In intreaga Europa se raspandeste speranta ca punctul critic al crizei a fost depasit, si ca economia a inceput, treptat, sa se redreseze. In cel de al doilea trimestru unele tari au inregistrat o crestere considerabila in anumite sectoare, in timp ce altele au inregistrat cel putin o incetinire semnificativa a tendintei descendente. Acestea sunt concluziile studiului GfK Climatul de consum Europa, care ofera o privire de ansamblu asupra evolutiei asteptarilor privind starea economiei si veniturile, precum si a dorintei de cumparare in randul consumatorilor din 14 tari europene.

Incepand cu al doilea trimestru, a crescut speranta ca criza financiara a trecut de faza critica. Economia UE a inregistrat din nou o usoara crestere, de 0,4%, fata de trimestrul anterior. Franta, Germania, Portugalia si Regatul Unit, cu toate au inregistrat, in parte, cresteri considerabile. Economiile spaniola si italiana par de asemenea sa isi fi revenit usor, cu toate ca continua panta descendenta. In Franta deficitul de comert extern a disparut, iar Grecia a reusit chiar sa prezinte un buget pozitiv. In Portugalia, numarul somerilor a scazut din nou, pentru prima data in doi ani.

Exista o serie de motive pentru aceasta redresare din Europa. Exportatorii beneficiaza de cresterea globala modesta. In unele tari, consumatorii sunt tot mai pregatiti sa cheltuiasca din nou mai multi bani. Politica se distanteaza putin mai clar de calea stricta a austeritatii care a avut un impact negativ asupra economiilor nationale. In special in tarile afectate de criza din sud, turismul a contribuit la imbunatatirea situatiei.

In vara, UE a inregistrat prima sa scadere in ceea ce priveste numarul total al somerilor. Rata continua insa sa se mentina la 11 procente. Ca urmare, nu se intrevede deocamdata o inversare reala a situatiei de pe piata muncii. Se anticipeaza de fapt ca in anul care urmeaza si mai multi oameni sa devina din nou someri. O scadere semnificativa a numarului de someri este preconizata de abia in 2015. Cu toate acestea, expertii nu anticipeaza ca nivelul dinainte de criza sa fie atins pe termen mediu.

Imprumuturile bancare continua si ele sa se situeze la un nivel extrem de coborat. Iar impulsul dat de cresterea slaba, care probabil se va accelera in lunile care urmeaza, este cu siguranta insuficient pentru a opri cresterea continua a muntelui de datorii ale tarilor UE.

Romania: reforma calificarilor profesionale urmareste asigurarea de specialisti

Pentru 2013, toti expertii anticipeaza o usoara inviorare a economiei romanesti, pana in prezent extrem de slaba. Previziunile privind aceasta ameliorare variaza intre 1,6 procente si 2,0 procente. In perioada 2014 - 2016, se anticipeaza ca economia Romaniei va cunoaste o crestere cuprinsa intre 2,7 procente si 4,3 procente. Conform estimarilor actuale, PIB a crescut cu 0,5 procente in trimestrul al doilea. Cadrul economic general este favorabil: datoria nationala este in jur de 34 procente, deficitul bugetar in jur de 2,5 procente, iar somajul se situeaza la circa 7 procente.

Cu toate acestea, Romania are inca nevoie de o serie de reforme pentru a putea tine pasul, pe termen lung, cu celelalte tari europene. Foarte multe companii continua sa ramana in proprietatea statului. Sperantele de continuare a privatizarii au fost risipite in repetate randuri, in special in industria chimica, minerit si transporturi. In plus, inca mai exista probleme legate de sistemul judiciar si de piata neagra. Invitatiile la licitatii prezinta foarte adesea neregularitati, iar guvernul trebuie sa isi imbunatateasca comportamentul de plata, care, in unele domenii, este deficitar.

Consumul privat joaca un rol tot mai important in Romania. Venitul real este in crestere. In regiunea centrala a Romaniei, de exemplu, exista zone unde rata somajului este aproape zero. Sectorul inca slab al formarii profesionale a fost recent reformat. Dupa 1989, la nivelul intregii tari, s-a investit extrem de putin in acest sector, insa acum exista o noua legislatie, pe baza careia calificarile profesionale pot fi complet remodelate. Este vorba aici de calificarile practice. Obiectivul este satisfacerea cererii de pe pietele de munca locale printr-o colaborare stransa cu institutiile comerciale si de stat. Se urmareste garantarea disponibilitatii de profesionisti calificati si, in acelasi timp, asigurarea unor perspective de cariera bune pentru tineri. Acest pas este esential, mai ales daca tinem seama de rata ridicata a somajului din randul tinerilor.

