Economia Greciei va ramane in recesiune si anul urmator, pentru al saptelea an consecutiv, iar somajul va atinge un nou record, de 28,5%, estimeaza agentia de rating Standard & Poor's (S&P), citata de cotidianul Kathimerini. Astfel, S&P se asteapta la o scadere a PIB cu 1% anul urmator. Agentia a confirmat ratingul tarii la "B-", transmite Mediafax.

Nivelul ridicat al datoriei, precum si riscurile de instabilitate politica si sociala sunt principalii factori care au determinat o pozitie mai precauta a analistilor S&P.

Fundamentele economiei Greciei s-au imbunatatit, daca este luat in calcul deficitul de cont curent redus, ajustarea bugetara si cresterea competitivitatii. De asemenea, partenerii europeni ai tarii sunt decisi sa pastreze Grecia in zona euro, noteaza agentia de rating.

Pe de alta parte datoria guvernamentala si cea externa a economiei raman uriase, iar provocarile economice si politice dificile. Agentia este ingrijorata si de impactul social al recesiunii prelungite.

S&P estimeaza o contractie a PIB de 1% anul urmator, fata de o scadere de 4% in acest an. Prognoza agentiei contrasteaza cu asteptarile guvernului elen si creditorilor internationali, care estimeaza revenirea economiei pe crestere anul urmator.

Grecia se afla in al saselea an de recesiune, dupa ce criza financiara a lovit puternic capacitatea statului de a-si refinanta pe piata internationala datoriile foarte ridicate, in timp ce pachetele de imprumuturi de la statele zonei euro si FMI, folosite ca alternativa, au fost conditionate de masuri dure de austeritate, cu impact imediat negativ asupra economiei.

Tarile din zona euro si FMI au pus la dispozitia guvernului de la Atena, incepand din mai 2010, doua pachete de imprumuturi externe, totalizand 240 de miliarde de euro.