Actul normativ adoptat prezinta o mare importanta pentru persoanele fizice ce datoreaza impozit pe venitul din activitati agricole, pentru cresterea animalelor ( ovine, bovine, capre, pasari de curte) sau pentru cultivarea cerealelor, catofului, vitei de vie, legumelor etc.
- Impozitarea se realizeaza prin transe de venit si impozitul se poate achita in doua rate egale, pana in data de 25 octombrie si pana in data de 15 decembrie.
- Acest impozit este datorat direct catre bugetul general consolidat si nu exista o redistribuire catre autoritatile publice locale.
- Prin urmare, impozitul trebuie colectat de catre ANAF, fie prin intermediul unitatilor de casierie proprii, fie prin intermediul unitatilor de trezorerie. Desigur, impozitul poate fi achitat si prin transfer bancar.
- Avand in vedere faptul ca acest impozit se adreseaza in principal persoanelor din mediul rural, unde nu exista unitati ANAF si nu se utilizeaza in mod frecvent transferuri bancare, legiuitorul a prevazut posibilitatea platii acestor impozite la Directiile de specialitate ale unitatilor administrativ-teritoriale, unde domiciliaza contribuabilii persoane fizice, cand nu exista o unitate ANAF in aceasta localitate.
- Ordinul este semnat atat de Ministerul Finantelor Publice, cat si de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Prin acest ordin, se introduce procedura pe care trebuie sa o urmeze unitatile administrativ teritoriale, astfel incat sa poata incasa impozitele de la contribuabili persoane fizice si sa le deconteze catre bugetul de stat.
Ca procedura, actul normativ stabileste doua aspecte principale:
a. modul in care se va semna protocolul de colaborare intre ANAF si unitatile administrativ teritoriale, astfel:
- in termen de 2 zile de la publicarea in Monitorul Oficial, Directiile generale ale ANAF vor transmite catre unitatile administrativ teritoriale formularul de protocol;
- in termen de 2 zile dupa primirea formularului de protocol, unitatile administrativ teritoriale vor semna si returna catre ANAF protocolul semnat.
Nota: unitatile administrativ teritoriale nu sunt obligate sa semneze protocolul, dar daca nu semneaza ingreuneaza incasarea impozitului.
b. a doua parte a procedurii detaliaza modul in care unitatile administrativ teritoriale incaseaza sumele impozitului de la persoanele fizice si le deconteaza catre Trezoreria Statului.
Retinem faptul ca unitatile de specialitate ale primariei vor transfera catre trezoreria statului, centralizat, in termen de 5 zile lucratoare, sumele incasate de la contribuabili.
Pentru persoanele fizice, data platii impozitului este data platii catre unitatea de specialitate a primariei.
Procedura reglementeaza si formularele utilizate pentru decontarea platilor intre unitatea primariei si unitatea de trezorerie, respectiv conturile de trezorerie.
- Foarte important: acceasi procedura se aplica si pentru platile de asigurari de sanatate aferente acestor contribuabili.
Actul normativ "oficializeaza" modul in care functioneaza softul de completare a numarului de evidenta a platilor, in functie de tipul datoriei achitate si modul in care aceasta s-a stabilit (declaratie fiscala, decizie de impunere, poprire, procesul verbal de constatare a unei contraventii).
Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.