  • Asteptarile privind starea economiei: europenii sunt increzatori intr-o redresare economica

Asteptarile privind starea economiei inregistreaza o tendinta ascendenta clara in aproape toate tarile. Numai Grecia si Italia inregistreaza o stagnare. In perioada iulie - septembrie, cea mai mare crestere s-a inregistrat in Austria, Cehia si Franta. In prezent, valoarea cea mai coborata a indicatorului se inregistreaza in Grecia (-41.1 puncte). Italia a beneficiat de o usoara imbunatatire (-34.8 puncte), iar Polonia de o crestere semnificativa (-29.5 puncte), cu toate ca ramane in continuare, in ansamblu, a treia cea mai coborata valoare. In urmatoarele cateva luni, se anticipeaza cresteri ale economiei in Regatul Unit (19,2 puncte), Germania (10,7 puncte) si Austria (6,7 puncte).

Consumatorii din Regatul Unit incep sa cumpere din nou, statul investeste, si asteptarile cetatenilor privind starea economiei se imbunatatesc cu repeziciune. Indicatorul se situeaza in prezent la 19,2 puncte. El a crescut cu circa 12 puncte din vara, fiind chiar cu circa 41 de puncte mai ridicat decat nivelul sau cel mai coborat inregistrat in martie anul acesta.

Economia a crescut cu 0,6 procente in al doilea trimestru. In ansamblu, pana la sfarsitul anului, expertii preconizeaza o crestere de 1,5 procente. Consumatorii trebuie sa se bucure de saltul actual cu o oarecare prudenta, intrucat acesta are la baza, in primul rand, consumul privat, si numai dupa aceea investitiile facute de stat. Daca insa nivelul veniturilor ramane stagnant, consumatorii britanici nu vor putea cumpara mai mult pe termen lung. Mai devreme sau mai tarziu, guvernul se va vedea de asemenea nevoit sa revina la calea austeritatii in vederea consolidarii bugetului. Se spera totusi ca starea economica de ansamblu favorabila din momentul de fata sa aiba un efect pozitiv asupra investitiilor facute de firme si asupra exporturilor. Intr-un astfel de caz, ar exista sansa reala a unui salt sustenabil, de amploare.

In Franta, asteptarile privind starea economiei si-au revenit in mod continuu in ultimele cateva luni. Indicatorul se situeaza in prezent la -10,6 puncte. Cu toate ca valoarea ramane in mod clar negativa, este departe de cele -48,7 puncte inregistrate in iunie. Consumatorii francezi spera ca redresarea economica din ultimele cateva luni sa continue si sa se stabilizeze. In trimestrul al doilea, economia a crescut cu 0,5 procente. Comisia Europeana (CE) anticipeaza insa un usor declin, de 0,1 procente, pentru anul 2013 in ansamblu. Cu o crestere de 0,9 procente, se preconizeaza ca in anul care urmeaza economia franceza va iesi complet din recesiune. Guvernul francez nu se poate culca insa pe laurii acestei prognoze pozitive. Pentru a beneficia de o crestere economica pe termen lung, reformele iminente trebuie abordate frontal, in special in ceea ce priveste pensiile, iar nivelul somajului trebuie redus considerabil.

Polonia a depasit perioada de usoara slabiciune economica de anul trecut. Conform CE, cresterea trimestriala a PIB a fost de 0,2 procente in trimestrul intai si de 0,4 procente in al doilea. Daca comparam cifrele cu cele din aceleasi trimestre ale anului anterior, se observa o crestere de 0,7 procente, si respectiv de 1,1 procente. Consumatorii polonezi se asteapta ca economia sa continue sa isi revina in lunile care urmeaza. Cu toate ca indicatorul asteptarilor privind starea economiei continua sa fie negativ, la -9 puncte, el inregistreaza in mod clar o tendinta ascendenta.

