Comisia Europeana (CE) a solicitat la sfarsitul saptamanii trecute in mod oficial Romaniei sa ia masuri de modificare a procedurii administrative de rambursare a TVA. Desi legislatia prevede ca solicitarile de rambursare a TVA trebuie solutionate in termen de maxim 45 zile, in realitate acestea dureaza mult mai mult, fiind inregistrate intarzieri chiar si de 1 an de zile sau chiar mai mult. Multi contribuabili romani au suferit pierderi semnificative datorita acestei practici sau chiar au fost nevoiti sa isi lichideze afacerile in Romania. In acest sens, CE a atentionat Romania ca aceasta practica incalca legislatia comunitara care prevede faptul ca cererile de rambursare a TVA trebuie rambursate cu rapiditate astfel incat sa nu creeze dificultati financiare contribuabililor.

Alin-Negrescu-KPMGFoto: Hotnews

Alin Negrescu, tax senior manager in cadrul KPMG Romania, mentioneaza ca demersul din partea CE constituie un semnal incurajator pentru mediul de afaceri din Romania, pentru care problema rambursarilor de TVA devenise in ultimul timp o povara atat financiara, prin blocarea unor sume importante de bani, cat si administrativa, daca avem in vedere faptul ca majoritatea rambursarilor de TVA se solutionau in urma unei inspectii fiscale. Rapiditatea acestor rambursari ar putea constitui si un semnal pozitiv pentru reorientarea investitorilor straini catre tara noastra.

Comisia Europeana a solicitat in mod oficial Romaniei sa isi modifice practicile administrative de rambursare a TVA. Aproape toate cererile de rambursare a TVA sunt sistematic solutionate cu intarzieri nerezonabile, durand uneori peste 180 de zile. Aceasta practica nu este conforma cu normele UE in materie de TVA care prevad ca TVA-ul ar trebui sa fie rambursata cu rapiditate astfel incat sa nu creeze o povara administrativa pentru contribuabili. Chiar si in cazul in care statele membre dispun de o anumita marja de manevra pentru a stabili conditiile de rambursare, contribuabilii romani suporta povara TVA pentru o perioada de timp prea indelungata, ca urmare a intarzierilor curente.

Solicitarea Comisiei ia forma unui aviz motivat (a doua etapa a actiunii de constatare a neindeplinirii obligatiilor). In absenta unui raspuns satisfacator in termen de doua luni, Comisia ar putea trimite Romania in fata Curtii de Justitie a UE.