- 40% crestere accentuata, respectiv scadere accentuata.

Soldurile conjuncturale sunt calculate pe baza datelor prelucrate si agregate conform CAEN. Rev2.

Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2520 agenti economici), constructiilor (1601), comertului cu amanuntul (2114) si serviciilor (2545). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de +/- 5% la nivel total sector.

S-a utilizat sondajul stratificat simplu aleator, iar variabilele de stratificare sunt activitatea principala si marimea intreprinderii.

Anchetele de conjunctura sunt realizate in cofinantare, cu contributia Comisiei Europene - DGECFIN (Bruxelles).