Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) si Consiliul Investitorilor Straini (FIC) atrag atentia asupra efectelor generate de unele masuri fiscale prevazute in Scrisoarea de Angajament a Guvernului Romaniei catre FMI sau aflate pe agenda Guvernului, de natura sa afecteze sistemul fiscal romanesc. Cele doua organizatii au analizat si au transmis Ministerului Finantelor Publice observatii si recomandari privitoare la impozitul pe cladiri; redeventele pentru industria petroliera; contributia la fondul de sanatate pentru veniturile din chirii si extinderea bazei de impozitare pentru contributia la fondul pe pensii; reforma sistemului de sanatate. Vezi recomandarile in detaliu din documentul atasat.

"Subliniem importanta derularii unui dialog deschis, transparent si prealabil ce va permite tuturor partilor implicate sa contribuie in mod eficient la adoptarea celor mai potrivite masuri fiscale, care sa conduca la un sistem fiscal modern, la stabilitatea climatului de afaceri si dezvoltarea economica accelerata a Romaniei", a explicat presedintele AmCham Romania, Valeriu Nistor.

  • Cu privire la impozitul pe cladiri, Nistor isi exprima speranta ca proiectul de modificare a Codului Fiscal va fi revizuit in sensul diminuarii impozitului local pe cladiri pentru persoanele juridice, aceasta fiind o cerinta constanta a membrilor FIC si AmCham, atat prin diminuarea intervalului de variatie a cotei de impozitare, cat si prin revizuirea modului de calcul al bazei de impozitare pentru a reflecta adecvat tipurile diferite de imobile si fluctuatia valorii de piata" a subliniat Daniela Nemoianu, Presedintele Comitetului de Fiscalitate din cadrul AmCham Romania.
  • Referitor la redeventele pentru industria petroliera, Presedintele FIC Mihai Bogza mentioneaza: "Sustinem instituirea unui sistem de redevente stabil si competitiv, care sa fie aplicat pe intreaga durata a concesiunii, deoarece un astfel de sistem va aduce beneficii semnificative pentru Romania, precum  o contributie importanta la asigurarea independentei si securitatii energetic,  imbunatatirea balantei comerciale si de plati, cresterea PIB si crearea de noi locuri de munca."
  • La randul sau Serban Toader, Co-Presedinte al grupului de lucru pentru fiscalitate din cadrul FIC, face cateva precizari cu privire la contributia la fondul de sanatate pentru veniturile din chirii si extinderea bazei de impozitare pentru contributia la fondul de pensii: "Orice masura de largire a bazei de colectare a contributiei la fondul de sanatate ar trebui corelata cu introducerea noului pachet de servicii medicale de baza si totodata ar trebui sa tina cont de plafonarea bazei de calcul la trei salarii medii brute pe economie, nu la cinci, asa cum prevede textul de lege in prezent."
  • In ceea ce priveste reforma sistemului de sanatate, solicitarile AmCham Romania si FIC vizeaza mecanismul de impunere a taxei pe consumul de medicamente (clawback) dar si recomandari pentru crearea unui mediu  favorabil dezvoltarii serviciilor medicale private si a asigurarilor private de sanatate. Daniel Anghel, Co-Presedinte al grupului de lucru pentru fiscalitate din cadrul FIC, explica: "Sustinerea dezvoltarii sistemelor de asigurari private de sanatate si a serviciilor medicale private trebuie sa fie vazuta ca una dintre solutiile viabile pentru rezolvarea problemelor actuale de finantare a sistemului de sanatate din Romania".

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) este o asociatie profesionala de afaceri infiintata in anul 1993 si care reuneste in prezent 350 de companii . Acestea au cumulat investitii totale de peste 10 miliarde dolari, generand in jur de 200.000 de locuri de munca.

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) este asociatia celor mai importanti investitori straini din Romania. FIC a fost infiintat in 1997, cand si-a inceput activitatea cu 26 de companii membre. In prezent numara 119 de companii multinationale membre ale caror investitii cumulate reprezinta aproape doua treimi din totalul investitiilor straine directe realizate pana in prezent in Romania din 1990.