Cererea din oferta publica pentru Romgaz a depasit toate asteptarile, pana marti fiind depuse ordine ferme in valoare de 1,8 miliarde de lei din partea investitorilor de retail, a declarat miercuri Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori Bucuresti, in cadrul unei conferinte pe tema privatizarilor pe piata de capital, citat fiind de Agerpres. "Oferta Romgaz a depasit toate asteptarile, nimeni n-a crezut ca va exista o asemenea cerere in Romania. Erau estimari ca piata locala poate atrage maximum 200 de milioane de euro. Pana ieri (marti - n.r.), doar pe segmentul persoanelor fizice subscrierile erau de 1,8 miliarde de lei. Scriem istorie in momentul de fata", a mai spus Anghel.

El a aratat ca Guvernul a luat o decizie buna cand a alocat investitorilor mici o transa de 15% din aceasta oferta. 'Exista o posibilitate de a se majora transa pentru retail la mai mult de 15%', a subliniat el.

'Listarea Romgaz a insemnat foarte multa munca, discutam de mai bine de 10 ani de aceasta listare, au fost multe discutii, multe materiale. Romgaz ajuta piata romaneasca de capital sa ajunga de la non-investment grade, care inseamna junk, la investment. Pentru asta era nevoie de o companie mare, cu un free-float consistent, iar Romgaz era singura candidata. Peste dorinta de listare s-a suprapus si aceea de a avea o serie de masuri structurale in domeniu, iar reprezentantii FMI sunt foarte incantati', a mai spus Anghel.

El a precizat ca efectele benefice ale succesului Romgaz pe bursa se vor vedea peste 5-10 ani. 'In acest moment, piata de capital arata asa pentru ca nu s-au luat masuri acum 5-10 ani'.

Luni, Anghel declara, pentru AGERPRES, ca transa din oferta publica pentru Romgaz aferenta retailului a fost suprasubscrisa de 2,9 ori pana la acea data, iar investitorii de retail au depus ordine ferme pentru a cumpara actiuni in valoare de 795 de milioane de lei.

Oferta publica initiala prin care statul vrea sa vanda 15% din actiunile Romgaz a inceput pe 22 octombrie si este planificata sa se incheie pe 31 octombrie 2013.

Pretul orientativ de vanzare a fost stabilit intre 24 si 32 de lei pe actiune, ceea ce reprezinta un interval de pret intre 7,38 si 9,84 dolari SUA pentru un Certificat Global de Depozit (GDR), fiecare GDR reprezentand o actiune.

Oferta publica initiala include actiuni si Certificate Globale de Depozit pentru publicul din Romania si actiuni si GDR-uri pentru investitorii institutionali din afara Romaniei.

Dupa oferta, Ministerul Economiei va detine cel putin 70% din actiunile companiei, iar Fondul Proprietatea isi va mentine pachetul existent de 15% din actiunile companiei, restul fiind reprezentat de actiunile tranzactionate liber pe piata.

Tranzactiile de GDR pe Bursa de la Londra sub simbolul 'SNGR' si tranzactiile de actiuni pe Bursa de la Bucuresti, sub simbolul 'SNG', sunt planificate sa inceapa pe 12 noiembrie.

Goldman Sachs International si Erste Group Bank actioneaza in calitate de coordonatori globali comuni pentru oferta. Banca Comerciala Romana si SSIF Raiffeisen Capital & Investment SA au fost numiti lead manageri pentru piata locala.