"Bancile au un camp larg de actiune. Ieftinirea imprumuturilor in lei este de natura sa sprijine crestere economiei romanesti", a declarat Mugur Isarescu cu ocazia briefingului de presa care a urmat sedintei Consiliului de Administratie in care s-a redus dobanda cheie. Reamintim ca luni BNR a redus rata dobanzii de politica monetara la 4,25% pe an ( de la 4,5%), in linie cu asteptarile analistilor economici. In sedinta de luni, membrii Consiliului de Administratie au mai decis mentinerea nivelurilor ratelor rezervelor minime obligatorii.

Mugur Isarescu, Guvernatorul BNRFoto: Agerpres

HotNews.ro a transmis LIVE TEXT declaratiile Guvernatorului BNR.

Iata discursul de luni al lui Mugur Isarescu:

  • Rata anuala a inflatiei si-a continuat trendul descendent atingand nivelul de 3,67 la suta in luna august fata de 4,41 la suta in luna precedenta datorita scaderii preturilor volatile, in principal cele ale produselor alimentare si pe fondul persistentei deficitului de cerere agregata. Rata anuala a inflatiei de baza CORE 2 ajustata a coborat la nivelul de 2,24 la suta in luna august 2013.
  • Aceasta tendinta, in linie cu prognozele bancii centrale conform celui mai recent Raport asupra Inflatiei, intareste perspectiva favorabila a plasarii ratei anuale sub tinta de 2,5 la suta in perioada urmatoare.
  • Reluarea procesului de dezinflatie a permis angajarea unui nou ciclu de relaxare a politicii monetare in conditiile unei ancorari eficace a anticipatiilor inflationiste si ale monitorizarii atente a evolutiilor mediului intern si international. Scaderea ratei dobanzii de politica monetara a fost preluata recent de ratele dobanzilor interbancare si randamentele titlurilor de stat, ceea ce evidentiaza consolidarea transmisiei politicii monetare.
  •  Impactul asupra ratelor dobanzilor la imprumuturile noi in moneda nationala acordate companiilor si populatiei este receptat cu un anumit decalaj in timp, fiind deocamdata moderat.
  • Actualizarea proiectiei pe termen scurt, realizata prin incorporarea celor mai recente informatii macroeconomice, reconfirma accentuarea dezinflatiei pana in prima parte a anului 2014, ca urmare a influentei favorabile tranzitorii datorate reducerii TVA la paine si alte produse de panificatie si respectiv, recoltei agricole bune din acest an. In acelasi timp, o serie de factori atenueaza aceasta perspectiva, si anume: accelerarea procesului de dezintermediere transfrontaliera din sistemul bancar si volatilitatea apetitului pentru risc al investitorilor ca urmare a evolutiilor de pe plan mondial.
  • In acest context, CA al BNR a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 4,25 la suta pe an de la 4,5 la suta. Astfel, incepand cu 1 octombrie 2013, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) va cobori la nivelul de 7,25 la suta pe an de la 7,5 la suta, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit va fi de 1,25 la suta pe an. CA al BNR a decis totodata continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
  • Continuarea procesului de ajustare a conditiilor monetare are in vedere mentinerea pe termen mediu a stabilitatii preturilor, corespunzator tintei stationare a BNR de 2,5 la suta, precum si consolidarea premiselor pentru redresarea sustenabila a creditarii sectorului privat, refacerea increderii si realizarea unei cresteri economice de durata.
  • Activitatea economica, in pofida unei ameliorari a perspectivelor sale, a consemnat evolutii diferite in structura. Exporturile nete ¬ principala sursa de relansare economica ¬ s-au reflectat in continuare pozitiv asupra productiei industriei prelucratoare si a contului curent, compensand impactul nefavorabil exercitat de redresarea lenta a consumului final si a investitiilor asupra ritmului de crestere anuala a PIB.
  • Dinamica anuala reala a imprumuturilor acordate sectorului privat ramane in teritoriu negativ. Institutiile de credit au insa in continuare un camp semnificativ de actiune pentru reducerea ratelor de dobanda la imprumuturile acordate sectorului real, cu respectarea normelor de prudentialitate. Ieftinirea imprumuturilor in moneda nationala este de natura sa sprijine si consolideze cresterea sustenabila a economiei romanesti.
  • Conduita echilibrata a politicii monetare coroborata cu un mix adecvat al celorlalte politici macroeconomice si cu noul acord preventiv de finantare externa incheiat cu institutiile internationale va contribui la consolidarea stabilitatii economiei romanesti si intarirea rezistentei acesteia fata de socuri externe.
  • BNR reafirma ca va monitoriza atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin calibrarea conduitei politicii monetare si utilizarea corespunzatoare a instrumentelor de care dispune, sa asigure stabilitatea preturilor pe termen mediu si stabilitatea financiara.
  • Conform calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 5 noiembrie 2013 cand va fi analizat Noul Raport trimestrial asupra inflatiei.
  • Modul in care bancile au raspuns semnalelor BNR s-a reflectat cu moderatie si intarziat in politicile bancilor comerciale
  • Bancile au redus insuficient dobanzile la credite. Nu au nicio justificare economica. Nu au motive sa nu reduca
  • Bancile nu au incotro, vor fi nevoite sa reduca dobanzile. Facilitatea de depozit a ajuns la 1,25% si se va reduce si mai mult
  • Este in interesul bancilor comerciale sa ieftineasca semnificativ creditele in lei
  • Suntem atenti ca atunci cand dozam masurile noastre, sa nu se ajunga in situatia ca bancile sa reduca dobanzile la depozite.Unele si asa au intrecut masura. De asta nu am redus mai mult, pentru ca aceasta reducere sa nu se duca in dobanzile la depozitele atrase.

Guvernatorul a refuzat sa raspunda intrebarilor legate de eventualul interes al bancii centrale vizand aurul de la Rosia Montana sau de clauzele abuzive, mentionand doar ca sunt subiecte inafara temei de discutie- sedinta CA al BNR.