In luna august 2013, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.219 lei, cu 1,8% mai mic decat in luna iulie 2013. Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1604 lei, in scadere fata de luna precedenta cu 31 lei (-1,9%), a comunicat luni dimineata conducerea Statisticii intr-un comunicat de presa. Salariile cele mai mari s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (3948 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (884 lei), mai arata comunicatul.

  • Cresterea salariului mediu ramane sub inflatie

Indicele castigului salarial real pentru luna august 2013 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 98,3%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 120,9%, cu 2,0 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna iulie 2013.

Se stie ca in cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

  • August 2013 comparativ cu Iulie 2013

In luna august 2013, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic fata de luna iulie 2013. Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna iulie de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta), sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net sunt cauzate si de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  • intre 8,0% si 9,0% in telecomunicatii, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor;
  • intre  6,0% si 7,5% in fabricarea produselor textile, cercetare-dezvoltare, transporturi pe apa, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, colectarea si epurarea apelor uzate, alte activitati industriale n.c.a.;
  •  intre  4,0% si 5,5% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), fabricarea echipamentelor electrice, captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, fabricarea produselor din tutun, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrari audio si activitati de editare muzicala; activitati de difuzare si transmitere de programe).

Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea de prime, sume din profitul net si din alte fonduri, realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net au fost influentate in unele activitati economice si de disponibilizarile de salariati cu castiguri salariale mici.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  • intre 8,5% si 13,0% in extractia carbunelui superior si inferior, alte activitati extractive;
  • intre 4,0% si 5,5% in extractia minereurilor metalifere, tranzactii imobiliare.

In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna iulie, in invatamant (-1,3%) determinate de reducerea sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice si incheierea contractelor pe perioada determinata. In administratia publica si sanatate si asistenta sociala castigul salarial mediu net a crescut usor in luna august fata de luna iulie 2013, cu 0,4%, respectiv 0,6%.

Cateva precizari necesare:

Datele lunare privind castigul salarial si efectivul de salariati sunt obtinute printr-o cercetare statistica selectiva. Incepand cu luna ianuarie 2013 esantionul cuprinde 21000 de firme. Unitatile din "sectorul bugetar" sunt cuprinse exhaustiv in cercetare, exceptie facand unitatile administratiei publice locale pentru care datele la nivelul consiliilor locale comunale se culeg pe baza de esantion reprezentativ la nivel de judet (cca. 770 de unitati). Pentru sectorul economic, au fost incluse in cercetare unitatile cu 4 salariati si peste, care reprezinta 90,39% din numarul total al salariatilor din acest sector.

Datele obtinute din cercetarea statistica lunara privind castigurile salariale si efectivul de salariati sunt agregate dupa activitatea omogena a unitatilor; aceasta inseamna ca in activitatea de administratie publica nu sunt cuprinse toate activitatile secundare desfasurate in administratia publica centrala si locala, de tipul:

- asistenta sociala,

- activitati culturale, sportive si recreative,

- peisagistica si servicii pentru cladiri,

- agricultura,

- distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare,

- constructii,

- transport si depozitare,

- producere si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat,

- inchiriere si sub-inchiriere a bunurilor imobiliare etc.

Informatiile aferente activitatilor secundare sunt cuprinse, fiecare, la activitatile economice conform CAEN Rev.2 corespunzatoare.

Informatiile referitoare la "sectorul bugetar" trebuie utilizate cu atentie, deoarece datele se refera la statisticile din activitatile economice (agregate dupa activitatea omogena) conform CAEN Rev.2. de administratie publica, invatamant si sanatate si asistenta sociala (inclusiv sector privat pentru invatamant - cca.3%, respectiv sanatate si asistenta sociala - cca. 7%), exclusiv fortele armate si personalul asimilat (MApN, SRI, MAI etc.). Aceste statistici nu tin cont de forma de finantare, scopul lor fiind cel de furnizare de informatii pe activitati economice.

Castigul salarial nominal brut cuprinde salariile, respectiv drepturile in bani si in natura cuvenite salariatilor pentru munca efectiv prestata (inclusiv pentru timpul lucrat suplimentar) potrivit formei de salarizare aplicata, sporurile si indemnizatiile acordate ca procent din salariu sau in sume fixe, alte adaosuri la salarii potrivit legii, sumele platite pentru timpul nelucrat (indemnizatiile pentru concediile de odihna si studii, zile de sarbatoare si alte zile libere, sumele platite din fondul de salarii pentru concediile medicale), premiile, primele de vacanta si alte sume platite din fondul de salarii conform actelor normative sau contractelor colective de munca, sumele platite din profitul net si alte fonduri (inclusiv contravaloarea tichetelor de masa).

Castigul salarial nominal net se obtine prin scaderea din castigul salarial nominal brut a: impozitului, contributiei salariatilor pentru asigurarile sociale de sanatate, contributiei individuale de asigurari sociale de stat si a contributiei salariatilor la bugetul asigurarilor pentru somaj.

Castigul salarial mediu lunar reprezinta raportul dintre sumele platite salariatilor de catre agentii economici in luna de referinta, indiferent pentru ce perioada se cuvin si numarul mediu de salariati. Numarul mediu al salariatilor reprezinta o medie aritmetica simpla calculata pe baza efectivelor zilnice ale salariatilor din luna respectiva. Salariatii care nu sunt angajati cu norma intreaga se includ in numarul mediu proportional cu timpul de lucru prevazut in contractul de munca. In efectivul de salariati luat in calcul se includ numai persoanele care au fost platite pentru luna respectiva. Nu se iau in considerare: salariatii aflati in concediu fara plata, in greva, detasati la lucru in strainatate si cei al caror contract de munca/raport de serviciu a fost suspendat.

Indicele castigului salarial nominal brut se calculeaza ca raport intre castigul salarial mediu nominal brut din luna curenta si cel din luna de comparatie, exprimat procentual.

Indicele castigului salarial nominal net se calculeaza ca raport intre castigul salarial mediu nominal net din luna curenta si cel din luna de comparatie, exprimat procentual.

Indicele castigului salarial real se calculeaza ca raport intre indicele castigului salarial nominal mediu net si indicele general al preturilor de consum al populatiei, exprimat procentual.