Fostul presedinte al Bancii Mondiale (BM), Robert Zoellick, va prelua functia de presedinte al boardului de consilieri internationali ai bancii Goldman Sachs. Mandatul sau la conducerea BM s-a incheiat in luna iunie a anului trecut, potrivit Financial Times, citat de Mediafax. Zoellick a fost una dintre cele mai importante personalitati care l-au sustinut anul trecut in campania prezidentiala din SUA pe Mitt Romney, candidat din partea Partidului Republican.

Fostul presedinte BM ar fi urmat sa obtina un post important, precum secretar de stat sau sef al Trezoreriei, intr-o administratie condusa de Romney. Acesta a pierdut insa alegerile.

Zoellick a declarat ca spera sa le fie de ajutor atat conducerii Goldman, cat si clientilor lor, si ca a fost atras de functie deoarete reprezinta "o oportunitate excelenta de a ramane al curent cu evolutiile din piete si din zona investitiilor".

El a mai lucrat la Goldman Sachs ca vicepresedinte inainte de a ajunge la Banca Mondiala, in 2007.

Considerat un republican moderat, Zoellick a detinut functii in administratia Reagan si in timpul ambelor presedintii Bush. El a fost coleg la Departamentul de Stat cu John Rogers, in prezent sef de cabinet pe langa board-ul Goldman Sachs.

Echipa de consilieri internationali ai Goldman are 17 membri si a fost creata pentru a deservi clientii bancii pe probleme strategice, politice si economice.

In luna august, Zoellick a fost numit in consiliul de administratie al Temasek, fondul suveran din Singapore.