In realitate lucrurile stau altfel. In primul rand avand in vedere multiplicatorul fiscal subunitar (cheltuiesti un 1 leu primesti 50 de bani inapoi) cheltuielile publice sunt sustinute din veniturile NOI ale sectorului privat. Cheltuielile publice nu sunt altceva decat un transfer prin intermediul taxelor de la sectorul privat catre cel public. Singurul mod de a creste cheltuielile publice este sa taxezi ori generatia curenta ori generatia viitoare (imprumuturi publice) reducand astfel cererea in sectorul privat pentru generatia curenta sau cea viitoare.

Un alt element important de care profesorul Daianu nu tine cont il reprezinta importanta consumului public in formarea PIB. Graficul urmator arata contributia consumului sectorului public vs. consumul gospodariilor la formarea PIB. Este evident ca dintre cele doua consumul populatiei contribuie semnificativ (70%) iar o reducerea a consumulului sectorului public nu ar avea implcatii pentru dinamica PIB pe termen scurt. Mai ales atunci cand o reducere a consumului in sectorul public inseamna o crestere a veniturilor si implicit a consumului in sectorul privat.
Profesorul Daianu evita sa spuna concluzia evidenta care reiese din graficul anterior dar si din modul cum functioneaza o economie. Pentru a stimula cresterea economica este mult mai important de stimulat consumul populatiei. Acest lucru se poate face prin cresterea puterii de cumparare. Iar puterea de cumparare poate sa creasca prin: scaderea credibila a inflatiei, scaderea de taxe sau credit. Din trei variante statul poate sa ajute la cresterea cererii agregate prin reducerea de taxe si scaderea credibila a inflatiei
Concluzia este una singura: pentru a evita recesiunea este nevoie de cresterea consumului in sectorul privat. Acest lucru se poate face imediat DOAR PRIN REDUCEREA taxelor si cheltuielilor publice (chair daca sunt finantate prin imprumuturi deoarece reprezinta o taxa pentru generatiile viitoare).
Adica setul de date, estimarea parametrilor modelului impreuna cu ecuatiile de dinamica.
Va multumesc.
Mai invata cum este cu cheltuielile publice si de unde isi constituie resursa.
O economie functioneaza corect atunci cand indiferent de nivelul taxarii, atat activitatea companiilor de stat cat si cele private produc veniturile necesare constituirii unei parti a resurselor pentru cheltuielilor publice.
Cred ca tu nu poti intelege ca, consumul populatiei rezida tot in activitatea comerciala desfasurata de stat sau privat.
Locurile de munca nu sunt numai la stat ci si la privat, iar daca in ambele parti activitatea gafaie sau mai rau se comuta pe OFF, cum crezi ca vei avea consum. Logica ta este pe de o parte destul de incalcita iar pe de alta parte fara ancora in realitate.
Inteleg ca nu-ti place Daianu, Isarescu etc., etc., dar asta nu inseamna sa te faci de ras cu articole care reflecta ca esti total pe langa subiect.
Inca un amanunt pentru tine - consumul mai ales al populatiei bazat pe credit de nevoi personale a apus de mult, si este un lucru foarte bun deoarece toata lumea trebuie sa invete macar in ceasul 12 ca pentru a consuma trebuie sa incepi prin a economisi. Acum trebuie sa fie finantate doar activitatile care aduc un real plus de valoare care sa se constituie in baza de impozitare. Poti sa vi cu impozit pe profit de 7% incepand cu maine, similar si pe veniturile pers. fizice, nu rezolvi nimic per ansamblu. Oferi un Paracetamol pentru un bolnav de GUTA.
Daca intr-adevar doresti sa arati ceva, vorbeste de modalitati de relansare a economiei muribunde astfel incat sa poti avea cheltuieli publice fara a "taxa generatiile viitoare".
transferul de care vorbesti se produce oriunde in orice alta tara din Europa Asia, Orient sau SUA., numai ca acolo exista platforme economice (aici nu vorbesc de clasica gargara vom face vom drege) ci platforme care produc indiferent de retardul clasei politice. Inchei din lipsa spatiulu
aici vorbim de piine sau de consum industrial?
Si eu care credeam ca pentru a obtine capital ar trebui sa fie suficienta o ideea de a face profit si dovada(experienta,expertiza) ca o poti pune in practica.
Daca asteptati ca din consumul de paine si lapte al populatiei sa creasca Pib-ul sinteti dusi cu pluta.
La fel daca steptati ca din cheltuielile statului sa creasca PIB-ul. Chestia cu economisirea nu se aplica si la stat? de ce statul sa se imprumute pentru consum, dar populatia nu?
Experienta ne arata ca banii strisi la buget sint furati sau folositi aiurea, asa ca mai bine sint lasati la cei care ii fac.