Economia portugheza de abia a inceput sa dea usoare semne de redresare. Expertii inca mai preconizeaza o scadere de 2,3 procente in performanta economica pentru anul 2013 in ansamblu. Se anticipeaza de asemenea ca in anul urmator sa se inregistreze o crestere de numai 0,6 procente. In al doilea trimestru al lui 2013 insa, PIB a crescut cu 1,1 procente fata de trimestrul anterior. Aceasta prognoza da sperante consumatorilor. In septembrie, indicatorul asteptarilor privind starea economiei se situa la -29,5 puncte, cea mai ridicata valoare inregistrata din aprilie 2010. Indicatorul a crescut acum cu 35 de puncte fata de valoarea lui cea mai coborata, din septembrie 2011. Acest sentiment mai pozitiv este atribuibil in primul rand turismului, care s-a imbunatatit in mod semnificativ anul acesta. In prima jumatate a anului, numarul total al oaspetilor din hoteluri a crescut cu 3,5 procente fata de primele sase luni ale lui 2012. Numarul sederilor peste noapte a crescut chiar cu 5,4 procente. Portugalia beneficiaza in momentul de fata cu precadere de imaginea sa ca destinatie sigura de vacanta, spre deosebire de regiunea Africii de Nord, care se confrunta cu tulburari.

  • Asteptarile privind veniturile: consumatorii nu anticipeaza o scadere continua a veniturilor

Indicatorul asteptarilor privind veniturile s-a imbunatatit si el in mod considerabil in aproape toate tarile. El a stagnat la un nivel extrem de ridicat in Germania, si la un nivel extrem de coborat in Grecia. Olanda este singura tara in care asteptarile privind veniturile au scazut in ultimele trei luni. Cele mai mici valori s-au inregistrat in Grecia (-46,8 puncte), Olanda (-42,7 puncte) si Franta (-42,1 puncte). Cele mai ridicate valori ale indicatorului se inregistreaza in Germania (33,7 puncte), Cehia (16,5 puncte) si Austria (15,1 puncte).

In Italia, prognoza economica s-a imbunatatit in ultimele cateva luni. Cu toate ca societatile comerciale nu au ajuns inca la capatul tunelului si somajul se mentine ridicat, sperantele consumatorilor renasc, nu in ultimul rand din cauza planului actual de redresare economica. Prin intermediul acestuia, guvernul intentioneaza sa imbunatateasca reteaua de cai ferate, sa renoveze scoli si sa repare poduri si tuneluri. In plus, se va face un alt imprumut de 10 miliarde de euro pentru a achita facturile ramase neplatite ale companiilor locale. Cu toate ca italienii nu anticipeaza o crestere reala a veniturilor, ei sunt increzatori ca acestea vor ramane neschimbate si, mai mult, ca nu vor continua sa scada. Ca urmare, indicatorul asteptarilor privind veniturile a crescut in mod accentuat, ajungand la -16,9 puncte, cea mai ridicata valoare inregistrata din decembrie 2010.

Ca urmare a primei redresari economice din Spania in multe luni, cetatenii cel putin nu se asteapta acum ca veniturile lor sa scada si mai mult. Economia se afla in momentul de fata pe drumul cel bun. Se anticipeaza chiar o revenire la o usoara crestere in a doua jumatate a anului. In lunile care urmeaza nu sunt planificate cresteri ale impozitelor si reduceri salariale. Indicatorul asteptarilor privind veniturile se situeaza in prezent la

-11,8 puncte. El a crescut destul de mult fata de valoarea minima istorica de -62,4 puncte in august anul trecut. Numai in ultimele cinci luni, indicatorul a crescut cu circa 22 puncte.

Economia Cehiei a reusit sa inverseze cu succes tendinta in trimestrul al doilea. Cu toate ca PIB a scazut cu alte 1,2 procente fata de anul precedent, s-a inregistrat o crestere de 0,6 procente comparativ cu primul trimestru al acestui an. Conform datelor statistice cehe, somajul a scazut si el in mod considerabil in ultimele cateva luni, datele nationale plasandu-l in prezent la 6,9 procente. Avand in vedere redresarea de ansamblu inregistrata in intreaga Europa, in special in Germania, consumatorii sunt increzatori in continua imbunatatire a situatiei lor economice, si in consecinta a veniturilor lor. Indicatorul asteptarilor privind veniturile a crescut cu circa 16 puncte de la inceputul anului. El se situeaza in momentul de fata la 16,5 puncte, cea mai ridicata valoare inregistrata din noiembrie 2009.

