Guvernul modifica iar Codul Fiscal, extinzand competenta consiliului local sa acorde scutiri la plata impozitului pe teren. S-a publicat si precizarea privitoare la impozitul de 85%: e doar pentru ASF.

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 9 octombrie 2013, 7:53 Economie | Finanţe & Bănci


In Monitorul oficial din data de 07 octombrie 2013, au fost publicate doua acte nomative ce aduc usoare modificari Codului fiscal si legislatiei privind activitatea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), astfel: se extinde competenta consiliului local sa acorde scutiri la plata impozitului pe teren si se precizeaza ca impozitul de 85% pentru platile compensatorii se aplica numai personalului ASF.

Ce noutati aduce actul normativ:

 • Legea modifica art. 286 din Codul fiscal, cadru normativ ce acorda competenta consiliilor locale sa acorde scutirea la impozitul pe teren datorat catre autoritatea publica locala.
 • Pana la aceasta modificare, a fost prevazut ca in cazul unei calamitati naturale, consiliul local are dreptul sa acorde scutirea la impozitul pe teren, precum si scutirea la plata a taxei pentru eliberarea certificatului de urbanism.
 • In acest moment, se extinde competenta consiliului local sa acorde scutire la plata impozitului pe teren, de care beneficiaza proprietarii de terenuri degradate sau poluate, neincluse in perimetrul de ameliorare.
 • Scutirea se acorda la solicitarea persoanelor interesate, cu avizul favorabil al Ministerului Agriculturii si al Ministerului Mediului.
 •  Scutirea de la plata impozitului pe teren pentru aceste terenuri degradate sau poluate se aplica incepand cu data de 01 a lunii urmatoare obtinerii avizelor mai sus amintite.
 • Legea nr. 262/2013 nu mai introduce si alte modificari normative.
 • Legea aproba OUG nr. 55/2013, prin care este reglementata activitatea Autoritatii pentru Supraveghere Finanaciara (ASF).
 •  Ca si elemente de noutate, retinem doua aspecte, importante pentru cei carora li se adreseaza:
a) Comisia pentru buget si finante din cadrul Senatului poate dispune oricand verificarea activitatii ASF;

b) se precizeaza foarte exact ca impozitul de 85% pentru indemnizatii si sume compensatorii, se va aplica numai persoanelor din cadrul acestei institutii sau persoanelor ce au beneficiat de sumele compensatorii aferente institutiilor comasate ( CNVM, Comisia Asigurarilor, Comisia Pensiilor Private).

Material realizat cu sprijinul condultantului fiscal Adrian Benta.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2429 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  . (Miercuri, 9 octombrie 2013, 8:35)

  NeoRomanul1 [anonim]

  Deci, baronii locali nu vor mai plati nici impozit pe teren, nu? Sau vor plati o suma minuscula.

  Si iata cum se creioneaza Romania-mosia comunistilor si securistilor, cu vosganiani carora nu li se aplica legea si baroni carora nu li se aplica taxele.

  Bravo, USL!
 • +4 (4 voturi)    
  hai sa vedem (Miercuri, 9 octombrie 2013, 10:12)

  alip [utilizator]

  cui acorda baronii locali asemenea scutiri. Eu cred ca lor insisi, cu girul sefului lor, Ali Baba.
 • 0 (0 voturi)    
  .............. (Joi, 10 octombrie 2013, 11:11)

  imm [utilizator]

  e cu bataie lunga,,,,cand vor incepe exploatarile de la Rosia Montana,,,nu vor fi scutiti de la plata impozitelor eventualii "mici proprietari de terenuri", pentru terenurile afectate de exploatare??????,,posibil sa apara si o noua completare la codul fiscal,,poate se vor acorda si despagubiri financaiare,,,
  oricum impozitul aferet terenurilor nu e exorbitant, nu e un impozit greu de suportat pentru un proprietar,,,de ce nu s-au gandit sa acorde scutiri sau diminuari de impozite pentru imobilele aflate in stare avansata de degradare, pentru imobilele cu alta destinatie in afara de locuinta?
  praf in ochi,,,de ce nu se consulta pentru astfel de masuri fiscale si cu amaratii din administratiile locale,,,aia sunt cei care stiu primii cu ce se confrunta persoanele fizice si juridice platitoare de impozite si taxe?????????
  spun amarati pentru ca salariile lor sunt mizere,,,comparativ cu cei care lucreaza in administratia centrala si in ministere,,,,si pentru cei suparati pe functionarii publici,,,si functionarii din administratiile locale platesc impozite catre stat,,nu sunt platiti numai din contributiile altora....


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by