Intr-un articol recent profesorul Daianu sustine cateva mituri cu implicatii grave pentru urmatorul ciclul de dezvoltare economica. Articolul are un titlu care provoaca dar din pacate nu este sustinut de date“Scaderea cheltuielilor publice ar invita recesiunea din nou – cum platim datoriile externe conteaza pentru PIB”. Profesorul Daianu sustine ca o reducere de a cheltuielilor publice ar avea un impact asa mare asupra cererii agregate incat ar impinge economia in recesiune. Ideea din spatele acestui rationament este ca cererea agregata in acest moment este sustinuta de consumul sectorului de stat. Iar pentru a sustine in continuare aceasta cerere este nevoie de mai multe venituri la buget (taxe mai mari si colectare mai buna) si bineintels o cheltuiala publica mai mare. Rationamenul este simplu dar gresit/fals, scrie Florin Citu pe blogul lui.

In realitate lucrurile stau altfel. In primul rand avand in vedere multiplicatorul fiscal subunitar (cheltuiesti un 1 leu primesti 50 de bani inapoi) cheltuielile publice sunt sustinute din veniturile NOI ale sectorului privat. Cheltuielile publice nu sunt altceva decat un transfer prin intermediul taxelor de la sectorul privat catre cel public. Singurul mod de a creste cheltuielile publice este sa taxezi ori generatia curenta ori generatia viitoare (imprumuturi publice) reducand astfel cererea in sectorul privat pentru generatia curenta sau cea viitoare.

Un alt element important de care profesorul Daianu nu tine cont il reprezinta importanta consumului public in formarea PIB. Graficul urmator arata contributia consumului sectorului public vs. consumul gospodariilor la formarea PIB. Este evident ca dintre cele doua consumul populatiei contribuie semnificativ (70%) iar o reducerea a consumulului sectorului public nu ar avea implcatii pentru dinamica PIB pe termen scurt. Mai ales atunci cand o reducere a consumului in sectorul public inseamna o crestere a veniturilor si implicit a consumului in sectorul privat.

Profesorul Daianu evita sa spuna concluzia evidenta care reiese din graficul anterior dar si din modul cum functioneaza o economie. Pentru a stimula cresterea economica este mult mai important de stimulat consumul populatiei. Acest lucru se poate face prin cresterea puterii de cumparare. Iar puterea de cumparare poate sa creasca prin: scaderea credibila a inflatiei, scaderea de taxe sau credit. Din trei variante statul poate sa ajute la cresterea cererii agregate prin reducerea de taxe si scaderea credibila a inflatiei

Concluzia este una singura: pentru a evita recesiunea este nevoie de cresterea consumului in sectorul privat. Acest lucru se poate face imediat DOAR PRIN REDUCEREA taxelor si cheltuielilor publice (chair daca sunt finantate prin imprumuturi deoarece reprezinta o taxa pentru generatiile viitoare).

Citeste si comenteaza pe blogul lui Florin Citu.