Desi Slovacia a fost una dintre tarile cu cea mai puternica crestere din Europa in anul care a trecut, in cel de al doilea trimestru al acestui an, PIB a crescut cu numai 0,3 procente fata de primul trimestru al lui 2013 si 0,8 procente fata de acelasi trimestru al anului trecut. Situatia de pe piata muncii poate fi descrisa drept critica. In ciuda cresterii economice, in anul care a trecut somajul a crescut, situandu-se in prezent la 14 procente. Este cea mai ridicata valoare din Europa Centrala si de Est. Expertii preconizeaza ca acesta va cunoaste un declin semnificativ abia in 2015. In mod clar, consumatorii nu au renuntat la speranta ca economia, si in consecinta, piata muncii isi vor reveni in viitorul apropiat. Aceasta se reflecta si in asteptarile privind veniturile. Cu toate ca inca depaseste zero, nivelul indicatorului a stagnat in cursul anului. El se situeaza in prezent la 8,2 puncte.

  • Dorinta de cumparare: datele economice in usoara crestere favorizeaza consumul

Avand in vedere ca atat asteptarile privind starea economiei, cat si asteptarile privind veniturile au crescut relativ accentuat in intreaga Europa, nu este deloc surprinzator ca lucrurile stau mai bine in ceea ce priveste dorinta de cumparare decat in prima jumatate a anului. Indicatorul a stagnat in Austria, Cehia, Franta, Grecia, Portugalia si Romania. Toate celelalte tari au inregistrat in parte cresteri relativ substantiale. Cele mai mici valori s-au inregistrat in Cehia (-25,8 puncte), Franta (-36,6 puncte) si Portugalia (-42,2 puncte). Cele mai ridicate valori ale indicatorului s-au inregistrat in Germania (45,0 puncte), Bulgaria (15,2 puncte) si Austria (11,8 puncte).

La 45 de puncte, dorinta de cumparare in Germania se afla la cel mai ridicat nivel inregistrat din decembrie 2006. Acesta este atribuibil cadrului economic favorabil de ansamblu. Economia si-a revenit din usoara recesiune de la sfarsitul lui 2012 si inceputul lui 2013. Somajul este coborat, iar veniturile sunt in crestere. La acestea se adauga ratele dobanzilor istoric mici, care nu inspira germanii sa isi depuna banii la banca, ci sa ii cheltuiasca pe bunuri de consum cu valoare mai ridicata sau sa ii investeasca in renovarea locuintelor.

In iulie, dorinta de cumparare in Austria a coborat la cel mai mic nivel inregistrat din aprilie 2009 ca rezultat al crizei bancii Hypo Alpe-Adria-Bank International AG si a insolventei iminente a lanturilor de magazine Dayli si Niedermeyer, care au determinat o crestere a somajului. Cu toate acestea, indicatorul si-a revenit in timpul verii, ca urmare a conditiilor economice generale bune, situandu-se in prezent la 11,7 puncte. Economia si-a revenit din criza economica si, cel mai recent, a inregistrat o crestere trimestriala de 0,2 procente. In ciuda recentei cresteri, rata somajului in Austria ramane in continuare cea mai coborata din Europa.

Economia din Olanda este in recesiune. Potrivit Eurostat, somajul este in crestere, fiind in prezent de 7 procente. Aceasta situatie economica slaba se datoreaza in primul rand prabusirii pietei imobiliare. In ultimul an, pretul locuintelor a scazut cu circa 30 procente. Datoriile ipotecare ale multor olandezi sunt acum de aproape doua ori mai mari decat valoarea propriu-zisa a proprietatilor. Acesta este principalul motiv pentru care consumatorii isi reduc cheltuielile pentru tot ceea ce nu tine de strictul necesar. Indicatorul dorintei de cumparare reflecta acest lucru, fiind in prezent de -21,8 puncte.

Cu toate ca economia greaca continua sa aiba probleme, apar din ce in ce mai multe semne ca aceasta incepe sa se puna din nou, incet, pe picioare. Prognoza de recesiune la sfarsitul anului este de -4 procente, comparativ cu -6,4 procente la sfarsitul lui 2012. Pentru prima data in zece ani, bugetul statului va dispune de un mic surplus primar. Este posibil ca recesiunea sa fie depasita in anul care urmeaza (prognoza +0,6 procente). In prezent, turismul joaca un rol major in aceasta redresare. Unul din cinci greci lucreaza in acest sector. Aceasta evolutie se rasfrange si asupra dorintei de cumparare a consumatorilor, aflata in prezent la -25,1 puncte. Indicatorul a inregistrat insa, din nou, o scadere brusca in august, ajungand la -43 puncte. Este posibil ca acest lucru sa se fi datorat concedierii, pe atunci iminenta, a 4.000 de functionari publici si unui nou sir de inspectii efectuate de troica alcatuita din Banca Centrala Europeana (BCE), Comisia Euro-peana (CE) si Fondul Monetar International (FMI).