Prima reactie a fost taman pe dos: bancile au redus dobanzile la depozitele atrase.
- 5 banci au scazut dobanzile la depozite cu peste 0,5%
Conso.ro a monitorizat comportamentul bancilor comerciale dupa anuntarea deciziei de politica monetara a Bancii Nationale de la inceputul lunii august.
Reactia de scadere a dobanzilor la depozite a fost una extrem de prompta, si in unele cazuri reducerile operate au depasit toate asteptarile. 5 banci au redus dobanzile cu cel putin 0,5%, si nu este vorba numai de banci care practicau inainte de decizia BNR dobanzi foarte atractive.
Millennium Bank a operat cea mai drastica reducere de dobanda. Astfel, banca a redus dobanda la produsele sale de economisire cu pana la 1,75 puncte procentuale. Celelalte 4 banci care au operat reduceri de dobanda la depozite cel putin egale cu reducerea de dobanda de politica monetara sunt: Carpatica, Banca Romaneasca, Garanti Bank si BCR.

- Dobanzile la depozitele in lei se apropie de cele in euro
Prin reducerile semnificative de dobanzi operate la depozitele in lei, bancile se apropie tot mai mult de nivelurile oferite la depozitele in euro.
Analiza efectuata pe baza comparatoarelor de dobanda Conso.ro arata ca, la depozitele cele mai populare in randul deponentilor, cele pe trei luni, dobanzile oferite nu mai depasesc decat in foarte putine cazuri 5% pe an, iar bancile cu retea foarte mare, care atrag majoritatea depozitelor au coborat dobanzile chiar sub 4% pe an (CEC Bank ¬ 4,10%, BRD ¬ 4%, UniCredit ¬ 3,90%, Raiffeisen Bank ¬ 3,80%, BCR ¬ 3,70%).
Depozitele cu scadenta la o luna au rate de dobanda si mai reduse. Doar Piraeus Bank, TBI Bank, Banca Feroviara, Volksbank si ATE Bank mai au dobanzi de 5% pe an sau apropiate de aceasta valoare. La extrema cealalta se plaseaza BRD ¬ 3,50%, Raiffeisen Bank ¬ 3,40%, ING Bank ¬ 3% si BCR ¬ 3%.
- Ce s-a intamplat pe partea de credite?

Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen, afirma insa la un seminar recent ca dobanzile la credite vor scadea in functie de conditiile din piata, nu la comanda cuiva, raspunzand indirect guvernatorului BNR Mugur Isarescu . "Cu cat putem sa dam credite mai ieftin cu atat e mai bine, dar nu reduc dobanzile pentru ca imi spune cineva. Ne uitam si daca dobanda de referinta se reduce. Daca nu mai sunt jucatori care sa impinga in sus dobanzile la depozite, atunci vom vedea dobanzile mai jos si la credite. Cred ca nu trebuie insa o scadere agresiva, ci una treptata", a declarat van Groningen,
E drept, nivelul dobanzilor la credite depinde nu numai de dobanda cheie a BNR, ci si de costul riscului, de asteptarile privind inflatia, de perspectivele privind cresterea economica, marimea dobanzii fiind decisiva pentru deciziile de investitii, consum sau economisire
Dupa ce au dat credite cu nemiluita, bancherii sufla acum si in iaurt. Afacerile lor nu mai merg ca odinioara, iar restructurarea businessului se impune cu necesitate in unele cazuri.
"Modelele de business nu sunt usor de definit. Daca de pilda o banca decide ca poate sa se finanteze din depozite si cu finantarea aceasta- avand si o retea foarte buna- vrea sa crediteze doar retailul si Statul- e si acesta un model de business care ar putea functiona. Si-ar reduce costurile cu tot ce avea inainte pe segmentul corporate- de la serviciile de analiza a creditelor, de urmarire post-credit, de recuperare samd. Altele se vor orienta catre veniturile din tranzactionarea. Vor renunta la o serie de servicii si oameni. Dar pentru asta ai nevoie de o vizibilitate foarte buna la nivel de sursa a veniturilor si a costurilor", explica Oana Petrescu, fost executiv la BCR, in prezent partener Deloitte.
Totul e supracomplicat, adauga partenerul Deloitte, de faptul ca deciziile nu se iau in Romania in 80% din cazuri. Mai mult, aceste decizii pot sa nu fie optime pentru sistemul romanesc ci poate doar pentru nivelul regional al grupului bancar.
- Aceste tendinte vor pune presiune pe banci sa inoveze si sa isi reconfigureze modelul de afaceri, orietandu-se mai mult catre servicii de intermediere si consultanta
Citeste si Cum se fura o banca din interior. Credite fictive, norme interne aruncate la cos si milioane de euro plimbati prin conturi
Eufemistic spus, desi BNR le arata bancilor pisica, dar teama bancherilor nu e fata de mâțe ci fata de maidanezi.
daca ai o afacere, cu atat de putin capital disponibil in piata, care se cupleaza si cu taxe cat mai mari si mai multe, ai nevoie de un imprumut sa faci niste investitii care iti aduc plusvaloare. nu toti facem imprumuturi cum fac base si ponta pentru centuri de siguranta, zise si preventive. vedeti dumneavoastra, nu intotdeauna educatia este problema. nu acelasi lucru pot sa spun de poanta si base, campionii fmi-lui
Multi au luat credit "doar cu buletinul" pentru o plasam ce devenise uzata moral inainte de a termina achitarea ratelor. Imprumutul pentru o firma ce PRODUCE este cu totul altcvea, desi si acolo o dobinda uriasa te poate duce in faliment ...
Nu doar ponta si base, de care zici tu, ci mai TOATE guvernele au gasit solutia ideala la problema asta: ei fac imprumutul la FMI si folosesc banii, noi platim ratele, iar copiilor si nepotilor nostri le ramane ca mostenire plata imprumutului propriu-zis ...
Daca nu plasmele sau masina de spalat pe care trebuie sa dai de trei ori pretul, atunci CE?
CARE este volumul principal al acestor credite neperformate?
Nu esti de parere ca "fiecare cum isi asterne, asa doarme"?
Eu recunsoc, sunt prostanac, am in continuare depozit la banc desi dobinda (la care acum se plateste si CAS) este sub rata inflatiei. Dar la credite, cine te OBLIGA sa le iei? Bancile de aici au aceasta diferenta uriasa intre dobinda la credite si cea de la depozite numai si numai pentu ca NOI le permitem!
De acord, existenta in continuare a bancilor demonstreaza ca ESTE nevoie de credite. Dar de care? Nu cumva cele pentru dezvoltare, nu pentru consum, sunt cele dominante?
Chiar asi fi preferat sa aduci argument din care sa rezulte ca in realitate eu sunt bou, iar in Realitatea in Romania contemporana se traieste foarte bine!
Dar nu faci decat sa imi cinfirmi ipotezele de lucru ...
Ai perfecta dreptate cu "afacerile", de fapt tunuri sau tzepe, cu adaos halucinant.
Iar cu fraza din final, ce comentarii mai pot exista?
Noi nu ceream pomana, nu vroiam bani pe gratis, ci doream elimnarea conditiilor ABUZIVE!!!
Revenind la banci, daca eu si alte o suta de persoane nu mai putem plati rata la masina, iar banca ne ia apartamentul pe care l-am pus drept garantie, este un dezastru pt noi, si atita.Dar daca 500.000 de oameni nu isi mai pot plati ratele la casa, iar banca le ia locuintele, va apare o mare problema cind incearca sa le valorifice!
Nu are cine sa le cumpere, iar preturile se prabusesc ...