Autoritatea de Supraveghere Financiara a solicitat societatilor de asigurare informatii referitoare la posibilele cazuri de frauda semnalate la decontarea politelor RCA intre intermediari si societatile de asigurare. ASF isi rezerva dreptul de a solicita informatii suplimentare societatilor de asigurare, in vederea maximizarii protectiei asiguratilor, ori de cate ori institutii ale statului demareaza investigatii cu privire la piata asigurarilor, a transmis joi Autoritatea.

Din raspunsurile la solicitarile adresate celor 11 societati autorizate sa practice asigurarea RCA, oferite pana la data de 23 octombrie 2013, zece societati chestionate au comunicat ca pana acum nu au facut plangere penala pentru astfel de cazuri. O singura societate a informat Autoritatea de Supraveghere Financiara ca a facut plangere penala impotriva unei persoane fizice si a doua societati unde aceasta este administrator, care are la baza nedepunerea primelor de asigurare subscrise pe segmentul RCA. Primele de asigurare ar fi trebuit sa fie depuse conform contractelor de colaborare incheiete de cele doua societati de intermediare cu societatea de asigurare respectiva.

Societatea de asigurare care a facut plangerea s-a constituit parte civila intr-un proces penal.

Demersul Autoritatii de Supraveghere Financiara, care are in vedere maximizarea protectiei oferite asiguratilor, a fost initiat dupa ce, in data de 18 octombrie 2013, procurori din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de 6 persoane pentru savarsirea infractiunilor de "inselaciune cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani si uz de fals". Parchetul cerceteaza daca sumele incasate in urma emiterii unor polite de asigurare au fost insusite si cum de catre persoanele cercetate, in dauna societatii de asigurare.

Din informatiile primite, cazul se refera la doua societati de intermediare care au avut contract cu societatea si nu au depus primele conform contractului.

Neplata primelor de asigurare de catre intermediar catre societatea de asigurare nu afecteaza in niciun fel valabilitatea politelor de asigurare emise in numele societatii de asigurare. Decontarile intre societatile de asigurare si intermediari tin strict de contractul intre parti, fara sa afecteze valabilitatea politelor.

Autoritatea de Supraveghere Financiara doreste sa aduca la cunostinta publicului urmatoarele informatii relevante pentru proprietarii de vehicule care au obligatia incheierii asigurarii RCA:

  • Polita de asigurare RCA incheiata prin intermediul unui agent/broker de asigurare garanteaza despagubirea prejudiciilor chiar daca agentul/brokerul de asigurare nu depune la asigurator primele de asigurare, conform contractului pe care il are incheiat cu acesta.
  •  Polita de asigurare RCA se elibereaza de un asigurator in schimbul unei prime platite de proprietar sau utilizator. Este recomandat ca asiguratul sa pastreze dovada platii primei de asigurare.
  • Asiguratorii au obligatia de a transmite, in baza de date CEDAM, informatiile privind politele RCA incheiate, in termen de cel mult 5 zile de la data emiterii acestora. Astfel, orice asigurat are posibilitatea sa verifice polita de asigurare RCA prin interogarea bazei de date CEDAM. Baza de date poate fi accesata la adresa: cedam.csa-isc.ro
  • In situatia in care polita de asigurare nu figureaza in baza CEDAM, asiguratul se va adresa direct societatii de asigurare in numele careia a fost emisa polita de asigurare.

Autoritatea de Supraveghere Financiara continua sa monitorizeze atent modul in care societatile de asigurare isi indeplinesc obligatiile contractuale fata de asigurati/pagubiti si eventualele pretexte invocate de catre asiguratori care pot conduce la distorsionarea procesului de despagubire a asiguratilor. In acest sens, Autoritatea de Supraveghere Financiara incurajeaza consumatorii de servicii aferente pietei financiare non-bancare sa semnaleze ASF, prin sesizari, orice posibila neregula observata.