In urma cu 20 de ani am intrat la ASE, al 15-lea pe lista, examen de admitere greu, mai ales la matematica. Asa cum am intrat, am si terminat: printre primii. M-am angajat la o importanta firma de audit pe piata romaneasca, ulterior am plecat in secondment in cadrul firmei la biroul din Milano. De acolo, ca multi profesionsti in domeniul financiar, am fost atras de Londra unde lucrez de 9 ani la o multinationala cotata la bursa, in "C – suite" (acele pozitii care incep cu C, precum CEO, COO, CFO, etc.), scrie Emil Stoica pe blogul sau.

Emil StoicaFoto: Hotnews

ASE-ul este o facultate relativ usoara. Profesorii sunt buni in proportie de 75%, dar pentru ca nivelul este mediu, ei trebuie sa se asigure ca media trece anul cu bine.

Am invatat mult de la anumiti profesori, cu unii dintre ei am colaborat si dupa terminarea facultatii, inclusiv acum, dupa atatia ani.

Poate ca ar fi trebuit sa cer mai mult de la profesori, sa nu ma multumesc doar cu cursurile si examenele usoare. Insa trebuie sa recunosc ca intr-un fel nu imi pare rau: am avut timp sa ma bucur de studentie si am avut timp sa fac experienta in afara facultatii.

La 18 ani totul pare usor, insa in acelasi timp sunt si riscuri: ai libertate deplina pentru prima oara, ai timp sa experimentezi; insa exista si riscul diferentei intre asteptari si realitate. Cereti cat mai mult de la profesori, de la scoala. Si cereti cat de mult de la voi. Aveti insa grija sa va si distrati, este momentul in care iti creezi prieteniile cele mai durabile.

Iar prietenii pe care i-am facut in facultate ii am si acum: sunt mai buni decat orice program MBA.

Multi dintre ei au urmat carierea mea: in multinationale. Insa altii au avut mai mult curaj si si-au inceput propriile afaceri, unii chiar detin firme cu zeci de angajati. Altii sunt brokeri si investesc milioanele altora.

Insa majoritatea fostilor colegi de facultate dau acest sfat:

Este important sa va implicati in cat mai multe activitati extraculiculare (chiar si cu titlu de voluntariat), cum ar fi: practica in companii de profil, implicare in asociatii studentesti, participare la evenimente de profil. Un schimb de experienta cu asociatii de profil din alte tari (burse, evenimente) este foarte util. Plus lecturare (abonamente) reviste/ articole de profil din alte tari, preferabil din vest.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Emil Stoica.