Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat prospectul de oferta publica secundara initiala de vanzare de actiuni pentru Romgaz Medias. Viza de aprobare aplicata pe Prospect nu are valoare de garantie si nici nu reprezinta o alta forma de apreciere a Autoritatii de Supraveghere Financiara cu privire la oportunitatea, avantajele sau dezavantajele, profitul ori riscurile pe care le-ar putea prezenta tranzactiile ce urmeaza a fi incheiate prin acceptarea ofertei publice obiect al deciziei de aprobare, se arata intr-un comunicat difuzat sambata de ASF.

Romgaz va vinde 15% din actiunile sale, printr-o oferta publica de actiuni si de Certificate Globale de Depozit (GDR) anuntat compania. Listarea actiunilor va avea loc la Bursa de Valori Bucuresti, iar a certificatele de depozit la Bursa de la Londra.

Oferta se adreseaza investitorilor institutionali si investitorilor de retail din Romania, dar si investitorilor institutionali pe piata internationala, cu exceptia celor din Statele Unite ale Americii. Conform comunicatului se estimeaza ca oferta va fi finalizata pana la sfarsitul acestui an, in functie de conditiile de piata, potrivit Legal Magazin.

Goldman Sachs International si Erste Group Bank AG- coordonatorii globali comuni ai listarii, iar BCR si SSIF Raiffeisen Capital & Investment - managerii locali ai ofertei publice Romgaz.

In urma ofertei, Ministerul Economiei va detine cel putin 70% din actiunile societatii, Fondul Proprietatea isi va mentine cota de 15% din actiuni, iar flotatia libera va include restul de actiuni (actiunile liber tranzactionate la BVB).

Romgaz a depus prospectul la Autoritatea de Supraveghere Financiara din Romania, pentru aprobare, inainte de initierea ofertei. Romgaz este cel mai mare producator si furnizor de gaze naturale din Romania si, conform Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, compania a detinut, in 2012, o cota de 50,1% din productia interna de gaze naturale.

Romgaz a inregistrat, in primele sase luni ale anului 2013, EBITDA (profitul inainte de dobanzi, impozit, depreciere si amortizare) de 1,1 miliarde Lei (342 de milioane de dolari SUA), comparativ cu 1,2 miliarde Lei (371 milioane de dolari SUA), in primele sase luni din 2012 si venituri de 3,8 miliarde Lei (1,16 miliarde de dolari SUA); 4,2 miliarde Lei (1,27 miliarde de dolari SUA) si 3,5 miliarde Lei (1,06 miliarde dolari SUA), in exercitiile financiare incheiate la 31 decembrie 2012 , respectiv 2011, 2010.

Rata de distributie a dividendelor este de 95% din profitul net in 2012 (conform situatiilor financiare IFRS). Romgaz estimeaza sa plateasca dividende de aproximativ 85% din profitul net al anului 2013, in functie de pozitia financiara si necesitatile de investitii ale companiei.