Rezultatul operational al BCR in primele noua luni ale anului 2013 a urcat la 1,87 miliarde de lei (424,2 milioane EUR), in crestere cu 2,6% fata de primele noua luni din 2012, se arata intr-un comunicat al bancii transmis miercuri dimineata. Venitul operational a scazut cu 0,5% (679,1 milioane EUR), in timp ce cheltuielile operationale au scazut cu 5,2% (254,9 milioane EUR). Profitul net dupa taxe si interese minoritare s-a situat in primele noua luni din 2013 la 559,8 milioane lei, (126,9 milioane EUR), fata de -758,9 milioane RON (-172,1 milioane EUR) in primele noua luni din 2012.

"Eforturile noastre de redresare a bancii devin vizibile: restructurarea afacerii este finalizata, stocul total de credite neperformante a scazut pentru prima oara din anul 2008, iar portofoliul de credite se reechilibreaza in favoarea creditelor acordate in moneda locala. In conditiile unui context din piata stabil si predictibil, vom putea sa ne concentram din ce in ce mai mult pe o crestere sanatoasa, urmarind un echilibru adecvat intre riscuri si venituri. Cele 9 miliarde RON capital alocat pentru a sustine grupul BCR, ne asigura o pozitie solida de a creste afacerea si a sprijini economia romaneasca", a declarat Tomas Spurny, Presedinte Executiv al BCR.

Grupul BCR a inregistrat anul trecut o pierdere neta de 1,2 miliarde lei (277 milioane euro), pe fondul majorarii cu 68,2% a costului cu provizioanele, la 3,62 miliarde lei (813,3 milioane euro), in conditiile in care rezultatul operational a fost de 2,35 miliarde lei, apropiat de nivelul din 2011. Rezultatul negativ anual reprezinta o premiera pentru BCR, desi dupa debutul crizei financiare banca a mai inregistrat pierderi trimestriale sau semestriale.

Planurile de restructurare ale Erste Group prevad desfiintarea la BCR a circa 10% din numarul de posturi.

La nivel de sistem, bancile romanesti au reusit sa obtina in prima jumatate a acestui an un profit de peste 1 miliard de lei, fata de o pierdere de 2,3 miliarde la finalul lui 2012. Desi pierderile aferente creditelor neperformante au continuat sa creasca iar volumul de active este in sccadere, economiile au provenit din restructurarile de personal si cele privind retelele de unitati.

Vezi in atasament comunicatul integral al BCR