VIDEO Surse: Guvernul si FMI vor reanaliza toate etapele procedurii de privatizare a CFR Marfa
"S-a convenit cu acest prilej ca procedura de privatizare sa fie reanalizata, in vederea identificarii acelor prevederi care au impiedicat finalizarea cu succes a procesului. Vor fi analizate toate aspectele tehnice", au aratat sursele pentru agentia de presa citata.
La intrebarea daca aceasta presupune o eventuala schimbare a procedurii de licitatie sau a conditiilor de privatizare, sursele citate au precizat ca, vineri, nu a fost luata nicio decizie in acest sens, dar ca vor fi analizate impreuna cu FMI toate variantele, urmand sa se stabileasca cum vor proceda autoritatile romane.
Printre subiectele de discutie cu FMI s-au mai aflat rectificarea bugetara, colectarea veniturilor la buget si absorbtia fondurilor europene.
Vanzarea a 51% din CFR Marfa catre Grup Feroviar Roman, companie detinuta de omul de afaceri Gruia Stoica, nu a putut fi finalizata pana la termenul limita, 14 octombrie, pentru ca unele banci creditoare ale CFR Marfa nu si-au dat acordul pentru schimbarea actionariatului, iar Consiliul Concurentei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunta asupra tranzactiei.
Privatizarea CFR Marfa a fost initiata printr-o procedura de vanzare de actiuni prin metode combinate cu criterii de precalificare, constand in negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante, urmata de licitatie cu oferta in plic pentru un pachet majoritar de 51% din capitalul social al companiei.
In luna mai, Ministerul Transporturilor a reluat privatizarea CFR Marfa si a relaxat unele conditii impuse ofertantilor, nivelul cifrei de afaceri solicitat fiind redus de cinci ori, de la 100 milioane euro la 20 milioane euro, insa nu a modificat pretul de pornire, de 180 milioane euro, sau termenul de desemnare a castigatorului.
Nici valoarea garantiei de participare, de 10 milioane euro, nu a fost modificata, cumparatorul avand obligatia sa achite si un avans de 20 milioane euro intr-un cont escrow, reprezentand 10% din valoarea actiunilor CFR Marfa preluate.
Modificarea a fost efectuata dupa ce niciunul dintre cei trei investitori care depusesera documentatia de participare, respectiv compania americana OmniTRAX, Grup Feroviar Roman si asocierea dintre Transferoviar Grup si Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria, nu s-a precalificat pentru etapa urmatoare, in urma verificarii si analizarii documentelor.
In final, in ultima etapa a privatizarii a participat doar Grup Feroviar Roman, deoarece asocierea romano-austriaca Transferoviar Grup - Donau Finanz si compania americana OmniTRAX s-au retras.
Marti, ministrul Transporturilor a declarat ca noul calendar al privatizarii va fi discutat cu FMI si CE astfel incat la sfarsitul acestei saptamani, in sedinta de vineri a Guvernului, sa poata prezenta calendarul in principiu agreat.
Saptamana trecuta, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Transporturilor, Ramona Manescu, sa inceapa procedurile pentru o noua privatizare a companiei, proces care sa fie incheiat pana in vara anului viitor.

Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
Evaluare Națională 2021. Ce s-a eliminat din materia de examen la limba română și care sunt provocările primului examen fără celebrele „comentarii literare”
FOTOGALERIE O frumoasă casă de lângă biserica Sfântul Iosif din București a fost pusă la pământ / Autorizația a fost dată în 2019 de Primăria Capitalei
Bonus :
- cum a fost posibil ca Gruia Stoica nu a fost obligat sa prezinte niste dovezi de solvabilitate INAINTE de intrarea in concurs .
Bonusul bonusului :
- ce campanii de promovare a aceste privatizari a dus Guvernul in vederea atragerii a cat mai multi investitori.
Sa mai adaug ?
7% din PIB,atat mai controleaza Guvernul din Economia Romaniei,pe vremea lui ceausescu 95% din Economie era controlat de stat!