Bancile din Grecia vor fi nevoite sa-si limiteze operatiunile din Europa de Sud-Est, dupa ce Comisia Europeana a cerut institutiilor de credit sa se angajeze ca nu vor transfera fonduri cu scopul de a-si intari subsidiarele din regiune, au declarat surse apropiate dosarului pentru ziarul Kathimerini, preluat de Mediafax.

Chiar daca masura reprezinta o lovitura serioasa pentru banci, acestea vor reusi sa evite retragerea rapida din Balcani, ceruta de mai multi oficiali europeni, scrie cotidianul elen Kathimerini.

In Romania sunt prezente mai multe banci elene. Astfel, National Bank of Greece detine Banca Romaneasca, Eurobank controleaza Bancpost, in timp ce Piraeus Bank si Alpha Bank au operatiuni sub brand propriu.

Comisia Europeana si bancile din Grecia au convenit ca, pana in 2017, institutiile de credit elene sa-si reduca operatiunile din afara tarii, obiectiv care poate fi atins fara sa implice neaparat vanzarea de subsidiare, au afirmat sursele citate pentru Kathimerini.

Executivul comunitar considera ca bancile care primesc ajutor de stat nu pot folosi acest sprijin pentru a-si dezvolta operatiunile din alte tari. Comisia cere, de asemenea, ca institutiile de credit sa faca pasi mai rapizi si mai hotarati in directia vanzarii de active, astfel incat sa poata inapoia fondurile primite de la stat cat mai repede posibil.

In cazul in care bancile elene ar fi fost nevoite sa-si vanda operatiunile din Balcani, pretul primit ar reprezenta doar o mica parte din valoarea reala, iar suma ar acoperi doar o parte din sprijinul primit de la stat, noteaza publicatia elena.

Daca bancile isi mentin prezenta in regiune, avansul economic al vecinilor Greciei ar aduce venituri importante, crescand astfel valoarea subsidiarelor si a grupurilor bancare, precum si a actiunilor, controlate in mare parte de Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara. Fondul, controlat de stat, detine usor sub 90% din actiunile National Bank of Greece, Piraeus Bank si Alpha Bank, in timp ce la Eurobank are 98% din titluri.

Cele patru banci, cele mai mari din Grecia, au fost recapitalizate cu bani de fondul de stabilitate, dupa ce au inregistrat pierderi extrem de mari din participarea la un program de stergere a datoriilor satatului elen.

Eurobank este singura dintre cele mai mari patru banci din Grecia care nu a reusit sa atraga capital privat suficient in procesul de recapitalizare pentru a evita preluarea managementului de catre stat. Conducerea Eurobank si reprezentantii statului elen au afirmat ca vizeaza o revenire cat mai rapida a bancii sub control privat.